Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Mačkova zadnja želja

M.M., 29.01.2023 22:55:57

Ko Obuti maček odkrije, da je v preteklih avanturah zapravil že osem življenj, se poda na napeto popotovanje do čarobne zvezde želja, ki mu jih lahko povrne.

Delite na:
Mačkova zadnja želja
Obuti maček, Mici Šapko in novi pasji prijatelj iščejo zvezdo, ki uresniči zadnjo željo. Profimedia

Animacijski studio DreamWorks Animation nam po več kot desetletju predstavlja novo pustolovščino v filmih o Shreku, ko vsem najljubši, prisrčno samovšečni in neustrašen Obuti maček odkrije, da je njegova ljubezen do nevarnosti in adrenalina terjala svoj davek.

Zapravil je namreč kar osem od svojih devetih mačjih življenj, pri tem pa pozabil šteti. Da bi dobil vsa svoja življenja nazaj, se bo moral odpraviti na svojo največjo in najnevarnejšo misijo doslej, kjer ga bodo preganjali številni liki, spremljali pa novi prijatelji.

Volk je lovec na glave, ki prisili Obutega mačka, da se skrije v mačji azil.
Volk je lovec na glave, ki prisili Obutega mačka, da se skrije v mačji azil.
Profimedia

Odlična igralska zasedba

Svoj glas je hrabremu mačku znova posodil nominiranec za Oskarja, Antonio Banderas. A ker mu je ostalo le še eno življenje, bo moral svoj ponos potisniti vstran in prositi za pomoč svojo nekdanjo partnerko in zdaj sovražnico – spretno tatico Mici Šapko. Svoj glas ji je kot v prejšnjem filmu posodila, prav tako za Oskarja nominirana, Salma Hayek.

Pri iskanju zvezde bo neustrašnemu junaku in Mici tokrat pomagal še po naključju spoprijateljen psiček, zgovoren in vedno srečen Perrito (igra ga Harvey Guillén), kar po špansko pomeni kužek. Skupaj bo moral biti naš trio prijateljstva korak pred še enim pravljičnim likom, Zlatolasko in njeno zločinsko družino treh medvedov.

Željo bi tudi Zlatolaska, ki bi razbojniške medvede rada zamenjala za pravo družino.
Željo bi tudi Zlatolaska, ki bi razbojniške medvede rada zamenjala za pravo družino.
Profimedia

Zlobnež z vsemi čarobnimi predmeti

Bežati morajo tudi pred zlobnim zbiralcem magičnih predmetov, Jackom Hornerjem, likom iz angleške pesmi, ki svoj palec vtika v slivovo pito in pa seveda pred grozljivim lovcem na glave z dvema srpoma, Velikim hudobnim volkom, ki je predstavljen kot glavni antagonist filma in se pojavi, ko ga mačkon najmanj pričakuje, vedno žvižgajoč isto brezskrbno pesem.

Jack Horner je smešen in hkrati grozljiv lik, ki ima v lasti vse čarobne predmete iz pravljic.
Jack Horner je smešen in hkrati grozljiv lik, ki ima v lasti vse čarobne predmete iz pravljic.
Profimedia

Lik Obutega mačka je bil gledalcem prvič predstavljen leta 2004 v filmu Shrek 2, ki je bil nominiran za dva Oskarja in je bliskovito postal globalna senzacija. Muc s prikupnimi očmi za dosego ciljev se je nato pojavil še v dveh nadaljevanjih Shreka in v prav svojem filmu, pa tudi v več videospotih DreamWorksa in lastni televizijski seriji. Filmi Shrek in Obuti maček so tako za produkcijski studio DreamWorks skupaj zaslužili že več kot 3,5 milijarde dolarjev po vsem svetu.

Obuti maček živi življenje za zabavo, dokler ne ugotovi, da živi tudi zadnjega.
Obuti maček živi življenje za zabavo, dokler ne ugotovi, da živi tudi zadnjega.
Profimedia

Dreamworks se odmika od standardne animacije

Velika posebnost novega animiranega filma je sama animacija - animatorji so veliko inspiracije vzeli iz prav tako velikanske uspešnice Spiderman: Novi svet (2018) ter bolj nedavnega filma Barabe. Studio se je deloma odločil umakniti od realistične animacije (čeprav se mačku dlake še vedno prepričljivo naježijo, ki zagleda volka), ki jo vidimo v filmih Shrek in prvemu Obutemu mačku in se je raje posvetil vizualno privlačni in zabavni animaciji. Barv v filmu zagotovo ne zmanjka. Na določenih mestih, ko prihaja do akcije, se animacija celo spremeni v delno stripovsko in manj gladko, rahlo tudi po vzoru japonskih anime.

Prikupnost brez meja: on zna... ona zna... ono se šele uči...Smeha je v celem filmu obilica..
Prikupnost brez meja: on zna... ona zna... ono se šele uči...Smeha je v celem filmu obilica..
Profimedia

Uspešnica za uspešnico

Kritiki in tudi gledalci menijo, da je bila to dobra odločitev in da DreamWorks trenutno pri tovrstnem delu v veliki meri prekaša ostale velike studie kot so Disney in Pixar.Od prvega filma o obutem mačku je minilo 11 let, risanka pa ima na IMDB več kot solidno oceno 7,9. Film traja kar 1 uro in 42 minut in je do zdaj najdaljši iz celotne Shrekove serije, avtorji pa so v risanko uspeli podtakniti kar nekaj presenečenj, ki se navezujejo na prizore iz prvega dela, pa tudi na primer iz Čarovnika iz Oza. Nekatere stvari so tako pametno zvezane skozi podrobnosti, da boste na koncu filma presenečeni, da tega niste opazili že prej.

Zadnja želja obutega mačka je nominirana za najboljši animirani film za 2022, nagrade podeljujejo 15. marca letos.