Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

NERAZREŠENO: Kje so JFK-jevi možgani?

kl, 14.01.2022 15:27:08

So jih izgubili? Zamenjali z drugimi? Jih je ukradel njegov brat? Ali možgani skrivajo resnico o atentatu ali o JFK-jevih boleznih?

Delite na:
NERAZREŠENO: Kje so JFK-jevi možgani?
Atentat na JFK-ja še vedno buri duhove. Profimedia

Več kot pol stoletja se mnogi, ne samo v ZDA še vedno sprašujejo, kdo v resnici stoji za atentatom na Johna F. Kennedyja. Toda obstajajo tudi drugi, ki imajo povsem drugačno vprašanje: "Kaj se je zgodilo z JFK-jevimi možgani?"

Truplo 35. predsednika ZDA je pokopano na nacionalnem pokopališču v Arlingtonu, njegovi možgani pa so pogrešani že od leta 1966. So bili ukradeni, da bi prikrili dokaze? Jih je vzel njegov brat? Ali so jih zamenjali, potem pa so izginili?

JFK, Jackie Kennedy.JPG
John F. Kennedy z ženo Jacqueline nekaj minut pred atentatom
Reuters

Izginili so vsaj leta 1966

Saga o možganih Johna F. Kennedyja se začne na dan, ko je bil ubit. 22. novembra 1963 je bil predsednik umorjen med vožnjo skozi Dallas v Teksasu. Še isto noč so opravili obdukcijo, ki je ugotovila, da je bil predsednik dvakrat ustreljen od zgoraj in od zadaj. Prvi strel ga je zadel v vrat, drugi v glavo. Agent FBI Francis X. O'Neill Jr., ki je bil prisoten na obdukciji, je izjavill: "Od možganov ni ostalo veliko. Manjkalo jih je več kot polovica." O'Neill se tudi spominja, da so zdravniki, potem ko so jih odstranili , možgane dali "v bel kozarec". Zdravniki pa so v poročilu o obdukciji zapisali, da so "možgani ohranjeni in odstranjeni za nadaljnje študije." Pisatelj James Swanson pa v svoji knjigi, v kateri govori o atentatu piše, da so Kennedyjeve možgane na koncu dali v posodo iz nerjavečga jekla in jih preselili v nacionalni arhiv. Toda do leta 1966 so možgani, stekelca s tkivi in drugi materiali iz  obdukcije izginili. In kljub preiskavi jih nikoli več niso našli.

jfk-brain-injury Javen dostop.jpeg
Skica strela, ki je umoril Kennedyja, narejena po obdukciji.
Wikipedia/Javna domena

Ali možgani skrivajo resnico o atentatu?

O tem, zakaj bi nekdo hotel, da Kennedyjevi možgani izginejo, obstaja kar nekaj teorij zarot. Večina jih trdi, da JFK-jevi možgani hranijo resnico o njegovi smrti. Uradno je obdukcija pokazala, je je bil Kennedy ustreljen "od zgoraj in od zadaj". To se ujema z zaključkom, da je Lee Harvey Oswald ustrelil predsednika iz šestega nadstropja skladišča knjig v Teksasu. Vendar pa ena od teorij zarote trdi, da Kennedyjevi možgani kažejo nasprotno - da je bil Kennedy ustreljen od spredaj, kar naj bi dokazovalo prisotnost vsaj še enega strelca, kar uradne ugotovitve zanikajo.

Kennedy John Robert Bobby Profimedia.jpg
John (L) in Robert Kennedy (D)
Profimedia

Jih je ukradel njegov brat Bobby?

Druga teorija pravi, da so možgane ukradli. To teorijo podpira že omenjeni James Swanson v svoji knjigi. Po njegovem pa jih ni vzel nihče drug kot Kennedyjev brat, Robert (Bobby) Kennedy. In zakaj? "Ne zato, da bi prikrili dokaze o zaroti, ampak morda zato, da bi prikrili dokaze o resničnem obsegu bolezni predsednika Kennedyja ali o zdravilih, ki jih je jemal predsednik Kennedy," pravi Swanson.

Čigavi so možgani na arhivskih fotografijah?

Da vse skupaj "smrdi", pa kaže tudi poročilo odbora za pregled zapisov o atentatu iz leta 1998, ko so nekateri prej tajnei dokumenti postali javno dostopni. Poročilo namreč trdi, da fotografije JFK-jevih možganov dejansko prikazujejo napačen organ. Glavni analitik odbora za vojaške evidence Douglas Horne pravi: "Od 90 do 95 odstotkov sem prepričan, da fotografije v arhivu niso možgani predsednika Kennedyja." In po njegovem mnenju gre za prikrivanje zdravstvenih dokazov. O tem, da na fotografijah iz arhiva niso predsednikovi možgani, je prepričan tudi O'Neill, FBI-jev agent"To na fotografiji je videti skoraj kot popolni možgani," je rekel, "popolnoma drugače kot uničeni možgani, ki sem jih videl." Poročilo je odkrilo tudi številna odstopanja glede tega, kdo je kdaj pregledal možgane, ali so bili možgani razrezani na določen način in kakšne fotografije so bile posnete.

Na koncu se zdi zgodba o možganih JFK-ja enako skrivnostna kot številni vidiki njegovega atentata. So bili ukradeni? Izgubljeni? Zamenjani? Do danes nihče ne ve.