Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Most, ki pse kliče v smrt

M.K., 03.05.2021 11:11:57

Zdi se, kot bi most Overtoun v bližini Dumbartona klical pse, da z njega skočijo v smrt. Zakaj?

Delite na:
Most, ki pse kliče v smrt
Zakaj psi skačejo v smrt? Allan Ogg, CC BY-SA 3.

Od zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja je že približno 50 psov poginilo na ta način, na stotine (tudi do 600) pa jih je skočilo in k sreči preživelo. Nekaj preživelih je ob obisku kraja 15-metrski skok v smrt ponovilo. Večina ponesrečenih psov je bilo ovčarskih pasem z dolgim smrčkom.

Škotsko društvo proti mučenju živali se je odločilo primer raziskati in na teren poslalo nekaj predstavnikov, ki pa so bili pri iskanju vzroka neuspešni.

Z znanstvenega vidika je zelo malo verjetno, da bi bili psi zmožni ustvariti namen umreti in zato skočiti z mostu v poskusu samomora. Kljub temu obstaja nekaj, ki močno privablja pse v skok - pogosto z istega mesta in vedno v sončnih, suhih dneh.

Da bi razvozlali zanimivo, a mračno uganko, so se pojavile mnoge teorije. Potem ko je domačin z istega mostu v smrt spustil svojega novorojenega sina (ker naj bi bil inkarnacija hudiča), je bila ena najpopularnejših teorij ta, da na mostu prebivajo duhovi ali da je to kraj, kjer se srečata naš svet in onostranstvo. Druga za pasje “samomore” krivi kune, ki prostor označujejo s svojim močnim vonjem, ki se mu psi kar ne morejo upreti. Spet tretja pa stavi na zvočno anomalijo, ki jo lahko zaznajo le psi.

Kaj povzroča mračen pojav, je še neznanka. Zato je pomembno, da smo na svoje kosmate prijatelje pozorni in jih držimo na povodcih.

Overtoun_Bridge_and_House.jpg
Skrivnostni most se nahaja nad prepadom.
Dave Souza, CC BY-SA 4.0