severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer potrdila, da pričakuje tretjega ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Nova teorija zarote: To ni pravo sonce! Lažejo!

kš, 31.05.2024 10:01:57

»Zamenjali so Sonce, prej je bilo bolj rumeno«: kaj pravi nova teorija zarote?

Delite na:
Nova teorija zarote: To ni pravo sonce! Lažejo!
Teorija predlaga, da je to, kar vidimo kot bel disk na nebu, v resnici umetno ustvarjen "projektor", ki je nadomestil naše staro, rumeno Sonce px

Za teorijo zarote o »belem Soncu« naj bi bil kriv umik naše zvezde z njene orbite ali pa zato, ker se je na pot postavil planet, ki blokira žarke. Nekateri govorijo tudi o t. i. chemtrailih, kemičnih sledeh: kovine, razpršene v nebo, naj bi spremenile kemično sestavo ozračja.

sonve
Razprševanje kovin v atmosfero po njihovem mnenju spreminja kemično sestavo ozračja, kar posledično spreminja videz Sonca ...
px

Dajte otroku barvice in ga prosite, naj nariše pokrajino. Travnik je zelen, nebo je modro, jabolko je rdeče, sonce pa rumeno. Preprosto, kajne? Na podlagi te preproste zamisli in nekaterih spominov iz lastnega otroštva so nekateri uporabniki na internetu postavili vprašanje: zakaj sonce ni več videti enako kot takrat, ko smo barvali na prazen list papirja?

Zakaj je belo in ne rumeno?

Po mnenju nekaterih je odgovor preprost: našo zvezdo je nadomestila tehnološka naprava, ki »simulira« Sonce. Kar vidimo že nekaj časa, v resnici ni zvezda v središču našega sistema, temveč projektor (ali kaj podobnega). Zdi se, da je nova (a ne preveč) teorija zarote spet prišla na plan v povezavi s sončnim mrkom, ki je aprila zajel Severno Ameriko.

Sonce rumeno, sonce rumeno, oh, ne - ups belo!
Sonce rumeno, sonce rumeno, oh, ne - ups belo!
px

Teorija zarote o »belem« soncu

»Dvajsetletniku pripovedujem, da je bilo Sonce v mojem otroštvu rumeno, on pa se smeji. Rumeno Sonce sem nazadnje videl v seriji Telebajski. To je zdaj Sonce: belo in čudne oblike.« Vse skupaj zveni kot šala, vendar je objava na portalu X resna. Za uporabnika se je nekaj spremenilo. »Ko sem odraščal v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, je bilo Sonce zagotovo rumeno,« vztraja skoraj leto dni pozneje.

Tudi več drugih uporabnikov po družbenih omrežjih pripoveduje, da se jim zdi, da se je nekaj spremenilo. Na spletni platformi TikTok se eden od uporabnikov sprašuje, kaj se je zgodilo z našo zvezdo: »V zadnjem času je videti zelo bela.« Na Redditu drug pravi, da je odraščal »z rumenim Soncem čez dan. Med sončnim vzhodom in zahodom ni bilo nikoli videti belo.«

V zadnjih letih se je nekaj spremenilo, čeprav si ljudje niso edini, kdaj se je to zgodilo. Nekateri pravijo, da se je sprememba zgodila po napadu na stolpa dvojčka, drugi govorijo o sredini prvega desetletja tega stoletja. Prav tako ni enotnega mnenja o očitnih vzrokih. Gotovo je le eno: Sonce ne obstaja več, vsaj ne takšno, kot ga poznamo, in le sončnice so se zavedele prevare. Zato se zdaj nočejo obrniti proti »lažnemu Soncu«.

Zanimiva značilnost, izpostavljena v kontroverzni tezi, je reakcija sončnic, ki se nočejo obrniti pr
Zanimiva značilnost, izpostavljena v kontroverzni tezi, je reakcija sončnic, ki se nočejo obrniti proti "lažnemu Soncu".
px

Zakaj nekateri govorijo o »zamenjavi Sonca«?

To, kar vidimo na nebu, je, skratka, bel disk, vendar to ni več naše Sonce. Glede na videoposnetek na TikToku (z več kot 240.000 ogledi) je naša zvezda morda v fazi umika in s svojimi žarki ne more več ogrevati Zemlje. Ali pa se je med zvezdo in našim planetom znašel velik planet, ki blokira svetlobo. Zato naj bi znanstveniki izdelali in v orbito poslali nekakšno »katodno cev«, ki usmerja pojemajoče žarke in jih odbija na ogromno vrteče se zrcalo, ki simulira Sonce.

Zamisel o zamenjavi zvezde z nečim drugim ni nič nenavadnega, ko gre za teorijo »belega sonca« (v nasprotju z resničnim »rumenim soncem«). Po mnenju drugih naj bi bil teleskop Jamesa Webba pravzaprav namenoma lansiran tako, da bi s svojimi velikimi šestkotnimi zrcali simuliral Sonce, ki bi delovalo kot nekakšen svetlobni projektor, podoben LED-diodam, ki jih imamo tukaj na Zemlji.

Taki so naši otroški spomini.
Taki so naši otroški spomini.
px

Po mnenju drugih ni prišlo do zamenjave, temveč so za to krive kovine, ki jih nenehno pršijo na nebo in ki bi spremenile sestavo ozračja in posledično način, kako se Sončeva svetloba odbija na nebu. Presek s teorijo zarote o kemičnih sledeh je zanimiv, vendar skriva jedro resnice: barva Sonca je odvisna od ozračja, natančneje od molekul dušika, ki absorbirajo modri spekter, zaradi česar je Sonce rumene barve. Ta učinek se poveča ob sončnem vzhodu in zahodu, ker morajo žarki skozi »več atmosfere«, nato pa se zmanjša, ko je Sonce visoko na nebu (in se nam zdi tako belo).

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg