Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naše življenje ne sme biti na prodaj!

KŠ, 18.01.2021 12:52:52

Ogromno ljudi po celem planetu redno uporablja Facebook, Instagram in Twitter. Pa ste kdaj pomislili, kako delujejo ta družbena omrežja in zakaj so ljudje, ki so jih razvili, tako zelo premožni?

Delite na:
Naše življenje ne sme biti na prodaj!
Iz filma The social dilemma Pr

Dejansko delujejo tako, da prodajajo naše zasebne podatke. Zaradi tega so oglasi, ki se pojavijo na teh družbenih omrežjih, tako spretno »ciljani« in namenjeni prav nam. Stvar, ki nekatere ne moti, drugi pa si pač belijo glavo tudi s tem, da je ta vpogled v naše življenje veliko več kot le marketinška poteza. Eden takih je Elon Musk.

Elon Musk.jpg
Elon Musk se je opredelil ...
Profimedia

Elon Musk: »Uporabljajte aplikacijo Signal!«

Svet v zadnjih mesecih, tednih in tudi dneh razjedajo najrazličnejše teorije zarote. Kako ga tudi ne bi, saj je že vse res na meji verjetnega. No, tehnološki mogotec, ki je sodobni svet dejansko obrnil na glavo, je prejšnji teden prek svojega računa na Twitterju jasno in brez dlake na jeziku zapisal: »Uporabljajte Signal!« Bolj kratko in jedrnato ne bi mogel napisati. Musk se je s tem javno opredeli proti Facebooku in njegovemu Messengerju. Tehnološki mogotec namreč pravi, da je zasebnost pri Facebooku resnično velika težava in da naša zasebna sporočila dejansko sploh niso zasebna! Daleč od tega.

družabna, družabna-omrežja
Elon Musk je ves svet javno pozval, naj uporablja Signal!
pr

Signal pa naj bi deloval tako, da šifrira naša sporočila. Aplikacija je na voljo tako na Google Playu kot seveda na Apple App Storu. Gre za odprtokodni razvoj, ki ga brezplačno zagotavlja neprofitna fundacija Signal. Aplikacijo že leta uporabljajo odmevne osebnosti, na primer celo Edward Snowden. Torej, glavna funkcija Signala je, da pošlje besedilna, video, zvočna in slikovna sporočila, zaščitena s šifriranjem. Aplikacija sicer preveri vašo telefonsko številko in vam omogoča samostojno preverjanje identitete drugih uporabnikov Signala. Uporabite ga lahko tudi za glasovne in video klice, bodisi individualno bodisi s skupino.

družabna, družabna-omrežja
Družabno omrežje MeWe
pr

Ljudje res »bežijo« s Facebooka?

V zadnjem času pa se vse več govori tudi o tem, da je Facebook čisto pravi špijon, ko gre za naše zasebno življenje. No, dejstvo je, da smo vsi sprejeli pogoje, ki so seveda jasno zapisani, in dejstvo je, da Facebook in podobne aplikacije resnično sledijo našim navadam ... Kar pomislite, zakaj se vam pojavljajo eni in isti oglasi. No, na trgu pa zato kot gobe po dežju rastejo najrazličnejše nove aplikacije, ki naj bi bile veliko manj »špijonske« od Facebooka.

družabna, družabna-omrežja
Tako pravijo razvijalci omrežja MeWe - "Vaše zasebno življenje ni na prodaj!"
pr

Ena takšnih je MeWe, ki obljublja vse to, kar nam ponuja Facebook, vendar brez sledenja, brez ciljanih oglasov in brez »manipulativnih« medijskih vsebin. Tako je zapisano na njihovi predstavitveni strani: »MeWe ima častitljiv poslovni model, v katerem so člani stranke, ki jim je treba služiti in jih spoštovati, ne pa podatki, ki jih delimo ali prodajamo.« Tako pa pravi njihov slogan: »Nismo na prodaj!«

Svet družbenih medijev se spreminja