reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Lauren Bacall: neustavljiva sirena velikih zaslonov

u.k., 30.09.2022 10:28:43

Lauren Bacall je bila za oskarja nominirana igralka, a mnogi jo poznajo bolj zaradi njenih razmerij s Humphreyjem Bogartom in Frankom Sinatro.

TA ČLANEK LAHKO TUDI POSLUŠATE - LAUREN BACALL

Delite na:
Lauren Bacall: neustavljiva sirena velikih zaslonov
Lauren Bacall je bila povsem strta po smrti svojega moža. Profimedia

Lauren Bacall se je rodila 16. septembra 1924 v New Yorku, svojo kariero pa je začela kot model za naslovnice modnih revij, nato pa je dobila svojo prvo filmsko vlogo v filmu To Have and Have Not s Humphreyjem Bogartom, s katerim se je tudi poročila. Sledila je desetletja dolga kariera, med drugim v filmih Key Largo, Ženski svet, Umor na Orient ekspresu, Ventilator, Portret in Zrcalo ima dva obraza. Bacallova je umrla 12. avgusta 2014 v 89. letu starosti.

Betty Grable, Lauren Bacall, Marilyn Monroe in How to Marry a Millionaire.jpg
Betty Grable, Lauren Bacall, Marilyn Monroe in How to Marry a Millionaire
Profimedia

Zgodnje življenje
Lauren Bacall se je 16. septembra 1924 rodila kot Betty Joan Perske v delavski družini v New Yorku. Njen oče William je bil alkoholik, ki je družino zapustil, ko je bila Bacallova stara šest let; Bacallova in njena mati sta kasneje spremenili priimek v dekliški priimek njene babice Bacal in dodali drugi "l".

Bacallova je bila že od zgodnjega otroštva navdušena nad gledališčem, zato je v srednji šoli začela delati kot strežnica, nastopala pa je tudi v gledaliških igrah na Broadwayu in zunaj njega. Nancy Hawks, ženo Howarda Hawksa, vplivnega hollywoodskega režiserja, pa je pritegnilo predvsem njeno delo modela, zlasti njen nastop na naslovnici revije Harper's Bazaar leta 1943. Na Nancyjino spodbudo je Hawks Bacallovo preizkusil na filmskem platnu. Hawks jo je nato pripeljal v Hollywood, jo naučil govoriti v nižjem tonu in jo prepričal, naj sprejme ime Lauren, da bi tako zmanjšala pomen svoje judovske dediščine. Zato Bacallova nikoli ni bila povsem zadovoljna z imenom, pod katerim jo pozna svet.

Kariera in poroke
Lauren Bacall se je prvič pojavila na srebrnem platnu pri komaj 19 letih, in sicer v filmu To Have and Have Not iz leta 1944, v katerem je igral Humphrey Bogart. Na snemanju tega filma je Bacallova razvila svojo značilno gesto ki so jo poimenovali "The Look". Nenavadno je, da se je ‘The Look’ razvil kot obramba pred živčnostjo: Bacallova je morala držati brado stisnjeno ob prsih, da se ni tresla, tik preden so se začele vrteti kamere, zaradi česar je vsak posnetek začela s pogledom navzgor. S tem projektom je Bacallova postala znana po vsem svetu, predvsem v žanru filma noir. Njena slabo ocenjena vloga v filmu Tajni agent iz leta 1945 jo je sicer nekoliko zavrla, vendar so jo čakali novi uspehi.

Walter Sande, Humphrey Bogart, Lauren Bacall in To Have and Have Not.jpg
Walter Sande, Humphrey Bogart, Lauren Bacall in To Have and Have Not
Profimedia

Bacallova in Bogart, ki je bil 25 let starejši od nje, sta se kmalu zaljubila. Bogart je bil takrat poročen, a se je po nekaj mesecih ločil od svoje žene. Bacallova in Bogart sta se poročila 21. maja 1945 v Ohiu. Zakon je bil na splošno srečen, čeprav je nekoliko zaustavil Bacallovo kariero. "Mislim, da mnogi režiserji o meni niso razmišljali drugače kot o Bogiejevi ženi," je pojasnila. "To (poroka z zvezdo) ne vodi do velike kariere in jaz se niti nisem borila za kariero. Zato mislim, da v akšnem primeru nekaj dobiš in nekaj izgubiš. To je bila moja izbira."

Lauren Bacall je v času zakona z Bogartom igrala le v nekaj filmih. Skupaj sta zaigrala še v treh filmih - The Big Sleep (1946), Dark Passage (1947) in Key Largo (1948). Imela sta dva otroka, Stephena in Leslie. A njena kariera je rasla. Uspeh ji je prinesel tudi komični film iz leta 1953 How to Marry a Millionaire, v katerem sta igrali Betty Grable in Marilyn Monroe.

Smrt
Bogart je leta 1957 umrl za pljučnim rakom in to je Bacallovo povsem strlo. Po kratkem in katastrofalnem razmerju s Frankom Sinatro, se je Bacallova odpravila na vzhod in se vrnila k svoji prvi ljubezni, gledališču. "Ko sem stopila na oder, sem končno začutila, da sem prišla k sebi," pravi. V naslednjih letih je na Broadwayu igrala v dveh komedijah, Goodbye, Charlie (1959) in Cactus Flower (1965).

Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Dark Passage (1947).jpg
Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Dark Passage
Profimedia

Kmalu se je Bacallova spet osredotočila na svoje osebno življenje. Leta 1961 se je ponovno poročila, tokrat z Jasonom Robardsom mlajšim. Tudi v drugem zakonu je Bacallova igrala v razmeroma malo filmih. Z Robardsom sta se ločila leta 1969, kmalu zatem pa je Bacallova dobila ponudbo za glavno vlogo v novem broadwayskem muzikalu Applause, ki je temeljil na filmu Vse o Evi iz leta 1950.
Čeprav Bacallova ni bila pevka, je vlogo sprejela in spomladi leta 1970 igrala vlogo fiktivne slavne gledališke igralke Margo Channing. Bacallova je bila zelo uspešna in je prejela nagrado Tony za najboljšo igralko. Drugi tony je prejela leta 1981 za napol avtobiografsko vlogo v drami Ženska leta, istega leta pa smo jo videli v vlogi broadwayske zvezde v trilerju na velikem platnu The Fan.

Bacallova je do takrat živela polno življenje, saj je bila vpeta v svet Hollywooda in si je kot igralka prislužila veliko spoštovanje, tako na platnu kot na odru. Bacallova je leta 1978 napisala svoje prve spomine, By Myself, za katere je prejela nagrado National Book Award, leta 1994 pa je objavila še drugi del, Now. V obeh delih je odkrito spregovorila o težkih delih svojega življenja, vključno z alkoholizmom obeh mož, čeprav so bile nekatere teme za tisti čas razmeroma kontroverzne.

Približno v tem času si je Bacallova prislužila svojo prvo nominacijo za oskarja za stransko žensko vlogo v filmu The Mirror Has Two Faces iz leta 1996, v katerem je igrala in ga režirala Barbra Streisand.

Lauren Bacall 3.jpg
Lauren Bacall
V poznejših letih je Bacallova precej zmanjšala število filmskih nastopov.

Poznejša leta
V poznejših letih je Bacallova zmanjšala število filmskih nastopov. Javno je prezirala sodobni Hollywood, čeprav je z Nicole Kidman nastopila v dveh filmih, Dogville (2003) in Rojstvo (2004). Bacallova je leta 2007 z Woodyjem Harrelsonom in Kristin Scott Thomas igrala glavno vlogo v filmu The Walker, leta 2009 pa je sprejela častnega oskarja. Leta 2014 pa je posodila svoj glas animirani seriji Family Guy v epizodi z naslovom "Mom's the Word".

Bacallova, ki je bila še v svojih 80. letih aktivna in razmeroma dobrega zdravja, je bila ena zadnjih pripadnic zlate dobe Hollywooda.

Zanimiva dejstva o Lauren Bacall
Lauren Bacall je s starši odraščala v New Jerseyju, a ko je bila stara komaj pet let, se je njen svet obrnil na glavo. Leta 1932 sta se njena starša ločila in oče je popolnoma izginil iz njenega življenja. Čeprav je to mlado igralko in njeno mamo zbližalo, je bilo iz intervjujev in od tistih, ki so Bacallovo poznali, jasno razvidno, da so bila njena čustva do očeta povsem zagrenjena.

LAUREN BACALL - FRANK SINATRA.jpg
Lauren Bacall in Frank sinatra
Profimedia

Ko je Bacallova začela obiskovati srednjo šolo, so bile njene ambicije jasne - želela je biti slavna. Bacallova pa ni bila zaljubljena v igralstvo le zaradi želje po pozornosti. Bila je iskrena ljubiteljica tako odrskih desk kot filmskega platna, ena njenih najljubših zvezdnic pa je bila Bette Davis. Ko je bila stara 13 let, si je ogledala Davisovo v filmu Marked Woman. Film ji je predstavil tudi njenega novega najljubšega idola, Humphreyja Bogarta. Ob njegovem gledanju je Bacallova zelo natančno napovedala svojo prihodnost. Prijatelju je povedala: "Nora sem na tega moškega. Preprosto nora nanj."

Pri 18 letih je postala model za Harper's Bazaar. Kmalu zatem je Bacallovo na naslovnici opazila žena Howarda Hawksa. Keithova je možu predlagala, da bi Bacallova lahko bila njegova naslednja zvezda. Hawks je prosil svojo tajnico, naj stopi v stik z Bacallovo. Hawksova tajnica je napačno razumela. Namesto da bi dekle preprosto poklicala, je Bacallovi poslala letalsko vozovnico za Hollywood, da bi se udeležila avdicije za prihajajoči film, ki ga je Hawks pripravljal. To je bila neverjetna sreča, ki je spremenila njeno življenje.

Hawks se je odločil, da se bo bolj osredotočil na njen lik, tako da bo odpravil ljubezenski trikotnik in jo naredil za edino romantično zanimanje igralca, ki ga je izbral za glavnega junaka - to je bil Humphrey Bogart, Bacallova ljubezen iz otroštva. Poleg tega je z njo na snemanju preživel več ur na dan, se umaknil izza kamere in jo poučeval, kadarkoli je lahko. In vanjo se je zaljubil, tako da se je znašla sredi ljubezenskega trikotnika z Bogartom.

HUMPHREY BOGART - LAUREN BACALL.jpg
Lauren Bacall in Humphrey Bogart
Profimedia

Lauren Bacall je bila takoj navdušena nad Bogartom - in očitno je bilo čustvo obojestransko, saj jo je nekega dne po snemanju filma poljubil, nato pa jo prosil za telefonsko številko. Bacallova, takrat 19-letna, jo je Bogartu, ki je bil takrat star 44 let, napisala na škatlico vžigalic. Sprva sta svojo afero skrivala, vendar ni bilo lahko - saj sta bila pod drobnogledom dominantnega režiserja in ljubosumne žene. Ko je Hawks izvedel zanju, ji je grozil, da ji bo uničil kariero.

10. maja 1945 se je Bogart ločil. Le 11 dni pozneje pa se je poročil z Bacallovo. Mnogi so menili, da poroka ne bo trajalo dolgo. Navsezadnje je imel Bogart za seboj že tri zakone in ona je bila stara le 20 let (Bogart je bil 45).

Leta 1949 je Bacallova z Bogartom rodila svojega prvega otroka. Srečna zakonca sta se odločila, da ga bosta poimenovala Stephen Humphrey Bogart, po očetovem liku v filmu To Have and Have Not, ki ju je združil. Kmalu zatem se je rodil še mali Leslie Howard Bogart. Bacallova je končno dobila srečno družino, a žal nič dobrega ne more trajati večno.

Ko je Bacallova začela igrati v številnih filmih studia Fox, je Bogart hitro zapustil studio Warner Bros. in raje ustanovil lastno filmsko podjetje kot številni njegovi kolegi v tistem času. Leta 1955 je načrtoval svoj naslednji veliki projekt, ko ga je začelo boleti v grlu in je imel težave s prehranjevanjem. Bacallova je pritiskala nanj, naj gre k zdravniku, in ko je končno popustil, so bile napovedi slabe. Bogart je imel raka na požiralniku.

Lauren Bacall 1.jpg
Lauren Bacall je bila znana po svoji pozi, ki so jo poimenovali The Look.
Profimedia

Bogart je umrl v 57. letu starosti in Bacallova je bila uničena, a njena nočna mora se je šele začela. Bacallovi se je zdelo, da se je svet ustavil, zunaj pa se je vse vrtelo naprej, kar jo je spravljalo v osuplost. V tem stanju ranljivosti je nekdo videl priložnost in jo izkoristil - nihče drug kot Bogartov stari prijatelj Frank Sinatra. Vstopil je in jo povabil na večerje in zabave. Sčasoma je to prijateljstvo preraslo v nekaj več. Lauren Bacall je pozneje razkrila, da čeprav se je zavedala, da gre za igro, ni mogla zanikati kemije med njo in Frankom Sinatro.

Njuna zaroka je bila viharna, vendar je Lauren Bacall potrebovala tri poskuse, da se je zakonito poročila s svojim drugim možem Jasonom Robardsom. Leta 1961 jima avstrijska vlada ni želela izdati dovoljenja za poroko za načrtovano poroko na Dunaju. Šokantno je, da ju je zavrnil tudi Las Vegas! Na koncu sta se zakonca odpeljala vse do Ensenade v Mehiki, kjer sta končno zavezala vozel ... cel mesec po prvotnem načrtu.

Leta 1968 Bacallova ni več mogla spregledati, kaj se je dogajalo pod njeno streho. Robardsovo pitje je bilo popolnoma izven nadzora. Zato je ženska, ki ni bila sama že od svojega 19. leta, sprejela šokantno odločitev. Bacallova se je po sedmih letih zakona ločila od Robardsa. To je bila osvobajajoča odločitev in Bacallova je bila pripravljena vzleteti.

Bacall je živela v stanovanju v Dakoti, ki ga je kupila po Bogartovi smrti. Leta 1980 je bil na stopnicah tega bloka umorjen njen sosed John Lennon. Bacallova je v intervjuju pripovedovala, da je slišala zvok streljanja.

Lauren Bacall 2.jpg
Lauren Bacall je bila povsem strta po smrti svojega moža.
Profimedia

Med pogrebom Humphreyja Bogarta, ko so spustili krsto, se je njegova vdova Lauren Bacall še zadnjič poslovila od svoje velike ljubezni. Bacallova je na njegovo krsto položila piščalko. Podaril ji jo je že pred leti, tekom snemanja filma To Have and Have Not. V njem je bil ikoničen trenutek, ko Bacallova Bogartovemu liku reče: "Znaš žvižgati, kajne? Samo našobiš ustnice in zapihaš." Preden je Bogart podaril piščalko Bacallovi, jo je dal gravirati z besedami: "Če me potrebuješ, samo zažvižgaj."

Po Bogartovi smrti ji je ‘na pomoč’ priskočil njegov prijatelj Frank Sinatra - a njuno razmerje je bilo povsem katastrofalno. Čeprav se je Bacallova poskušala upreti, ni mogla zanikati kemije, ki jo je imela s Sinatro. Nazadnje jo je zaprosil za roko, vendar je čez nekaj dni hladno prekinil razmerje. Razlog za to je bil srhljiv. Želela sta, da bi bilo vse skupaj tiho, vendar je Bacallova o zaroki povedala le eni prijateljici ... ta pa je to povedala razvpiti novinarki Louelli Parsons. Naslednji dan so se naslovnice glasile "Sinatra se bo poročil z Bacallovo". Bacallova je bila ponižana, Sinatra pa je bil besen. Mislil je, da je bila ona tista, ki je povedala novinarjem, in jo je takoj zapustil. Bilo je tako hudo, da sta mesece pozneje na neki zabavi sedela blizu drug drugega, Sinatra pa ji ni hotel niti pogledati v oči. Šele desetletja pozneje je izvedel, da za razkritjem ni stala ona.