mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

98b5b6f92a9f3beeb7d1822596bef985 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Dražen Zečić in Marko Škugor intervju Sašo Radej Odkrito.si

Marko Škugor nam NI povedal RESNICE!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Poprečna temperatura človeškega telesa se je znižala

kl, 02.09.2021 10:00:00

Vsi iz šolskih dni vemo, da je "normalna" temperatura človeškega telesa 37 stopinj Celzija. Zdaj kaže, da se je ta temperatura v zadnjih 150-ih letih znižala skoraj za stopinjo.

Delite na:
Poprečna temperatura človeškega telesa se je znižala
Živosrebrni termometri so imeli številko 37 označeno rdeče. Politikin Zabavnik

Se spomnite starih, živosrebrnih termometrov za merjenje telesne temperature? Ti so imeli na svoji skali številko 37 ponavadi zapisano rdeče. Če je živo srebro zlezlo više, je človek imel vročino. Temperaturo 37 stopinj Celzija (98.6 F) so določili na osnovi merjenja, ki ga je na 25.000 pacientih izvedel nemški zdravnik Carl Reinhold August Wunderlich.

Vendar pa že nekaj desetletij zdravniki iz izkušenj vedo, da je poprečna temperatura 37 stopinj postavljena previsoko. Zato so znanstveniki iz univerze Stanford lani naredili nove meritve. Ko so jih primerjali s starimi zdravniškimi poročili iz začetka stoletja in ameriške državljanske vojne, so ugotovili, da so takrat ljudje resnično imeli poprečno temperaturo 37 stopinj, medtem ko so nove meritve kazale, da je poprečna temperatura človekovega telesa skoraj za stopinjo nižja - 36,3 stopinje. 

Nihče sedaj ne ve, zakaj se je to zgodilo, vendar obstaja nekaj domnev. "Najbolj verjetna razlaga je po moje ta, da smo, mikrobiološko gledano, zelo različni od ljudi iz preteklosti," pravi dr. Julia Parsonnet iz Stanforda. "Sodobni ljudje imamo manj infekcij, zahvaljujoč antbiotikom in cepivom, zato je naš imunski sistem manj zaposlen in naša tkiva redkeje vneta. Vnetja, pa kot vemo, višajo temperaturo." Svoje pa morda prispeva tudi naš bolj sedeči način življenja.

Na podlagi merjenj je tudi razvidno, da se "ohlajanje človeškega telesa" nadaljuje, pravi dr. Parsonnetova. "Seveda obstaja meja in do ničle ne bomo prišli," pravi, "Vendar pa nihče ne ve, kje ta meja je in torej ne vemo, kdaj jo bomo morda dosegli."