pes potovanje letalo Svet24.si

Pogoji za potovanja s hišnimi ljubljenčki v ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Tanja Žagar Njena.si

Miki o Tanji: Zame je ona najlepše bitje na svetu

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Mrtva deklica, ki mežika ...

KŠ, 12.06.2024 11:38:19

V srcu sicilijanskega Palerma se skriva skrivnost, ki vzbuja tako strah kot prevzetost. Rosalia Lombardo, deklica, ki je umrla v letu 1920, počiva v kapucinskih katakombah, ohranjena v tako mirnem stanju, kot da bi le spala, in sicer zaradi izjemne tehnike balzamiranja Alfreda Salafie.

Delite na:
Mrtva deklica, ki mežika ...
Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči. Reddit

Vendar njen mirni izraz ni tisto, kar je pritegnilo pozornost svetovne javnosti. Zanimivejši je nenavaden pojav njenih oči, za katere se zdi, da se odpirajo in zapirajo.

V dokumentarcu televizijskega kanala National Geographic iz leta 2009 so razkrili zelo zanimive ugotovitve. S pomočjo magnetne resonance so odkrili, kako se Rosalijine veke premikajo, kar ustvarja vtis, da deklica mežika. Teoretično to ni mogoče, saj je njeno telo mumificirano že več kot stoletje. Kaj torej povzroča ta srhljivi pojav?

Človek, ki je deklico ohranil
Človek, ki je deklico ohranil "živo" do danes.
Reddit

Usodna je bila španska gripa

Rosalijina zgodba se začne na začetku 20. stoletja. Le nekaj dni pred svojim drugim rojstnim dnem je deklica umrla zaradi pljučnice med pandemijo španske gripe. Njena smrt je močno prizadela njenega očeta Maria Lombarda, ki je želel, da bi njegova hči »živela večno«. To željo je zaupal Alfredu Salafii, mojstru balzamiranja, in ta je svoje delo uspešno opravil.

Nenavadna tehnika

Salafieva tehnika vključuje uporabo posebne mešanice, ki je vsebovala formaldehid, cinkove soli, alkohol, salicilno kislino in glicerin. Ta skrivna formula je ohranila Rosalijine nežne poteze, ki so zamrznjene v času, kot bi deklica še vedno spala. Alfredo Salafia, ki je umrl leta 1933, je to formulo odnesel s seboj v grob, vendar je bila pozneje odkrita v njegovih rokopisnih zapiskih.

Znanstvene razlage

Kapucinske katakombe v Palermu, kjer Rosalia počiva, so dom več kot 8000 duš in predstavljajo edinstven del kulturne in zgodovinske dediščine. Toda nihče ni tako očarljiv kot Rosalia. Razlog za njeno »mežikanje« je pojasnjen z znanstvenimi razlagami: temperaturne spremembe, vlaga in osvetlitev povzročajo majhne premike vek, kar je vidno na posameznih, tako imenovanih časovnih fotografijah. Kustos Dario Piombino-Mascali sicer meni, da gre za optično iluzijo, ki jo povzročajo različni koti svetlobe čez dan.

Kustosi imajo svoje, seveda tehnične razlage.
Kustosi imajo svoje, seveda tehnične razlage.
Reddit

Balzamiranje, postopek konzerviranja telesa po smrti, ima dolgo in raznovrstno zgodovino, ki sega več tisoč let v preteklost. Najbolj znani primeri balzamiranja izvirajo iz starega Egipta, kjer so začeli balzamirati telesa okoli 2600 pr. n. št., da bi jih ohraniti za življenje v onstranstvu, kar je bilo ključno za njihova verska prepričanja. Egipčani so uporabljali različne tehnike, vključno z odstranjevanjem notranjih organov, uporabo naravnih soli za dehidracijo telesa in namakanjem teles v olja in smole, da so preprečili razkroj.

Njenaž žalujoča starša
Njena žalujoča starša
Reddit

Poleg Egipta so prakse balzamiranja poznali tudi drugi stari narodi, z Babilonci in Perzijci vred. V novejših časih, zlasti v 19. stoletju, je balzamiranje postalo bolj razširjeno na zahodu, deloma zaradi potreb javnega zdravja in tudi zaradi želje, da bi se pokojniki lahko dlje časa prikazovali v odprti krsti. Med ameriško državljansko vojno je tehnika postala še posebej priljubljena, saj je omogočila transport padlih vojakov na dolge razdalje nazaj k njihovim družinam za pogreb. V tem času so se začela razvijati tudi sodobnejša sredstva in metode balzamiranja, ki so pripomogle k boljšemu ohranjanju teles.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg