stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Pred 45 leti je umrl kralj Rock'n'Rolla

D.K., 14.08.2022 23:44:40

16. avgusta mineva 45 let od smrti Elvisa Presleya, nespornega kralja Rock 'n' Rolla.

Delite na:
Pred 45 leti je umrl kralj Rock'n'Rolla
Elvis Presley je bil ena največjih ikon zabavne industrije. Profimedia

Preprost fant iz Tupela v Mississippiju velja za eno najpomembnejših kulturnih figur 20. stoletja in umetnika, ki je združil dva svetova – v konzervativni glasbeni svet belcev je prinesel dušo glasbe temnopoltih Američanov in za vedno spremenil ne samo glasbo, pač pa tudi družbo.

Potem ko se je kot otrok moral zaradi revščine z mamo preseliti v črnsko četrt, se je srečal z bluesom in gospelom, glasbo, ki je bila zelo drugačna od takrat prvovrstne ameriške country glasbe. Ko je bil Elvis star 13 let, se je družina preselila v Memphis, kjer je 1954 v Sun Records posnel prvo skladbo.

elvis, tom-parker, kralj
Elvis se je proti koncu življenja boril z debelostjo in odvisnostjo od tablet.
Profimedia

Posebnega mladeniča je opazil polkovnik Tom Parker, ki je dve desetletji do Elvisove smrti skrbel za promocijo in prodajo vsega, kar je Elvis dosegel in predstavljal. Kontroverznega Parkerja in njegov negativni vpliv na Presleya je odlično prikazal letošnji film Elvis, kjer sta blestela Austin in Tom Hanks. Zgodovina je pokazala, da je imel Parker, čigar pravo ime je bilo Andreas van Kuijk, nizozemski ilegalni imigrant, ki je v ZDA prišel 1929 (in nikoli ni postal ameriški državljan), velikanski vpliv na rock ikono – tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Parker, ki je bil hud odvisnik od iger na srečo, je imel Elvisa praktično v lasti in je z njim manipuliral skoraj vse življenje.

elvis, tom-parker, kralj
Elvis je bil poročen z deset let mlajšo Priscilo, skupaj imata eno hčerko. Liso Marie.
Profimedia

Elvis Presley je v svojem prvem obdobju, ko je prodal na milijone plošč v takrat hitro se spreminjajoči Ameriki, spravljal ob živce konzervativno oblast juga s svojimi nastopi in še posebej drznimi gibi in vdorom črnske glasbe v beli svet. Po dveh letih služenja vojske v Nemčiji, se je Presley vrnil v svoji bolj zreli podobi, od sedemdesetih let pa je igral v hotelu International v Las Vegasu kot glavna zvezda, sprva za nezaslišanih 125 tisoč dolarjev tedensko (v današnjem denarju skoraj milijon). Polovica tega prihodka je seveda pripadla menedžerju Tomu Parkerju.

Presley je v sedemdesetih vse bolj podlegal poživilom in pomirjevalom, njegovo fizično zdravje je začelo vidno šepati in postajal je tudi vse bolj paranoičen, da mu strežejo po življenju, kar je bila pe ena od Parkerjevih manipulacij. Vmes ga je zapustila žena Priscila Presley, ki je sabo odpeljala tudi edinega otroka, hčerko Marie Liso.

elvis, tom-parker, kralj
Tom Hanks in Austin Butler blestita v prvem filmu o Elvisu.
Profimedia

Elvis Presley je umrl 16. avgusta 1977 v kopalnici v svojem domu v Gracelandu, ko ga je našel kolega negibnega na tleh. Uradni razlog za njegovo smrt je bil infarkt, pozneje pa se je pokazalo še, da je pred smrtjo doživel anafilaktični šok od kodeinskih tablet, ki mu jih je predpisal njegov zobozdravnik. Presley je imel že vrsto let povečano srce, kar je skupaj z nezdravimi navadami in obilico zdravil prispevalo k prezgodnji smrti. Elvis Presley je umrl star komaj 42 let. Njegova dediščina je fantastična – Elvis Presley je prodal več kot pol milijarde plošč in je še danes na vrhu najbolj prodajanih glasbenikov, zaigral pa je tudi v več kot 30 filmih.

Kar pa se Parkerja tiče, umrl je 1997 v Las Vegasu, star 87 let in hudo bolan. 1980 ga je sodišče spoznalo za krivega neetičnega ravnanja in vodenja Elvisa Presleya, ki je bil Parkerju edini vir za pokrivanje njegovih hazarderskih dolgov.

elvis, tom-parker, kralj
Austin Butler je izjemno upodobil Elvisa od njegovih začetkov do zatona.
Profimedia

elvis, tom-parker, kralj
Več kot 500 milijonov prodanih plošč je še danes nedosegljiv rekord.
Profimedia