NLP, satelit, Landsat 9 Svet24.si

FOTO: Nad Belgijo opazili NLP? Zaskrbljeni ...

miha kralj 1 Svet24.si

Huda nesreča sina slovenskega glasbenika

anton olaj ales hojs bobo2 Svet24.si

Generalni direktor policije se je odzval na ...

jansa dimnik plezanje vlada Reporter.si

Navadnim ljudem je plezanje na trboveljski dimnik ...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

Mihaela Krajnc (19) Njena.si

Ljubezen po domače: Mihaele Krajnc danes ne bi ...

Utopitev Ekipa24.si

GROZA! Skoraj jo je ŽE REŠIL, nato sta OBA ...

Odkrili novo vrsto optične iluzije

kl, 31.07.2021 10:00:16

Poimenovali so jo "svetlikajoči zvezdni izbruh"

Delite na:
Odkrili novo vrsto optične iluzije
Svetlikajoči izbruh livescience.com

Optične iluzije že od nekdaj privlačijo ljudi, ker "medejo" naše možgane in nam pričarajo stvari, ki se zdijo zelo stvarne, vendar jih bodisi ni ali pa so nemogoče v realnem svetu.

Najnovejša iluzija, imenovana "svetlikajoči zvezdni izbruh" ("scintillating starburst") je enostaven vzorec koncentričnih "vencev" na belem ozadju. Skoraj vsakdo, ki sliko opazuje, vidi tudi svetle žarke, ki izvirajo v središču, podobno kot sončni žarki, ki prodirajo skozi oblake. Le da teh žarkov na sliki v resnici ni. Ustvarijo jih naši možgani.

Michael Karlovich, vizualni umetnik, ki ima nevrološko izobrabo, je vzorec oblikoval kot logotip za njegovo podjetje, Recursia Studios, leta 2019. "Ko sem prvič videl iluzijo, ki sem jo ustvaril, sem imel občutek, da take iluzije še nisem videl," pravi. "Bil sem prijetno presenečen in zanimalo me je, kakšen mehanizem je posredi."

Zato se je povezal s psihologom Pascalom Wallischem iz univerze v New Yorku, ki je začel preučevati dizajn. Ta je sestavljen iz koncentričnih "vencev", ki so oblikovani iz dveh parov sekajočih se heptagonov (sedmerokotnikov). Ti so postavljeni tako, da njihova presečišča tvorijo ravno linijo. In prav ta presečišča vidimo kot "svetle točke". Naši možgani poskušajo te točke nekako povezati in zato ustvarijo vtis, da jih povezuje svetleč "žarek", čeprav ta v resnici ne obstaja.

Učinek pa je "utripajoč". Če s pogledom hitro potujete po sliki, žarki nastajajo in izginjajo, odvisno od tega, kam gledate. Prav tako se zdi, da se venci in žarki premikajo, če pri opazovanju premikate glavo.

Nekaj popolnoma novega

Čeprav optične iluzije niso nekaj novega, pa je ta najnovejša med njimi. "Nikoli še ni bila predstavljena iluzija, ki bi ustvarla žarke na ozadju,"Običajno iluzije ustvarjajo navidezne črte, ki so omejene na mrežast vzorec."
Eden takih vzorcev je na primer Hermannova mreža, ki ustvarja vtis, da nekatere točke na mreži spreminjajo barvo, oziroma da "svetlikajo", ko se s pogledom sprehajamo po njej.

Hermannova mreža Wikipedia.JPG
Hermannova mreža
Wikpedia