Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

NEVERJETNO: Pismo je prispelo ... po 51-ih letih

kl, 28.01.2022 17:39:23

Ko so ob prenovi podrli zid na stari pošti v litvanskem Vilnusu, je iz prezračevalne line padlo 17 pisem, starih več kot 50 let. Eno je bilo namenjeno na Poljsko.

Delite na:
NEVERJETNO: Pismo je prispelo ... po 51-ih letih
Pismo je bilo skupaj z drugimi skrito v prezračevalni lini stare pošte v Vilniusu YouTube/Reuters

Skoraj 51 let po tistem, ko je bilo pismo napisano, je Genovefa Klonovska iz litvanske prestolnice dobila pisemce prijateljice iz Poljske, s katero si je dopisovala konec 60-ih let prejšnjega stoletja. "Mislila sem, da se nekdo šali," je povedala Genovefa, ko so ji izročili pismo z ročno izdelano barvno vrtnico in dvema papirnatima lutkama.

Pismo je skupaj s še 17 drugimi poleti padlo iz prezračevalne line, umazano in skoraj razpadlo, ko so zaradi prenove podrli zid na nekdanji pošti na obrobju Vilnusa.

pismo, litva
Pismo deklice Eve iz Poljske je "potovalo" več kot pol stoletja
YouTube/Reuters

Je brezvestni delavec v pismih iskal denar?

"Delavci so mi predlagali, da pisma zavržemo, a sem namesto tega poklical pošto," je povedal Jurgis Vilutis, zdajšnji lastnik stavbe. "Zelo sem vesel, da so se odzvali." Pisma iz poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja je verjetno skril brezvestni poštni delavec, potem ko je v njih iskal denar ali dragocenosti, domneva Vilutis. Litva je bila takrat del Sovjetske zveze, pošiljatelji pisem iz tujine, pa so bili večinoma sorodniki ali prijatelji izseljencev iz krajev, kot so Avstralija, Poljska in Rusija.

Doslej so našli pet prejemnikov

Ker so se v Vilnusu v tem času spremenila imena ulic in hišne številke, delavci pošte sedaj iščejo prave naslovnike.  Doslej so jih našli pet, med njimi tudi Genovefo. Med prejemniki so bili tudi že pokojni, tako da so izgubljena pisma prejeli njihovi otroci ali vnuki. "Čutili smo moralno dolžnost, da to storimo," je dejala Deimante Zebrauskaite, vodja oddelka za poslovanje s strankami pri litovski pošti. Neka ženska, ki je prejela pismo, je izkušnjo primerjala s prejemom sporočila iz steklenice, vržene v morje. Mnogi so se odzvali čustveno ali menili, da so tako na nek način vstopili v del življenja pokojnih staršev.

pismo, litva
Genovefa Klonovska prebira pismo deklice, ki se je več ne spominja
YouTube/Reuters

Eve se Genovefa ne spominja več

V pismu Genovefi Klonovski, napisanemu leta 1970, se se je deklica po imenu Eva pritožila, da avtobusi ne vozijo več do njene vasi, zaradi česar je bila prisiljena hoditi v mrazu -23ºC. Prosila je tudi za slike igralcev iz tistega časa. Genovefa se danes Eve ne spomni več. Domneva pa da je njen naslov našla v časopisnem oglasu za dopisovanje, kar je bil takrat pogost način za iskanje novih znanstev in prijateljstev. Njuno dopisovanje pa se je žal končalo, potem ko ji pismo ni bilo dostavljeno.