Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Morda lahko pomagate najti ukradene umetnine ...

kl/PR, 20.11.2020 11:00:45

Ste ljubitelj umetnosti? Imate morda tudi detektivsko žilico? Potem morda lahko pomagate razrešiti uganke izginulih umetnin.

Delite na:
Morda lahko pomagate najti ukradene umetnine ...
Mitološki prizor z mladim Bakhom, Jacob Jordaens, Belgija samsung

Waterloojski most Claudeja Moneta, Pogled na Auvers-sur-Oise Paula Cézannea, Portret dr. Gacheta Vincenta van Gogha … to so le ene izmed številnih mojstrovin, ki so izginile. Neprecenljiva umetniška dela, ki niso bila ukradena samo njihovim lastnikom, pač pa tudi človeštvu.

Vsako leto po svetu ukradejo umetnine v vrednosti več milijonov evrov - samo med trenutnim zapiranjem galerij in muzejev po svetu zaradi pandemije je bilo ukradenih vsaj šest kosov umetnin, vključno z Van Goghovim Pomladnim vrtom, ki je bil ukraden ob umetnikovem 167. rojstnem dnevu.

Podjetje Samsung pa je prišlo na izvirno idejo, da ljubiteljem umetnosti omogoči, da si te umetnine lahko vseeno ogledajo.

Odprlo je virtualno razstavo, ki si jo je mogoče ogledati na spletu (povezavo lahko najdete tukaj). V njej so razstavili 15 del, ki so jih nazadnje videli pred 30 ali več leti, potem pa so izginila in sedaj morda krasijo skrite zasebne zbirke, od katerih razen naročnikov tatvine nihče nima nič.

Moč tehnologije pa Samsung izkorišča tudi zato, da poveže ljudi v iskanju pogrešane umetnosti. Vsi ljubitelji umetnosti in amaterski detektivi tako lahko pomagajo pri iskanju mojstrovin z izmenjavo teorij ali namigov na družbenih omrežjih z uporabo ključnika #MissingMasterpieces.

Samsungove razstave ukradenih umetnin pa si ni moč ogledati le na spletu. V njej lahko uživate tudi na televizorju Samsung The Frame, najnovejšem izdelku podjetja, ki s svojo edinstveno obliko, deluje kot multimedijska umetniška platforma – slika, ki se odlično vključi v dekor doma, ko televizor ni v uporabi.

Ko je The Frame izklopljen, se namreč vklopi Umetniški način, ki prazen, črn zaslon in s tem vaš dom spremeni v galerijo najlepših umetniških del na svetu.

Umetnost prinaša veselje vsem nam in naša skupna odgovornost je, da jo zaščitimo in ohranimo za naslednje generacije. Z razstavo pogrešanih mojstrovin želimo umetnost nuditi širšemu občinstvu, Samsung The Frame televizor pa služi kot okno v svet pogrešane umetnosti,” je povedal Iztok Šepec, vodja potrošniške elektronike pri Samsung Electronics Adriatic.