mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kava: zelo koristna je

kl, 23.06.2021 07:30:00

Ste si jo danes že privoščili? Storili boste nekaj dobrega za svoje zdravje.

Delite na:
Kava: zelo koristna je
Kava Pixabay

Mnogim je prva jutranja kava obred, stvar navade, nekaj brez česar si dneva sploh ne predstavljajo. Zdaj kaže, da s to pijačo pravzaprav naredijo veliko dobrega za svoje zdravje.

Nova študije univerz iz Southamptona in Edinburgha, objavljena pred dnevi kaže, da pitje katerekoli vrste kave vodi k zmanjšanju tveganja, da se pri ljudeh razvije kronična bolezen jeter. Posebej, če ljudje zaužijejo tri do štiri skodelice dnevno.

V raziskavi je sodelovalo skoraj pol milijona ljudi. Večina jih je uživala turško, espresso ali instantno kavo (s kofeinom ali brezkofeinsko), 22 odstotkov pa kave sploh ni uživalo. Med sodelujočimi je v času raziskave za kronično boleznijo jeter zbolelo 3.600 ljudi, umrl pa 301 človek.

V primerjavi z ne-pivci kave, so uživalci črnega napitka imeli za 21% manjšo možnost, da se bo ta bolezen pri njih razvila in kar 49% manjšo možnost, da bodo za njo umrli, je pokazala raziskava. Najboljši učinek ima na ljudi kavni napitek pripravljen iz mlete kave (turška, espresso), ki vsebujejo visoke deleže spojin, ki so se pri živalih izkazale kot koristne pri kroničnih obolenjih jeter.

Raziskava pri univerzi Harvard je medtem pokazala, da je dnevno uživanje večjih količin kofeina povezna z manjšim tveganjem za razvoj Parkinsonove bolezni. Prav tako je raziskava pokazala dokaze, da lahko kava zmanjša ali prepreči razvoj sladkorne bolezni tipa 2, Alzheimerjeve bolezni, depresije in celo žolčnih kamnov.

Znano je, da kava pomaga pri preprečevanju nekih vrst raka, kot je melanoma ali rak na prostati.

Sicer kava ni bila vedno na spisku človeku koristnih živil. Še do leta 1991 je bila, skupaj z rdečim mesom, uvrščena na spisek Svetovne Zdravstvene Organizacije (WHO) kot možni kancerogen.

Zdaj temu ni več tako in z veseljem in užitkom si jo privoščite.