stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kateri virusi lahko sprožijo nove pandemije v prihodnosti?

kl, 07.04.2021 21:01:35

Okoli pol milijona vrst virusov, ki jih prenašajo živali, ima potencial, da nekoč "preskočijo" na človeka in povzroči novo pandemijo.

Delite na:
Kateri virusi lahko sprožijo nove pandemije v prihodnosti?
Kateri virus bo v prihodnosti sprožil novo pandemijo? Pixabay

Novi koronavirus Sars-CoV-2 je le zadnji od patogenov, ki je "preskočil" z živali na ljudi, vendar v živalih preži na stotine tisočev drugih virusov, ki lahko nekoč naredijo enako. Zdaj so znanstveniki s pomočjo spletnega orodja SpillOver naredili listo virusov, ki imajo največji potencial za "preskok" in povzročitev pandemije.

Na spletu znanstveniki s tem orodjem zbirajo podatke o obstoječih in novoodkritih virusih in ocenjujejo njihovo nevarnost za človeško zdravje. Raziskovalci upajo, da bo to odprto orodje pomagalo drugim znanstvenikom, odločevalcem in zdravstvenim delavcem pomagalo določiti viruse, ki terjajo večjo pozornost, nadzor in morda začetek raziskovanja možnosti za razvoj cepiva ali zdravil, še preden bolezen izbruhne.

Okoli 250 virusov je znanih kot "zoonoz", torej tistih, ki so že preskočili z živali na človeka, ocenjujejo pa, da je podobnih vsaj še pol milijona vrst. Vsi seveda ne pomenijo grožnje, saj imajo nekateri malo možnosti, da bi nekoč prešli tudi na človeka.

Da bi naredili listo najbolj ogrožujočih, so znanstveniki upoštevali 32 rizičnih faktorjev, tako pri virusu, kot njegovem nosilcu (živali) - recimo kako je virus kužen med živalmi in kako pogosto te živali pridejo v stik z ljudmi na območjih, kjer so virus zaznali.

Med "top-10" virusi so že dlje časa znane zoonoze. Najvišje uvrščen je virus Lassa, ki povzroča hemoragično mrzlico ali "vročico Lassa". Ta je najpogostejša na območju zahodne Afrike, prenašajo pa ga podgane in miši.

Drugi je virus Sars-CoV-2, ki povzroča trenutno pandemijo, tretji pa je virus Ebole, ki ga najverjetneje prenašajo netopirji.

Zakaj je novi koronavirus, ki je kriv za trenutno pandemijo, "šele" drugi? Raziskovalci odgovarjajo, da za to, ker orodje razvršča viruse po potencialu za pandemijo v prihodnosti. Poleg tega je o virusu še veliko neznank, kot recimo, koliko vrst lahko napade. Ko bo več znanega, lahko pričakujemo, da se bo uvrstil na prvo mesto, pravijo.

Med virusi, ki še niso prešli iz živali na človeka, pa je najvišje uvrščen novemu koronavirusu podobni koronavirus-229E in so ga našli med netopirju v Afriki. Na lestvici potencialno nevarnih je še en koronavirus z znanstvenim imenom PREDICT CoV-35, ki so ga odkrili pri netopirjih v Afriki in jugovzhodni Aziji.

Med prvimi desetimi virusi, ki lahko v prihodnosti sprožijo pandemijo, pa najdemo tudi virusa. ki povzročata hepatitis E in steklino.