robert golob bobo7 Svet24.si

Jasno je, da bo Golob prevzel že oblikovano ...

truplo, simbolična Svet24.si

Policisti ugotovili identiteto ženske, ki so jo ...

jordan smrt Svet24.si

Umrla zvezdnica resničnostnega šova

mozina jansa Reporter.si

»Ko sem Možino prosil, naj podpre Reporter z ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Koalicija v amnestijo Janše, Počivalška in ...

sanjski-moški Njena.si

Na ljubljanskih ulicah ujeli novega Sanjskega ...

dalila jakupovic Ekipa24.si

Slovenska tenisačica KOLAPSIRALA ZARADI ...

Kitajci odkrili nenavadno "kocko" na Luni

kl, 05.12.2021 08:00:04

Nenavadno obliko na "temni" strani Lune je v kamero ujel kitajski rover. Gre za skalo? Zgradbo? Zdaj bodo Kitajci poskusili priti zadevi do dna.

Delite na:
Kitajci odkrili nenavadno "kocko" na Luni
Nenavadna "kocka" buri duhove CNSE
Kitajski rover Yutu-2, ki od leta 2019 raziskuje naš naravni satelit, je domov poslal fotografijo, na kateri so raziskovalci odkrili nenavaden objekt. Zgodbe o nenavadnih oblikah, odkritih na Luni, že dolgo krožijo, vendar so se te nenavadne oblike vedno izkazale za naravne. Tokrat pa gre za nekaj zares skrivnostnega.
Kamera lunarnega roverja je na oddaljenem horizontu ujela objekt, ki štrli iz Luninega površja in zelo spominja na kocko. Glede na oddaljenost je predmet verjetno tudi precej velik. Ker v naravi običajno velikih predmetov tako pravilnih oblik ne najdemo, je fotografija vzbudila veliko zanimanja pri kitajskih znanstvenikih, ki so se odločili, da bodo Yutu-2 usmerili proti "kocki", da bi raziskali, za kaj gre.

Yutu-2 Rover Wikipedia.png
Rover Yutu-2 bo potreboval do kocke dva ali tri dni
Wikipedia

Dejstvo, da se predmet nahaja na "temni" strani Lune (ki v resnici ni temna, le z Zemlje je ne vidimo"), je k vsemu dodalo še ščepec dodatne vznemirljivosti.
Fotografija je seveda zaokrožila po spletu in vzbudila precejšnjo radovednost pri uporabnikih in seveda tudi takoj povzročila rojstvo bolj ali manj "divjih" razlag, za kaj gre. Ugibanja segajo od nezemeljske vesoljske ladje, ali monolita iz filma "Odiseja 2001", pa do velike skale. Kitajski raziskovalci so mu sami nadeli ime "skrivnostna hiša".
Ker slika ni zelo ostra, bo seveda pravo obliko objekta moč videti šele, ko bo rover prišel dovolj blizu. Že zdaj pa se znanstveniki nagibajo k razlagi, da gre za skalo, ki je na tistem mestu "pristala", ko je Luno zadel meteorit in po okolici razmetal skale. Luna je namreč bila in je še danes tarča večjih ali manjših meteoritov, o čemer pričajo številni kraterji na njenem površju. Ker naša spremljevalka nima atmosfere, tekoče vode ali tektonike, ki bi te kraterje sčasoma zgladili, je večina njih skoraj nespremenjena enaka že od njihovega nastanka, ki lahko sega na milijone, celo milijarde let v preteklost.

Von Karman krater Wiki.jpg
Von Karmanov krater
Wikipedia

Domnevna kocka stoji v kraterju, imenovanem Von Karman, Yutu pa bo do nje potreboval dva do tri lunarne dneve, ki so za 50 minut daljši od zemeljskih.