klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Nova zvezda družine Addams

D.K., 05.12.2022 18:21:15

Spoznajte najbolj morbidno družino vseh časov. Pravzaprav je ne rabite, ker jo že poznate. In Addamsovi se ponovno vračajo, najboljši do zdaj.

TA ČLANEK LAHKO TUDI POSLUŠATE - WEDNESDAY

Delite na:
Nova zvezda družine Addams
Če se komu zdi celotna franšiza o Addamsovih rahlo otročja, je serija Wednesday naravnost izjemna. Profimedia

Mama Morticia, očka Gomez, otroka Wednesday in Pugsley, stric Fester, babica, služabnik frankensteinovskega videza Lurch in Stvar, roka. To so glavni liki stripa, ki je nastal že davnega leta 1938 in potem zašel na televizijo, filmska platna, v knjige, videoigre in igrače. Čeprav se marsikomu zdi temačna družina s čudnimi nagnjenji in afiniteto do vsega, kar vsaj malo diši po grozi, precej otročja, je prav dodelanost likov in zgodb tista, ki je skozi vsa desetletja pritegnila vedno nove kroge gledalcev in navdušencev.

V najnovejši različici, ki je te dni priletela na Netflix, je v ospredju eno ime – Tim Burton. Legendarni režiser in producent je znan po svojih odštekanih in temačnih filmih, začenši z Beetlejuiceom (1988), Batmanom (1989) in Edvardom Škarjeročnim (1990). Tokrat se je Burton posvetil družini Addams, natančneje hčerki Wednesday in ustvaril serijo z osmimi deli, v kateri blesti Jenna Ortega. Ortega in Burton sta ustvarila najboljši izdelek te franšize, ki je v hipu postal najbolj gledana serija na omenjenem pretočnem servisu in to z veliko odličnimi razlogi. A o sami seriji nekoliko kasneje, ker moramo Addamsove najprej spoznati na začetku.

1912 rojeni Charles Addams je oče najbolj znane stripovske in filmske družine.
1912 rojeni Charles Addams je oče najbolj znane stripovske in filmske družine.
LoC

Zelo netipična ameriška družina

Družina Addams je nastala v glavi ameriškega risarja Charlesa Addamsa leta 1938, najprej kot serija 150 enostranskih stripov, polovica od njih je bila objavljena v New Yorkerju v več kot pol stoletja dolgem obdobju. Addamsovi so satirična inverzija tipične ameriške družine 20. stoletja – nenavaden in bogat aristokratski klan, ki obožuje mrtvaško dekoracijo in jih dejstvo, da so za druge ljudi strašni in bizarni, ne gane preveč.

V živo sliko so se Addamsovi prvič preselili 1964 na ABC, kjer so predvajali dve sezoni, skupaj 64 delov, serija pa je bila naravnana kot komedija z manj poudarki na grozotah. Junaki so se potem posamično pojavljali v drugih serijah, 1973 pa so Addamsovi dobili tudi animirano serijo. V osemdesetih je bila franšiza na oddihu, Charles Addams pa je umrl leta 1988. Kmalu zatem je njegova kreacija v začetku devetdesetih dobila dva filma v režiji Barryja Sonnenfelda. Prvi film, Addamsovi (1991) je dobil mešane kritike, a je v blagajne prinesel nepričakovano veliko denarja, medtem ko je drugi, Vrednote družine Addams (1993), doživel ravno nasprotni odziv – odlične kritike in porazen finančni prihodek. V glavnih vlogah so nastopili Anjelica Huston (Morticia), Raul Julija (Gomez), Christoper Lloyd (stric Fester) in Chirstina Ricci (Wednesday).

profimedia-0137012940.jpg
Drugi film iz 1993 spada med najboljše družinske filme, ni pa prinesel finančnega uspeha.
Profimedia

Dva filma iz devetdesetih, zelo različna

Zasedba je bila nominirana za številne nagrade, od Oskarjev do BAFTA, tretji film pa je, čeprav je že bil napisan scenarij, preprečila prezgodnja smrt Raula Julije. 1992 je prišle še ena animirana serija. Poskus Novih Addamsovih 1998 se je ponesrečil in film, ki je pomenil uvod v kanadsko istoimensko igrano serijo, je bil prezrt. Tudi v njej, kot v risani seriji poprej, se pojavi legendarni John Astin, znan kot Gomez iz originalne serije iz šestdesetih.

Tim Burton je 2010 napovedal film s stop-motion animacijo, vendar dlje od ideje ni prišel. 2019 je Metro Goldwyn Mayer izdal celovečerni risani film, ki je lani dobil še nadaljevanje, oba z zmernim uspehom.

Originalna serija iz šestdesetih je tekla na ABC dve sezoni, najbolj znani igralec je John Astin v v
Originalna serija iz šestdesetih je tekla na ABC dve sezoni, najbolj znani igralec je John Astin v vlogi Gomeza.
ABC

Addamsovi za vedno

Čudaška družina Addamsovih ima močan vpliv na ameriško pop kulturo in je navdih tudi za gotsko subkulturo in modo. Klan spada med najbolj ikonične ameriške družine, podobno kot resnični klani Kennedyjevih in Roosveltovih, tako Time. Hkrati s prvo serijo v šestdesetih je na konkurenčni televiziji CBS tekla igrana serija The Munsters s podobnim pristopom, le da tam družino sestavljajo prave benigne pošasti, šef družine je Frankenstein, žena vampirka, otrok pa volkodlak. Zanimivo, serija je imela celo boljšo gledanost kot Addamsovi, a jo je po dveh letih z ratingi pokončal Batman na ABC-ju v istem terminu.

In potem, kot rečeno, je prišel mimo Tim Burton in posnel serijo Wednesday. Čeprav je okolje Addamsovih osnova, pa se vse vrti okoli hčerke Wednesday. Burton je režiral štiri od osmih delov, zgodba pa spremlja Wednesday, ki raziskuje umore in nenavadno dogajanje na njeni šoli za posebneže, otroke z lastnostmi vampirjev, volkodlakov in siren. Snemanje serije je potekalo v Romuniji med lanskim septembrom in marcem letos. Wednesday je v zgodbi izključena iz svoje zadnje šole, potem ko v bazen s sošolci njenega brata Pugsleya, ki ga terorizirajo, vsuje žive piranhe. Njena starša, Morticia (igra jo Catherine Zeta-Jones) in Gomez (Luis Guzman) jo vpišeta v njuno nekdanjo šolo, akademijo Nevermore, kjer drobno dekletce, ki ne mara barv, svoje nadnaravne sposobnosti videnja zlije z detektivskimi sposobnostmi in odkrije skrivnosti akademije, ki zadevajo tudi njena starša. Serija je podprta z odlično računalniško dodelavo, čisto novo osebnost pa ima Stvar, roka, ki spada med zabavnejše like in zna pokazati tudi sredinca.

Še en obraz, ki se ga boste od nekje spomnili - ravnateljica (Gwendoline Christie) je bila v Sandman
Še en obraz, ki se ga boste od nekje spomnili - ravnateljica (Gwendoline Christie) je bila v Sandmanu hudič.
Profimedia

Glavni liki v seriji so izvrstni

Tu je tudi ravnateljica šole, ki jo igra Gwendoline Christije, spomnimo se je lahko tudi iz Sandmana, kjer je blestela v vlogi hudiča. Tu je tudi učiteljica botanike, Marilyn Thornhill, ki jo igra nihče drug kot Christina Ricci, ki je v filmih iz devetdesetih igrala prav Wednesday.

Glavni temelj serije z osmimi deli je prav Jenna Ortega, 20-letna ameriška igralka portoriškega in mehiškega porekla. Pred tem je zaigrala v kar nekaj serijah in tudi filmih, med drugim tudi v novem Kriku. Igra v vlogi Wednesday je skorajda briljantna. Ortega si je sama izbrala videz, njen obraz je brez čustev, govori jedrnato in odrezavo in ne skopari z morbidnimi opazkami. Vsi njeni dialogi so snemani tako, da rahlo pogleduje navzgor, najbolj zanimivo pa je, daosmih urah praktično niti enkrat ne pomežikne z očmi. Za vlogo Wednesday se je naučila mečevanja, lokostrelstva, nemščine in celo igranja na čelo. Kritiki so si enotni – mala Jenna Ortega je najbolje odigrani lik vseh upodobitev Addamsovih.

Tudi Gomez (Luis Guzman) in Morticia (Catherine Zeta-Jones) v celi seriji dobita le nekaj malega čas
Tudi Gomez (Luis Guzman) in Morticia (Catherine Zeta-Jones) v celi seriji dobita le nekaj malega časa.
Profimedia

Ostali člani so le podporni liki z nekaj minutami

Vsak od osmih delov v naslovu vsebuje besedico "woe" (gorje), na koncu vsakega dela pa slišimo eno od sodobnih pesmi, ki sovpada z dogajanjem in napoveduje naslednji del, med drugim Paint it Black (Roling Stones), Nothing else Matters (Metallica) in Physical (Dua Lipa). Navduši tudi koreografija plesa v tretjem delu, ki jo je Ortega prav tako pripravila sama. Ne manjka niti referenc na originalno serijo iz šestdesetih in na filma, od dvojnega tleska s prsti (ki tu odpira skrivnostne prehode), do »Zvonili ste«, kot je bil odgovor služabnika Lurcha v originalni seriji. Registrska tablica New Jerseya na avtomobilu Addamsovih je posvetilo rojstnemu kraju Charlesa Addamsa, akademija Nevermore pa ima ime po besedah v pesmi Krokar, Edgarja Alana Poea. Ameriški pisec je tudi navdih akademije.

Wednesday je eno prijetnih presenečenj letošnjega leta, zaključek pa odpira možnost, da bomo gledali še kako sezono, če se bodo producenti in Netflix tako odločili. In zakaj se ne bi, Wednesday ima na IMDB visoko oceno 8,5.