gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Shirley Temple - Kodrasto upanje v času velike depresije

kš, 07.12.2022 10:30:36

Do svojega 12. leta je imela Shirley Temple za sabo že 43 filmov.

TA ČLANEK LAHKO TUDI POSLUŠATE - SHIRLEY TEMPLE

Delite na:
Shirley Temple - Kodrasto upanje v času velike depresije
Svojo igralsko kariero je nadaljevala tudi, ko je odrasla, vendar neuspešno. Profimedia

Shirley Temple je bila najbolj prepoznavna otroška filmska igralka v času velike depresije, saj je s svojim navihanim nasmeškom in krasnimi svetlimi kodrčki, predvsem pa neverjetno energijo in simpatičnim nasmeškom, navdihovala ljudi, ki so se stežka prebijali skozi življenje. Igrala je v filmih, kot sta Bright Eyes in Captain January. Ko je v tridesetih letih prejšnjega stoletja zaslovela njena izvedba pesmi On a Good Ship Lollipop, si je prislužila tudi posebnega oskarja. Svojo igralsko kariero je nadaljevala tudi, ko je odrasla, vendar neuspešno. Videti je bilo, da jo je občinstvo nekako zavrnilo, saj ni bila več mala ljubka deklica. Shirley je takrat obrnila ploščo in se začela ukvarjati s čisto drugimi stvarmi. Vstopila je celo v politiko in postala ameriška diplomatka pri Združenih narodih. Umrla je 10. februarja 2014 v starosti 85 let v Kaliforniji.

Shirley Temple je ogromno zaslužila tudi s svojo kolekcijo lutk
Shirley Temple je ogromno zaslužila tudi s svojo kolekcijo lutk.
Profimedia

Mama je v njej videla zvezdo

Shirley se je rodila 23. aprila 1928 v Santa Monici v Kaliforniji. Njen oče je bil bankir, mama pa gospodinja. Družina je imela nizozemske, angleške in nemške prednike. Mati jo je spodbujala, naj razvija pevske, plesne in igralske talente, in jo septembra 1931, ko je bila stara le tri leta, vpisala v Meglinovo plesno šolo v Los Angelesu. Takrat ji je začela oblikovati kodrčke in več kot očitno upala, da bo njena hčerka postala slavna.  

Prva pogodba 

Ko je bila deklica stara komaj tri leta, je tako dobila pogodbo z družbo Educational Pictures in debitirala kot igralka v nizu nizkoproračunskih filmov, imenovanih Baby Burlesques. Filmi so bili nekakšne komične drame s precej slabo produkcijo, a vrata v svet Hollywooda so se na stežaj odprla. Še ne štiriletna deklica je tako začela služiti svoj prvi denar. Njena pogodba je takrat znašala 150 dolarjev na teden, kar bi bilo prevedeno v današnje čase in valuto približno 3200 dolarjev na teden. Mala deklica se sploh ni ukvarjala s tem, se je pa zato njen oče, bankir. 

Shirley Temple je v svojih spominih opisala življenje otroše zvezdnice
Shirley Temple je v svojih spominih opisala življenje otroške zvezdnice.
Profimedia

Opazili so jo veljaki produkcije Fox

Izpostavljenost, ki ji jo je prinesel film Baby Burlesques, ji je prinesla pogodbo s filmsko korporacijo Fox. Pri šestih letih je nastopila v svojem prvem hollywoodskem celovečernem filmu Carolina. (Pri Foxu je posnela še osem filmov, med njimi tudi uspešnico Little Miss Marker.) Mlada igralka, pevka in plesalka s prepoznavnimi zlatimi kodri in nalezljivim optimizmom se je čez noč izkazala za senzacijo in vsekakor za zelo dobičkonosen posel. 

Starši so želeli več denarja

Kmalu so Shirleyini starši ugotovili, da njuna hči ne dobiva dovolj denarja. Njena podoba se je začela pojavljati tudi na številnih komercialnih izdelkih, in to brez dovoljenja njenih staršev ali kakršnegakoli finančnega nadomestila. Da bi pridobili nadzor nad korporativno uporabo njene podobe, so starši najeli odvetnika Lloyda Wrighta, da bi jih zastopal. Dne 18. julija 1934 so pogodbeno plačo male deklice zvišali na 1000 dolarjev na teden … Kar je bilo seveda resnično veliko. 

Tako so takrat deklicam navijali lase
Tako so takrat deklicam navijali lase.
Profimedia

Linija oblačil, lutke, denarnice, igračke

Shirley Temple je postala tudi prava blagovna znamka. Z njo je lahko tekmovala le Miki Miška. Spremenila je otroško modo, saj je popularizirala svoj videz za deklice do dvanajstega leta starosti, sredi tridesetih let pa je linija lutk Shirley Temple podjetja Ideal Novelty and Toy Company predstavljala skoraj tretjino vseh prodanih lutk v državi. Družba Ideal Toy and Novelty Company v New Yorku se je pogajala o licenci za lutke, pri čemer je bila prva lutka družbe oblečena v pikčasto obleko iz filma Stand Up and Cheer! Lutke Shirley Temple so pred letom 1941 naredile kar 45 milijonov dolarjev prodaje (kar ustreza 829 milijonom dolarjev v današnjem času).

Ogromni dobički s prodajo izdelkov

Uspešni izdelki Shirley Temple so vključevali linijo dekliških oblek, dodatkov, mila, posod, knjig, zvezkov, notnih zapisov, ogledal, kompletov za kosilo in številnih drugih izdelkov. Pred koncem leta 1935 naj bi dekličin prihodek od licenčnin za blago presegel 100.000 dolarjev (kar danes ustreza 1.976.456 dolarjem), kar je podvojilo njen prihodek od filmov. Leta 1936 so njeni prihodki od licenčnin presegli 200.000 dolarjev (kar je enakovredno 3.905.516 dolarjem danes). 

Na vrhuncu svoje priljubljenosti je bila Shirley predmet številnih, skoraj neverjetnih govoric
Na vrhuncu svoje priljubljenosti je bila Shirley predmet številnih, skoraj neverjetnih govoric.
Profimedia

Pojavili so se ponaredki  

Poleg licenčnega blaga so se pojavili tudi ponaredki z njeno podobo, da bi izkoristili njeno slavo, od lutk, oblačil in drugih dodatkov do celo cigar z njenim obrazom, natisnjenim na etiketi. Igralka je sicer v svojih spominih obžalovala, da je bilo »ekonomsko nesmiselno« nadaljevati sodne postopke proti tistim, ki so pod njenim imenom izdelovali nelicenčno blago; podjetje Ideal Toy Company je uspešno vložilo tožbo proti podjetju Lenora Doll Company, ki je brez dovoljenja izdelovalo in prodajalo lutke Shirley Temple, sama igralka pa je bila v skladu s svojim statusom zvezdnice navedena kot soobtoženka.

Miti in govorice

Na vrhuncu svoje priljubljenosti je bila Shirley predmet številnih, skoraj neverjetnih govoric, od katerih jih je največ širil kar Foxov tiskovni oddelek. Krožile so lažne trditve, da ni otrok, temveč 30-letna pritlikavka … Govorice so bile tako razširjene, zlasti v Evropi, da je Vatikan poslal očeta Silvia Massanteja, da bi raziskal, ali je res otrok. Ker se je zdelo, da ji nikoli ni manjkal noben zob, so nekateri sklepali, da je odrasla. V resnici pa je v času, ko je delala pri Foxu, redno izgubljala mlečne zobe, in ko se je to pripetilo, so ji v studiu priskrbeli umetne. 

Njeni starši so želeli vedno več denarja
Njeni starši so želeli vedno več denarja.
Profimedia

Njeni nepozabni kodri

Njena pričeska je bila izjemno prepoznavna, malokdo je verjel, da so to dejansko njeni lasje. Oboževalci so jo večkrat napadli z namenom, da bi se prepričali, ali so njeni kodri pravi in ali deklica ne nosi lasulje. Pozneje je dejala, da je bilo urejanje pričeske zanjo prava mora, saj je bil dolg in dolgočasen proces. Lase pa so ji večinoma spirali s kisom, ki jo je pekel v oči. Širile so se tudi govorice, da njena barva las ni bila naravno svetla. A to so bile le govorice. 

Shirley Temple v vlogi Heidi
Shirley Temple v vlogi Heidi
Profimedia

Izgubila je svoje oboževalce

Ko je Shirley Temple dozorela, je njena priljubljenost med občinstvom upadla. Kot najstnica je nastopila v filmu Modra ptica (1940), ki pa nikakor ni postal uspešnica. Pri 19 letih je kot Susan Turner zaigrala v filmu The Bachelor and the Bobby Soxer s Caryjem Grantom in Myrno Loy. Čeprav je bil film deležen pohval kritikov, je občinstvo težko sprejelo dejstvo, da je njihova »mala čudežna deklica« odrasla.

Po mnenju biografa Roberta Windelerja njeni filmi iz let 1947-1949 niso ne zaslužili ne izgubili denarja, ampak so bili »videti kot poceni b-jevski filmi, ona pa je igrala ravnodušno«.

Po nastopu v filmu Fort Apache leta 1948, v katerem je igrala ob Johnu Waynu, je vse težje dobivala glavne vloge. V petdesetih in zgodnjih šestdesetih letih se je občasno pojavljala na malih zaslonih, vendar se je njena kariera priljubljene filmske zvezde končala prej kot pri večini zabavljačev.

Shirley Temple s svojim sinom Charlesom leta 2006
Shirley Temple s svojim sinom Charlesom leta 2006
Profimedia

Poroka pri 17-ih

Ko je bila stara komaj 17 let, se je poročila z igralcem Johnom Agarjem mlajšim. V zakonu sta imela enega otroka, hčerko Lindo Susan. A par se je leta 1949 razšel. 

Takoj naslednje leto se je poročila s kalifornijskim poslovnežem Charlesom Aldenom Blackom; moževemu priimku je dodala svoj priimek in postala Shirley Temple Black. Zakonca sta imela dva otroka: sina Charlesa in hčerko Lori. Shirley in Charles sta ostala skupaj vse do njegove smrti leta 2005.

Shirley se je rodila 23. aprila 1928 v Santa Monici v Kaliforniji.
Shirley se je rodila 23. aprila 1928 v Santa Monici v Kaliforniji.
Profimedia

Javna služba

Ko je prenehala z delom v zabavnem svetu, se je usmerila v kariero v javnem sektorju. Leta 1967 se je neuspešno potegovala za mesto v ameriškem kongresu. V letih 1969-70 je bila veleposlanica ZDA pri Združenih narodih. Leta 1974 je bila imenovana za veleposlanico v Gani. Dve leti pozneje je postala vodja protokola Združenih držav Amerike, na tem položaju pa je ostala do leta 1977. Med letoma 1989 in 92 je opravljala še eno javno službo, tokrat kot veleposlanica na Češkoslovaškem.

Umrla je 10. februarja 2014 na svojem domu v bližini San Francisca v Kaliforniji. Stara je bila 85 let.

Zaradi svojega prikopnega videza je osvojila ves svet
Zaradi svojega prikupnega videza je osvojila ves svet.
Profimedia

Shirley Temple je svojo filmsko kariero začela pri treh letih, leta 1931. Dve leti pozneje je dosegla mednarodno slavo s celovečercem Bright Eyes, ki je bil zasnovan posebej zanjo. Februarja 1935 je prejela posebnega mladinskega oskarja za izjemen prispevek kot mladoletna igralka v kinematografskih filmih v letu 1934. Filmske uspešnice, kot sta Curly Top in Heidi, so ji sledile leto za letom sredi in konec tridesetih let. Shirley Temple je zaslužila z licenčnim blagom, ki je prikazovalo njeno zdravo podobo; to blago je vključevalo lutke, posodo in oblačila. Njena priljubljenost na blagajnah je upadla, ko je prišla v puberteto. Od 3. do 10. leta starosti je igrala v 29 filmih, od 14. do 21. leta starosti pa le v 14. Leta 1950 pri 22 letih se je umaknila iz filma.

Shirley Temple ko je bila že odrasla ...
Shirley Temple, ko je bila že odrasla ...
Profimedia