gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Med snemanjem se ni odrekal kokainu

c.r., 27.06.2022 11:30:18

Bowie je bil tudi izjemni igralec ... Film, ki je bil z izključno britansko ekipo posnet v Novi Mehiki, je temeljil na istoimenskem romanu Walterja Tevisa iz leta 1963. Režiral ga je Nicolas Roeg.

Delite na:
Med snemanjem se ni odrekal kokainu
David Bowie Profimedia

Leta 1976 je luč sveta ugledal film Mož, ki je padel na Zemljo. Tisto leto so zaznamovali filmi, kot so Mreža, Vsi predsednikovi možje in Taksist. Tako kot ti se je tudi Mož, ki je padel na Zemljo, loteval tem, kot so odtujenost, prvobitnost in kapitalizem.

Ne more se vrniti

Beseda teče o Nezemljanu Thomasu Jeromu Newtonu, ki je s skrajno sušnega planeta. Njegovo vesoljsko plovilo strmoglavi v Novi Mehiki, njegova naloga pa je, da se na svoj planet vrne z vodo. Svojo napredno tehnologijo patentira in izjemno obogati, obenem pa se ukvarja s prevoznim sredstvom, ki bi ga poneslo domov. Vse »pokvari« Mary-Lou, ki ga vpelje v svet alkohola in spolnosti. Ko se povsem prepusti skušnjavam, ji razkrije svojo pravo obliko, ona pa prestrašena zbeži. Sčasoma konča delo pri svojem vesoljskem plovilu, a ga ujamejo in zaprejo v luksuzno stanovanje, kjer ga zalagajo z alkoholom. Po letih ujetništva se spet znajde na prostosti, a se ne more vrniti domov.

david-bowie
David Bowie
Profimedia

Edinstvena prezenca

To je bila prva glavna vloga za Davida Bowieja. Ni pa bil prva režiserjeva izbira, saj je najprej razmišljal o Michaelu Crichtonu, Petru O'Toolu in Micku Jaggerju. Dokler ni opazil Bowiejeve karizme, ki je bila, kot pravijo, zunajzemeljska. Bowie bi moral prvotno poskrbeti tudi za glasbeno podlago, a se je zalomilo pri pogodbi. Omeniti velja tudi, da je Bowie, ki je »požiral knjige«, s seboj na snemanje prinesel kar 400 knjig, saj se jih je bal pustiti v New Yorku.

david-bowie
David Bowie
Profimedia

Nekaj nenavadnosti

Med snemanjem se ni odpovedoval kokainu. »Naučil sem se vrstice in jih izgovoril, kot sem se v tistem trenutku počutil. Bil sem zadet od začetka do konca,« je povedal pozneje. Candy Clark, ki je igrala Mary-Lou, pa, da je bil trezen, osredotočen, prijazen in profesionalen.

Bowie je v nekem trenutku v svojem mleku zagledal rumeno snov in se zbal, da so ga zastrupili, zato se je zatekel v bližnjo bolnišnico. Ko se je izkazalo, da je z njim vse v redu, je nadaljeval snemanje. Ni pa bil edini, ki se je vedel »nenavadno«: igralec Rip Torn je nekega dne odtaval ... a ko je direktor fotografije v njegovi kadi našel njegov ulov, se je izkazalo, da je lovil ribe.

Kultni status

Film je naletel na mešane odzive, čeprav danes velja za del znanstvenofantastičnega kanona. Bowie je za vlogo prejel nagrado saturn, to pa je prejel tudi za Nikolo Teslo v filmu Skrivnostna sled, ki ga je režiral Christopher Nolan. »Tesla je bil figura, ki je bila pred svojim časom, in v nekem trenutku se mi je posvetilo, da je bil izvirni Mož, ki je padel na Zemljo. Kot nekdo, ki je bil največji oboževalec Bowieja na svetu, sem sprevidel, da je edini igralec, ki bi lahko odigral to vlogo,« je pozneje dejal Nolan.

david-bowie
David Bowie
Profimedia