Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Nov sev Covida že razsaja po številnih državah

u.k., 22.09.2022 10:13:53

Nova, zelo nalezljiva različica virusa Covid se je razširila po "več državah", znanstveniki pa so zaradi nje v visoki pripravljenosti.

Delite na:
Nov sev Covida že razsaja po številnih državah
Voznik je kot razlog za svojo prehitro vožnjo navedel, da zamuja na cepljenje proti covidu-19. Pixabay

Profesor na Univerzi Stanford Jay Bhattacharya pravi, da je cepivo COVID-19 dobro zmanjšalo tveganje smrti za posameznika, vendar je zelo malo vplivalo na širjenje virusa. "Cepiva ne zaustavljajo širjenje bolezni in to je težava. Ker večina ljudi misli, da cepivo ščiti tudi druge, nismo uspeli zaustaviti epidemije. Cepivo zelo dobro zmanjšuje tveganje za smrt, ampak cepivo ščiti mene, ne pa tudi drugih.”

Celica Covida19
Covid 19
BAR ILAN UNIVERSITY

Nov virus
Nova različica virusa Covid že razsaja v več državah, strokovnjaki pa se bojijo, da bi bila lahko še bolj nalezljiva kot Omicron.
Imenuje se BF. 7 - kratica za BA. 5.2.1.7 - in nova različica se širi hitreje kot večina drugih različic, ki jih znanstveniki trenutno zaznavajo.

Medtem ko je prejšnji teden nov sev predstavljal 1,7 odstotka zaporednih okužb v Ameriki, zdaj predstavlja 25 odstotkov primerov v Belgiji, medtem ko so Danska, Nemčija in Francija zabeležile po 10 odstotkov ugotovljenih primerov na svetu, poroča Fortune.

Dr. Stuart Ray, predstojnik katedre za medicino za celovitost in analitiko podatkov na oddelku za medicino univerze Johns Hopkins, je za publikacijo povedal, da ga je ameriški Center za nadzor bolezni (CDC) nedavno poimenoval kot ločen sev, potem ko je število primerov doseglo en odstotek, ta številka pa naj bi se kmalu precej povečala.

Korona, covid-19
Korona, covid-19
Pixabay

"Zaradi enake prednosti pri rasti v več državah je smiselno misliti, da je BF. 7 sedaj ustaljena različica," je dejal doktor Ray in dodal, da bi se lahko izkazalo, da je bolj prenosljiv od starševskega seva BA.5.

Porast nove različice je še posebej zaskrbljujoč, saj v primerjavi z drugimi podrazličicami Omicrona okužbe konstantno rastejo in nevarno pa je tudi, da se severna polobla približuje zimi, ko je kaviid najbolj nevaren.

Dr. Ray je dejal, da obstaja tudi možnost, da se bo kmalu pojavila povsem nova različica. "Že nekaj časa je minilo, odkar smo prešli od alfa, beta, gama, delta in nato omikron," je dejal. "Morda smo postali samozadovoljni. Morda se s tem krepi prepričanje, da je vse skupaj za nami."

Novica je še toliko bolj zaskrbljujoča, ker je ameriški predsednik Joe Biden ta teden izjavil, da je "pandemije konec" - kljub temu, da v Ameriki dnevno umre več sto ljudi. "Še vedno imamo težave s Covidom. Na tem področju še vedno veliko delamo. Vendar je pandemije konec," je dejal predsednik Biden.

uv-covid1.jpg
UV svetloba uničuje mikroorganizme
splet

Bidnove presenetljive pripombe so prišle po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija prejšnji teden razglasila, da je konec pandemije "na vidiku", potem ko je sporočila, da se je število tedenskih smrti zmanjšalo na najnižjo raven od marca 2020. "Še nikoli nismo bili v boljšem položaju za končanje pandemije," je novinarjem povedal vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Nismo še dosegli cilja, vendar je konec na vidiku." Dodal je, da mora svet okrepiti svoje moči in "izkoristiti to priložnost. Če te priložnosti ne bomo izkoristili zdaj, tvegamo več različic, več smrti, več motenj in več negotovosti."