mohanji2 Svet24.si

Duhovni učitelj Mohanji ima svoj domicil v ...

siler1 Svet24.si

Nina nekega jutra ni mogla več vstati iz ...

anton prijatelj Reporter.si

Izginotje župnika Prijatelja: pregnali naj bi ga ...

Voda radgonski konec Svet24.si

FOTO: V Pomurju besnela neviha, klestila je toča,...

beović Necenzurirano

Čas je, da Krek in Beovićeva odstopita #kolumna

Tinkara Kovač Odkrito.si

MMS 2021: Ducat izbranih za jubilejni festival

Blaž Setnikar Njena.si

Najini mostovi: Takšno je igralčevo zasebno ...

Most, ki pse kliče v smrt

M.K., 03.05.2021 11:11:57

Zdi se, kot bi most Overtoun v bližini Dumbartona klical pse, da z njega skočijo v smrt. Zakaj?

Delite na:
Most, ki pse kliče v smrt
Zakaj psi skačejo v smrt? Allan Ogg, CC BY-SA 3.

Od zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja je že približno 50 psov poginilo na ta način, na stotine (tudi do 600) pa jih je skočilo in k sreči preživelo. Nekaj preživelih je ob obisku kraja 15-metrski skok v smrt ponovilo. Večina ponesrečenih psov je bilo ovčarskih pasem z dolgim smrčkom.

Škotsko društvo proti mučenju živali se je odločilo primer raziskati in na teren poslalo nekaj predstavnikov, ki pa so bili pri iskanju vzroka neuspešni.


Z znanstvenega vidika je zelo malo verjetno, da bi bili psi zmožni ustvariti namen umreti in zato skočiti z mostu v poskusu samomora. Kljub temu obstaja nekaj, ki močno privablja pse v skok - pogosto z istega mesta in vedno v sončnih, suhih dneh.

Da bi razvozlali zanimivo, a mračno uganko, so se pojavile mnoge teorije. Potem ko je domačin z istega mostu v smrt spustil svojega novorojenega sina (ker naj bi bil inkarnacija hudiča), je bila ena najpopularnejših teorij ta, da na mostu prebivajo duhovi ali da je to kraj, kjer se srečata naš svet in onostranstvo. Druga za pasje “samomore” krivi kune, ki prostor označujejo s svojim močnim vonjem, ki se mu psi kar ne morejo upreti. Spet tretja pa stavi na zvočno anomalijo, ki jo lahko zaznajo le psi.

Kaj povzroča mračen pojav, je še neznanka. Zato je pomembno, da smo na svoje kosmate prijatelje pozorni in jih držimo na povodcih.

Overtoun_Bridge_and_House.jpg
Skrivnostni most se nahaja nad prepadom.
Dave Souza, CC BY-SA 4.0