Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kje je 6 izgubljenih (!) atomskih bomb?

kl, 18.06.2021 09:00:00

Ključi, nogavice, šali, kape, telefoni, jedrsko orožje ... za nekatere stvari se zdi, da kar naprej izginjajo. Verjeli ali ne, ZDA so v času hladne vojne izgubile vsaj šest atomskih bomb.

Delite na:
Kje je 6 izgubljenih (!) atomskih bomb?
Koliko jedrskega orožja je v resnici izgubljenega, ne ve nihče. Pixabay

In ne le to ... ZDA so uradno zabeležile vsaj 32 dogodkov, povezanih z jedrskim orožjem, ki so jih v vojaškem žargonu imenovali "zlomljena puščica" (Broken Arrow - tukaj je link do dokumenta). Ti "atomsko majhni" dogodki pa se lahko razvijejo v naključno detonacijo, krajo ali pa izgubo jedrskega orožja.

13. februar 1950

Prvi od teh dogodkov se je zgodil le pet let po prvi eksploziji atomske bombe. V lažnem jedrskem napadu na Sovjetsko zvezo je ameriški bombnik B-36 na poti od Aljaske proti Teksasu doživel težave. Ker so vedeli, da ne bodo mogli pristati, so člani posadke jedrsko bombo, ki je bila na letalu sprožili in poslali proti Pacifiku. Posadka je pri tem opazila blisk in slišala eksplozijo.

Vojska je kasneje trdila, da je bila bomba lažna in napolnjena le z uranom in TNT-jem, ne pa tudi plutonijem, tako da jedrska eksplozija ni bila mogoča. Kakorkoli, urana, ki je bil v tej bombi nikoli niso našli.

10. marec 1956

Boeingovo letalo B-47 Stratojet je iz vojaške baze MacDill na Floridi poletel na neprekinjen let proti Maroku z dvema jedrskima bombama na krovu. Letalo bi moralo nad Sredozemskim morjem z gorivom napolniti "leteči tankerji" (letala z gorivom), vendar do srečanja ni prišlo. Za letalom in bombama je izginila vsaka sled. Nikoli niso našli nobenih razbitin ali jedrskega materiala.

5. februar 1958

V zgodnjih jutranji urah tega dne je bombnik B-47 s 3.400 kilogramsko atomsko bombo, imenovano Mark 15 v vojaški vaji treščil z vojaškim letalom F-86. Poškodovani bombnik je posadka poskušala pristati, vendar brez uspeha. Na koncu so se odločili, da bodo bombo izstrelili v ustje reke Savannah blizu istoimenskega mesta v ameriški Georgiji, da bi letalu omogočili pristanek. Misija je res uspela in bomba se ni sprožila. Je pa ostala "nepovratno izgubljena" do današnjega dne.

24. januar 1961

Med misijo na poletu nad zvezno državo Severna Karolina se je bombniku B-52 zlomilo krilo in letalo je začelo strmoglavljati. Na krovu letala sta bili tudi dve 24-megatonski jedrski bombi. Eno je posadka, preden se je sama izstrelila iz letala, uspela uspešno odklopiti in je s padalom padla na zemljo. Druga naj bi se skupaj z letalom raztreščila na nekem polju v bližini manjšega kraja, vendar je nikoli zares niso našli. Na srečo pa nobena od bomb ni eksplodirala. Leta 2012 je država v bližini domnevnega padca postavila spominsko ploščo. V incidentu so umrli trije od petih članov posadke.

5. december 1965

Tega dne je med plovbo z letalonosilke USS Ticonderoga, sicer stacionirane na Filipinih, v morje padlo vojaško letalo A-4E Skyhawk, opremljeno z jedrskim orožjem. Letala, pilota in jedrske bombe nikili niso našli.

Leta 1989 so ameriške oblasti priznale, da njihova bomba še vedno "počiva" na oceanskem dnu, približno 130 km od malega japonskega otoka. Ni potrebno posebej poudarjati, da japonska vlada in tamkajšnje okoljske organizacije niso bile posebej vesele tega priznanja.

??? 1968

Na neznani datum, pomladi leta 1968 je ameriška vojska zgubila neko jedrsko orožje. Toliko se ve. Pentagon o izgubi še vedno trdno molči. Nekateri mislijo, da se dogodek nanaša na jedrsko podmornico Škorpijon, ki je maja 1968 izginila skupaj z 99-imi člani posadke nekje v Atlantiku potem, ko so jo poslali na skrivno nalogo vohunjenja za sovjetskimi ladjami, ki so takrat bile v Atlantiku. Vendar je mogoče, da gre za dva ločena dogodka.

To so samo dogodki, ki so bolj ali manj uradno pricurljali v javnost. Koliko je neuradnih dogodkov, ni znano. Seveda pa je to le tisto, kar se je zgodilo eni jedrski velesili, ZDA. O podobnih dogodkih druge ne poročajo.

Nekateri raziskovalci verjamejo, da na svetu leži med 50 do 100 izgubljenih kosov jedrskega orožja.