Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Na Dunaju našli 4.000 let staro jabolko

kl/am, 14.11.2020 12:00:00

Že pred tisočletji so ljudje cenili jabolka in jih hranili za čez zimo.

Delite na:
Na Dunaju našli 4.000 let staro jabolko
Jabolko staro 4000 let eurocommpr

Arheobotaniki so med izkopavanjem naselbine iz časov mlajše kamene dobe odkrili najstarejše jabolko na Dunaju, staro približno 4.000 let. Znanstveniki domnevajo, da so ga tedanji prebivalci nabrali v gozdu, ga posušili in shranili za zimo.

Ostanke zoglenelega jabolka so našli med izkopavanjem neolitske naselbine v kraju Oberlaa na jugu Dunaja iz leta 2.400 pred našim štetjem. Gre za najstarejšo najdbo jabolka na dunajskih tleh. "Kot kaže, je bilo jabolko razpolovljeno, posušeno in shranjeno za zimo," razloži arheobotaničarka Marianne Kohler-Schneider z Univerze za naravne vire in življenjske znanosti (BOKU) na Dunaju, ki se ukvarja z ostanki rastlin pri arheoloških izkopavanjih.

Znanstveniki sklepajo, da naj bi tedanji prebivalci evropsko divje jabolko (Malus sylvestris) nabrali v okoliških gozdovih, ki so takrat prekrivali hrib Laaer in dolino Liesingbach.

Najnovejši najdbi sta videti kot kepi nepravilnih oblik. Znanstveniki sklepajo, da so ju ljudje verjetno posušili, da bi ju shranili za zimo, nato pa sta padli v ogenj in zogleneli.

Podobne najdbe so odkrili tudi v Švici, kjer so ljudje razpolovljena jabolka nanizali na vrvice, jih posušili in suho sadje shranili. Divja jabolka so bila v neolitiku zelo zaželena dobrina, saj so ljudem služila kot pomemben vir vitaminov v zimskih mesecih.

jabolko, arheologija, arheobotanika, dunaj
Divje jabolko
eurocommpr

Najdeno jabolko nima veliko podobnosti z današnjimi vrstami. Po mnenju strokovnjakov se je sistematično sadjarstvo in gojenje jabolk v Evropi pojavilo šele več tisoč let kasneje.

Med izkopavanji so odkrili tudi žita in nekatere živalske kosti, kar raziskovalcem omogoča vpogled v osnove življenja neolitskih prebivalcev v naselju Oberlaa.