Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kar polovica žensk, ki se trudijo zanositi, uživa alkohol

M.K., 28.07.2021 12:30:25

Nova študija razkriva “zaskrbljujoč trend”. Ženske, ki načrtujejo nosečnost, uživajo alkohol, ne telovadijo dovolj in ne uživajo dovolj sadja in zelenjave.

Delite na:
Kar polovica žensk, ki se trudijo zanositi, uživa alkohol
Pitje in kajenje med in pred nosečnostjo je strogo odsvetovano. Shutterstock

Študija je pokazala, da kar polovica žensk, ki se trudi zanositi ali načrtuje otroka, pije alkohol in se premalo giblje. Raziskava je tako razkrila nekatere “zaskrbljujoče trende” v življenjskem slogu žensk, ki načrtujejo družino, vključno s tem, da kadijo in ne uživajo dovolj sadja in zelenjave.

Znanstveniki so analizirali podatke več kot 130.000 žensk v Združenem kraljestvu, ki so jim zastavili vprašanja o zdravju in življenjskem slogu. Ugotovili so, da je 54 odstotkov žensk, ki načrtujejo nosečnost, pilo alkohol, 20 odstotkov pa jih je kadilo cigarete. 3,7 odstotka jih je celo uživalo droge. 

Le polovica žensk, vključenih v študijo, je uživala sadje in zelenjavo v priporočeni količini, še manj pa jih je dosegalo normo 150 minut telovadbe na teden. Le 31 odstotkov jih je jemalo dodatke folne kisline, kljub številnim dokazom, da ti izboljšujejo zdravje v nosečnosti.

nosečnica, sadje
Polno količino vitamina C je mogoče zaužiti zgolj s svežim sadjem. Najboljši nadomestek v času, ko slednjega primanjkuje, pa je kislo zelje.
Profimedia

Najslabše pod 25

Najbolj zaskrbljujoči trendi so bili zabeleženi pri ženskah, mlajših od 25 let. Podatke je zbrala londonske univerza King's College v okviru dobrodelne organizacije za nosečnice Tommy’s, ki poziva k oblikovanju zdravstvene strategije pred zanositvijo. Ta bi povečala ozaveščenost in zagotovila ciljno usmerjene storitve za ženske, ki se pripravljajo na nosečnost. 

Dr. Angela Flynn, avtorica raziskave, je dejala: “Vsak starš želi svojim otrokom omogočiti najboljši začetek življenja, vendar naša študija kaže, da se v Združenem kraljestvu premalo zavedajo, da lahko ljudje že pred začetkom nosečnosti sprejmemo ukrepe, s katerimi si povečamo možnost za varno nosečnost in zdravega otroka.

“Kljub številnim dokazom, da dodatki s folno kislino izboljšujejo zdravje med nosečnostjo, je med preučevanimi bodočimi mamicami le malo takih, ki je ta dodatek jemalo. Pot do starševstva ni vedno enostavna, zato je pomembno, da ljudem povemo, kako se lahko pripravijo,” je še dodala dr. Flynnova. 

nosečnost, nosečnica
Osnovno prehransko vodilo ostaja, da nosečnost ni bolezen in da telo oskrbujte s tistim, kar imate radi.
Dreamstime

Ugotovitve so bile objavljene v reviji BMC Pregnancy and Childbirth.

“Večina ljudi začne skrbeti za svoje zdravje in dobro počutje šele potem, ko izvejo, da pričakujejo otroka. Mnogi se ne zavedajo, da lahko zgodnejše ukrepanje resnično pomaga pripraviti telo na nosečnost,” je povedala ena od babic organizacije Timmy’s in še dodala, da “ne gre le za to, da se odpovemo tveganim stvarem, kot so kofein, alkohol in cigarete. Tudi pozitivni koraki, kot sta aktivnost in uravnotežena prehrana, lahko veliko spremenijo.

Pretekli mesec je Svetovno zdravstvena organizacija celo pozvala, naj bodo ženske v rodni dobi (15-49) še posebej pazljive glede pitja alkohola in ga za to skupino tudi popolnoma odsvetovala.