stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

"Kokainski Hipposi" ogrožajo kolumbijsko naravo

kl, 14.06.2021 17:30:25

Razvpiti poglavar kokainskega kartela je bil tudi ljubitelj eksotičnih živali. V Kolumbijo je pripeljal povodne konje, ki zdaj ogrožajo kolumbijsko floro in favno.

Delite na:
"Kokainski Hipposi" ogrožajo kolumbijsko naravo
"Kokainski Hipposi" ogrožajo avtohtono floro in favno v Kolumbiji unsplash

V 80-ih letih prejšnjega stoletja je Pablo Escobar, najbolj razvpiti kokainski mogotec, v Kolumbijo pretihotapil štiri povodne konje iz nekega ameriškega živalskega vrta. Imel jih je kot hišne ljubimce v svoji luksuzni vili. Ko pa je njegov kriminalni imperij propadel, so živali izpustili v kolumbijsko džunglo.

Brez naravnih sovražnikov, ob obilici vode in prijetni klimi, so povodni konji (ljubkovalno imenovani "Hippos" iz latinskega imena Hippopotamus) ne le vztrajali, pač pa se tudi namnožili. Iz prvotne četverice se je njihovo število povečalo na več kot 100, znanstveniki pa menijo, da bi lahko v naslednjih dvajsetih letih njihovo število naraslo do 1.400.

Hippoti, ki jih včasih imenujejo tudi "kokainski velikani" sedaj ogrožajo lokalno rastlinje in druga prostoživeča bitja, s katerimi tekmujejo za vire in ozemlje, hkrati pa vodo onesnažujejo s svojimi iztrebki, s čimer povzročajo prekomerno rast alg, ki ribam in drugim vodnim živalim odvzemajo kisik.

Čeprav okoljevarstveniki in znanstveniki opozarjajo, da Hipposi ogorožajo domače vrste, pa so eksotične živali postale nadvse popularne pri prebivalstvu. Tako so domačini na območju, ki ga naseljujejo povodni konji že začeli organizirati oglede in foto-safarije, načrtujejo pa tudi tematski park. Vse to pa seveda pomeni, da se bo z njimi težko dogovoriti.

Strokovnjaki sicer že razmišljajo, na kakšne načine bi omejili razmnoževanje velikih živali. Nekateri predlagajo kastracijo, drugi pa menijo, da bi to bilo nemogoče izvesti dovolj dobro v kratkem času, zato predlagajo bolj drastične ukrepe.

"Že res, da se nam živali smilijo, vendar moramo biti pošteni," je za BBC povedala  kolumbijska biologinja Nataly Castelblanco. "Povodni konji v Kolumbiji niso avtohtone živali (izvirajo iz Afrike) in so invazivna vrsta. In če ne bomo odstrelili dela sedanje populacije, bo v 10-ih do 20-ih letih situacija ušla izpod nadzora."

Ekologi so izračunali, da bi letni odstrel 30-ih živali lahko populacijo obdržal pod nadzorom in tako rešil lokalno, avtohtono floro in favno. Zaradi priljubljenosti velikanov pa se zdi, da bo to vsaj nekaj časa nemogoče. Povodni konji so zdaj naselili tudi območje, ki je 370 kilometrov oddaljeno od nekdanje Escobarjeve haciende, kjer so bili nastanjeni prvi štirje in še širijo svoje ozemlje.

Prispevek o "vsiljivcih" je posnela tudi ameriška televizija CBS, katere posnetek si lahko ogledate spodaj (v angleščini).