Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Leto praznovanja gradbenih presežkov v Sloveniji

Oglasno sporočilo, 21.04.2021 15:00:00

Rimljani so bili prvi, ki so iznašli gradbeni material – beton, ki je obstal stoletja, zaradi česar lahko še danes občudujemo impozantne stavbe, ki so ostale za njimi. Izjemno obstojen material je v arhitekturi omogočil realizacijo presežkov in velikopoteznih projektov, kot so na primer pariška katedrala Notre Dame in v nebo segajoče stolpnice v New Yorku.

Delite na:
Leto praznovanja gradbenih presežkov v Sloveniji

Ne samo v tujini, tudi pri nas imamo kar nekaj primerov impozantnih objektov iz betona; Črni Kal, Nordijski center v Planici, Termalija v Termah Olimje, Univerzitetni kampus Livade, Tomanov park v Ljubljani in ljubljanska mošeja so le delčki arhitekturnih presežkov slovenske cementne industrije, ki jih povezuje cement iz Salonita Anhovo, ki v letošnjem letu obeležuje 100. obletnico.

Livade 1.0_2.jpg

Arhitekturni presežki slovenske cementne industrije

Dolina pod Poncami je z odprtjem Nordijskega centra Planica postala edinstven kompleks, ki ga ni nikjer na svetu. Osrednji objekt koncentrične oblike, ki je zgrajen iz betona, je poseben tudi, ker omogoča poglede tako na skakalni kot tekaški del. Paša za oči je tudi objekt »Livade 1.0«, fakultetna zgradba Univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, ki spominja na arhitekturne betonske presežke iz petdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Tomanov park1_2.jpg

Ali pa umirjen zeleni kotiček, ki je nastal ob eni najprometnejših ulic v središču ljubljanskega mestnega vrveža, na križišču Masarykove in Resljeve – Tomanov park. Travnato površino, obdano z masivnimi betonskimi bloki, ki služijo kot prostor za sedenje, so si snovalci zamislili tudi kot površine za ‘skejtanje’.

Ljubljanska mošeja_2.jpeg

Ali pa prva in edina džamija v Sloveniji, ki se je s svojo edinstveno belino in dovršeno arhitekturo iz betona, stekla in lesa, usidrala v veduto slovenskega glavnega mesta. Prejela pa je tudi nagrado svetovnega portala za arhitekturo ArchDaily, ki že 12 let izbira objekte leta s pomočjo bralcev. Izmed nekaj tisoč predlogov so bralci portala izbrali 15 zmagovalcev, ki so prejeli nagrade za najboljše arhitekturne rešitve. Med njimi je tudi Ljubljanska mošeja, ki je nagrajena v kategoriji verskih objektov.

Family Wellness Termalija_2.jpg

Family Wellness Termalija arhitektov Deana Laha in Milana Tomca je nadaljevanje dela v Termah Olimia, ki ga je več let po fazah projektiral biro Enota omenjenih arhitektov.