Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Preplah na hrvaškem otoku Susak zaradi prvega avtomobila

STA, 15.06.2021 08:30:56

Majhen peščen kvarnerski otok Susak je v celoti območje za pešce, zato je med prebivalci pravi preplah povzročil prihod prvega avtomobila na otok.

Delite na:
Preplah na hrvaškem otoku Susak zaradi prvega avtomobila
Kdo in kako je avtomobil pripeljal na Susak, ni znano STA

Na Susku so pred kratkim v goščavi v notranjosti otoka fotografirali parkirani avtomobil znamke smart z zagrebško registracijo. V mestnem odboru v Susku, kot tudi v njim nadrejeni mestni upravi v Malem Lošinju trdijo, da nimajo informacij o tem, kako se je vozilo pojavilo na otoku.

Spomnili so, da je bilo leta 2011 celotno območje Suska ter okoliških manjših otokov, kot so Ilovik, Unije, Vele in Male Srakane, razglašeno za izključno cono za pešce.

Na Susku nimajo niti asfaltirane ceste, temveč zgolj steze in poti, po katerih je dovoljen promet zgolj traktorjem za oskrbo trgovskih, gostinskih in ostalih dejavnostih na otoku. Tudi takšen promet je omejen na uro pred prihodom oskrbovalne ladje in uro po njem, posebna časovna pravila pa veljajo med glavno turistično sezono. Ostala vozila potrebujejo posebno dovoljenje lokalnih oblasti. Sodeč po izjavah lokalnih uradnikov lastnik smarta za dovoljenje očitno ni niti zaprosil.

Susak Google maps.JPG
Susak je izključno namenjen pešcem
Google maps

Medtem pa se prebivalci obeh naselij na otoku, Donjega in Gornjega sela, sprašujejo, kako so vozilo prepeljali na otok, do katerega trajekti ne vozijo. Ob pomolu pristajajo katamarani in potniška ladja Tijat, s katero na otok peljejo živila, potrebščine za dom, gradbeni material in podobno, ne pa avtomobilov, je poročala komercialna televizija Nova TV na svoji spletni strani.

Kot dodaja, so prebivalci zaskrbljeni, da bi prvemu avtomobilu lahko sledili še drugi, ki si jih na otoku ne želijo. Na svoji spletni strani turistom predstavljajo otok kot kraj, kjer ni cest, avtomobilov ali hrupnih nočnih lokalov, temveč zgolj kilometri prašnih poti, ki naselji na otoku povezujejo s peščenimi zalivčki.

Na otoku, ki je velik skoraj štiri kvadratne kilometre, izven turistične sezone živi približno 200 prebivalcev, v poletnih mesecih pa je na otoku tudi do 1500 turistov.