kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

NERAZREŠENO: Let 307 - so jih ugrabili Nezemljani?

kl, 17.10.2021 15:30:03

Izginotje malezijskega Boeinga 777 z 239 potniki in člani posadke leta 2014 ostaja največja nerazrešena skrivnost v civilnem letalstvu. Na veliko vprašanj ni odgovorov.

Delite na:
NERAZREŠENO: Let 307 - so jih ugrabili Nezemljani?
Boeing 777, katerega izginotje še vedno ni razrešeno Wikipedia

Marca 2018 je neki moški na telefon začel dobivati nenavadna tekstovna in glasovna sporočila. Tekstovna sporočila so bila v obliki nizov črk in številk, ki so spominjali na geografske koordinate. Glasovna sporočila pa so bila v morsejevi abecedi. Ko je možak preveril številke so se te zelo ujemale z neko lokacijo v Indijskem oceanu, dešifrirana glasovna sporočila pa so govorila o ugrabitvi, ki so jo izvedli Nezemljani.

Zgodba je prišla v medije in predvsem v Maleziji in na Kitajskem privlekla veliko pozornosti, saj so prav v tistem času minevala štiri leta od enega najbolj skrivnostnih dogodkov v civilnem letalstvu, izginotja malezijskega letala Boeing 777 z 239 potniki in člani posadke.

ZAKAJ JE MALEZIJSKA VOJSKA DVA TEDNA MOLČALA?

Letalo družbe Malaysia Airlines je na letu, označenem s kodo 307, 8. marca 2014 poletelo iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur proti Pekingu. Malo manj kot 40 minut po vzletu, ko je bilo letalo nad Južnim kitajskim morjev, je kontrola izgubila stik z letalom, letalo pa je kmalu tudi izginilo z radarjev. Kljub temu so ga še kakšno uro lahko spremljali vojaški radarji. Potem je letalo izginilo tudi s teh radarjev. Zadnja znana pozicija letala je bila nad Indijskim oceanom, več 100 kilometrov zahodneje od njegove predvidene poti. Podatke o svojih ugotovitvah so malezijske vojaške oblasti iz neznanega razloga objavile šele dva tedna po izginotju.

1b3e6dc5706ed59977387f8caa507746.jpeg

Kaj se je zgodilo ni vedel nihče, saj iz letala ni prišel noben klic na pomoč ali sporočilo o morebitnih okvarah. Iskanje izginulega letala je sprožilo najdražjo iskalno akcijo vseh časov. Z letali in plovili so v naslednjih treh letih preiskali več območij v Indijskem ceanu, v skupni velikosti 120.000 kvadratnih kilometrov (to je površina šestih Slovenij). Pri iskanju so pomagali tudi Kitajci, ker je večina potnikov v letalu bila kitajskih državljanov, vendar niso našli nobenih ostankov letala ali trupel. Konec leta 2017 so iskanje uradno ustavili, ljudi z letala pa uradno razglasili za mrtve.

TELEFONI ZVONILI V PRAZNO, ČEPRAV SO BILI "UNIČENI"

Kmalu po izginotju se je pojavilo veliko teorij o tem, kaj je povzročilo izginotje letala. Teorije so segale od možnih do nadvse fantastičnih in v njih so omenjenali so bile tehnične okvare, eksplozija, vojaško sestrelitev, pa tudi meteorit in celo "mini črno luknjo". Kar nekaj teorij je omenjalo tudi ugrabitev, ki naj bi jo izvedli bodisi islamski skrajneži, ali Rusija, ZDA in Nezemljani.

Posebej slednje, ki vključujejo Nezemljane, so ponovno oživele leta 2018, ko je v medije prišla prej omenjena zgodba o nenavadnih telefonskih sporočilih. Ni pa bila to edina nenavadna zgodba, povezana z letom 307. Mnogi sorodniki žrtev so poročali o tem, da so, ko so še vedno poskušali vzpostaviti stik s svojci, ki so bili na letu, njihovi telefoni "zvonili v prazno" tudi še dolgo potem, ko je letalo že izginilo. Kaj takega pa naj bi bilo seveda nemogoče, če je letalo strmoglavilo, pri čemer so bili telefoni zagotovo uničeni. To naj bi namigovalo, da so morda ljudje še vedno živi, vendar ne morejo telefonirati.

Kaj se je v resnici zgodilo z letom 307 tako ostaja skrivnost še danes. Oblasti v Kuala Lumpurju in na Kitajskem seveda teorije o Nezemljanih uradno zavračajo in trdijo, da je šlo najverjetneje za strmoglavljenje iz neznanih vzrokov. Iskalno akcijo pa nameravajo ponovno sprožiti, vendar se bodo tokrat osredotočilo na oceansko dno, kjer morda ležijo ostanki nesrečnega letala in ljudi.