mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Pozor, nazorne fotografije! Strojil je človeško kožo.

M.K., 19.07.2021 15:11:03

To je resnična zgodba, ki je navdihnila Teksaški pokol z motorko.

Delite na:
Pozor, nazorne fotografije! Strojil je človeško kožo.
Ed Gein si je želel biti ženska, zato se je odločil, da se bo oblekel v žensko kožo. Profimedia

Čeprav Leatherface še vedno vzbuja grozo na velikih in malih ekranih, je bizarna domišljija Eda Geina tista, ki je poskrbela za strah in trepet celotnega naroda.

Mnogi menijo, da so prav zloglasni zločini Eda Geina prebudili narod iz lastne nedolžnosti, čeprav so se takrat družbene spremembe že vihtele v Ameriki petdesetih let. Zlasti novice o načinu ugrabljanja in ubijanja, ki jih je uporabljal ta kmet, so prebudile narod, ki se je še vedno skrival pod fasado ameriških sanj. 

Edova praksa izdelovanja spominkov iz trupel in lastnih žrtev je navdihnila številne grozljivke, romane in druge zgodbe, med drugimi legendarna filma Psiho (1960) in Teksaški pokol z motorko (1974). Slednji je še posebej poosebljal tisti občutek strahu, da se nekaj tako strašnega lahko skriva tik pred našimi očmi. 

Geinova strašna zapuščina nas še danes opominja, da se za nasmejanimi obrazi prijateljev in sosedov prepogosto skriva neizmerna tema, ki je morda nikoli ne bomo niti odkrili.

ed-gein
Tudi Alfred Hitchcock je inspiracijo črpal iz Geinovih dejanj.
Profimedia

ODRAŠČANJE

Edward Theodore Gein se je rodil 27. avgusta 1906 v majhni kmečki skupnosti Plainfield v Wisconsinu. Zaradi majhnega izrastka nad očesom in precej dekliškega videza, je bil redno žrtev ustrahovanja. Doma je našel le malo utehe, saj je bil priča hudemu verbalnemu nasilju, ki ga je mati Augusta izvajala nad očetom Georgeom, alkoholikom, ker naj ne bi bil sposoben obdržati službe. 

Po prodaji trgovine z živili v mestu se je družina preselila na 155 hektarjev veliko kmetijo, kjer pa Ed ni imel sreče v službi kot mizar, usnjar in zavarovalniški agent. 

ed-gein
Rekreacija njegovih grozljivih dejanj v popularni hiši strahu.
Profimedia

STROGA MATI

Augusta si je luteranski nauk strogo razlagala in sinovom redno prebirala svetopisemske verze o smrti in maščevanju. Privzgojila jim je močan strah pred spolnostjo in pitjem alkohola ter prepričanje, da so vse ženske po naravi zlobne. Prepovedala jim je kogarkoli povabiti k sebi domov in jih pogosto kaznovala že za sklepanje prijateljstev. 

Zato ni presenetljivo, da je Ed po vsem tem zrasel v samosvojega mladeniča, ki se je pogosto smejal šalam, ki jih je slišal samo on. 

Oče George je leta 1940 umrl pri 66 letih. Sinovi so začeli opravljati priložnostna dela, da bi preživela kmetijo. Sosedje so jih imeli za zanesljive hišne pomočnike, Ed pa se je ukvarjal tudi s čuvanjem otrok. 

ed-gein
Iz trupel je izdelal razne spominke in pripomočke ter hišni dekor.
Splet

PRVI ZNAKI

Nekega dne je Ed z bratom Henryjem na posestvu ujel požar grmičevja, ki je ušel izpod nadzora. Poklicala sta gasilce. Ko so se plameni umirili, je Ed sporočil, da je njegov brat izginil. Kmalu so ga našli mrtvega, zadušenega. Čeprav mrliški oglednik ni opazil ničesar sumljivega, se je kasneje spomnil, da je imel Henry poškodbo glave, ki bi lahko bila posledica kaznivega dejanja.

Po Henryjevi smrti se je mati Augusta vedno bolj zanašala na Eda, saj je bila zaradi kapi že več let dokaj negibna. Kljub temu je ostala fanatična vernica vse do svoje smrti leta 1945. Ed je tako ostal brez prijateljev in družine. Še naprej je živel na kmetiji, a je vse prostore, ki jih je uporabljala mati, vključno z dnevno sobo in  celotnim prvim nadstropjem, ogradil z deskami. 

IZKOPAVAL JE GROBOVE

Sčasoma je postajal vse večji samotar. Kuhinja in spalnica, ki sta bili še edini sobi, ki ju je uporabljal, sta postajali vse bolj zanemarjeni. Naenkrat je bil prepuščen samemu sebi in hišo je zapuščal le občasno, da bi delal za občinsko cestno podjetje ali pomagal pri nabiranju žita. Po prodaji bratove zemlje se je leta 1951 začel zanašati na kmetijsko subvencijo, hkrati pa med svoje najljubše hobije začel uvrščati knjige o kanibalih, nacističnih grozodejstvih in različnih vidikih človeške anatomije.

Kmalu je začel izkopavati nedavno pokopane ženske, ki so bile podobne njegovi materi, jih seciral in strojil njihovo kožo, da bi lahko eksperimentiral s taksidermijo. Stvari pa so se drastično spremenile, ko je začel loviti žive žrtve.

ed-gein
Iz človeške kože je izdelal svetilko.
Splet

GROZLJIVKA NA KMETIJI

16. novembra 1957 je izginila Vernice Worden, lastnica trgovine s strojno opremo v Plainfieldu. Potem ko je bila trgovina ves dan zaprta, je njen sin, namestnik šerifa Frank Worden, okoli 17. ure vstopil vanjo in našel odprto blagajno, na tleh kri, na pulti pa račun za antifriz. Worden se je spomnil, da je Ed Gein prejšnji večer dejal, da se je ustavil v trgovini, da bi kupil antifriz in tako je bil še ista dan aretiran.

Ob preiskavi kmetije so oblasti našle veliko več, kot so pričakovale. Najprej so v lopi odkrili Bernicino obglavljeno telo, ki je viselo privezano za zapestja. Bila je ustreljena s puško in “obdelana” kot žival - z glavo v vreči, srcem pa na mizi pred pečjo. 

Pri nadaljnjem pregledu Geinovega doma je policija našla tudi posmrtne ostanke pogrešane lastnice gostilne Mary Hogan. Njeno truplo je bilo razdeljeno na koščke, z obrazom strojenim v masko in lobanjo skrito v škatli. 

ed-gein
Pas iz strojenih bradavičk.
Splet

LOBANJE, STROJENA ČLOVEŠKA KOŽA IN DRUGI SPOMINKI

Vendar to še ni bil konec krvavega dogajanja v hiši družine Gein. Našli so še lobanje, pritrjene na posteljne naslone, druge predelane v sklede. Iz človeške kože izdelane koše za smeti in prevleke za stole, Gein pa je iz mrtvih izdelal tudi oblačila. Policija je našla korzet, narejen iz strojenega ženskega trupa, več obraznih mask in gamaše, izdelane iz kože človeških nog. Ed je v škatli za čevlje shranil devet vulv, med njimi dve od najstnic, hranil pa je tudi škatlo z nosovi, pas z bradavičkami, svetilko iz strojene kože obrazov in vrvico za okensko senčilo, narejeno iz ustnic. Vse skupaj je izviralo iz približno 15 ženskih teles.

Gein je preiskovalcem povedal, da je med letoma 1947 in 52 redno vstopal v hipnotično stanje in približno 40-krat obiskal lokalna pokopališča. Čeprav se je ponavadi lahko ustavil pred ropanjem grobov, se je Ed pogosto vrnil domov s truplo žensk, za katere je mislil, da so podobne njegovi materi. Takrat je ustrojil njihovo kožo, da bi izdelal grozljive pripomočke, ki so jih odkrili na njegovem domu. Priznal je, da je izropal devet grobov in oblasti pripeljal do nekaterih, da bi dokazal, da je dovolj močan, da je delo lahko opravil sam.

ŽELEL SE JE OBLEČI V ŽENSKO, DOBESEDNO

V nekem trenutku je Gein priznal, da je po materini smrti spoznal, da želi postati ženska. Da bi zadovoljil svojo željo, si je začel izdelovati žensko obleko in si pogosto nadel strojeno kožo ženskih teles. Njegovo priznanje pa je bilo kasneje spoznano za nedopustno kot dokaz za sodišče, saj so bili policisti z njim preveč nasilni. Tudi preiskava njegove domačije se je odvila brez pravega naloga sodišča. To je Geinu omogočilo, da se je izrekel za nedolžnega in bil razglašen za nesposobnega za sojenje.

Prebivalci Plainfielda, ki so bili dolgo Geinovi sosedje, so si skušali razložiti njegova dejanja, a neuspešno. Nekatere je preplavljala groza, drugi so izgubili zaupanja v sočloveka. Med njimi nek najstnik, ki je Geina vprašal o njegovih maskat, ta pa mu je odgovoril, da gre za relikvije s Filipinov, ki mu jih je med drugo svetovno vojno poslal bratranec. 

Kar naenkrat so ga začeli povezovati tudi z drugimi umori in izginotji. Njegove zločine so opisali v zelo priljubljenih revijah, kot sta Life in Time, kjer se je znašel tudi na naslovnici in tako celotno državo pretresel do kosti.