korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

Mirjam Poterbin Njena.si

Mama Luke Dončića ujeta v Ljubljani

doncic 1 Ekipa24.si

Prvič za Dončića: Slovenec proti trenerju, ki ...

Kaj je trčilo v Jupiter?! Že drugič v petih tednih ...

kl, 21.10.2021 09:00:00

Astronomi so pri opazovanju največjega planeta v našem osončju kar dvakrat v kratkem času opazili nenavaden dogodek.

Delite na:
Kaj je trčilo v Jupiter?! Že drugič v petih tednih ...
Eksplozijo na Jupitru so lahko videli tudi z Zemlje, 674 milijonov km daleć Univerza v Kyotu

Prvič so astronomi opazili veliko eksplozijo na Jupitru 13. septembra, zdaj pa je po komaj petih tednih na tem velikanskem planetu prišlo do še ene. Astronomi so prepričani, da gre za padce velikih meteoritov, ki potem v Jupitrovi atmosferi eksplodirajo in izgorijo.

Ker je Jupiter za Soncem telo z največjo maso v našem Osončju, s svojo gravitacijo tudi najbolj privlači druga nebesna telesa, tako komete kot meteorje. Pravzaprav so trki meteoritov z Jupitrom, ki so tako močni, da jih lahko opazujemo z Zemlje, precej pogosti. Znanstveniki so izračunali, da do njih pride v poprečju vsakih 5 tednov, vendar pa jih kamere na teleskopih zelo redko tudi zabeležijo. Prvič so jih zabeležile leta 1994, ko je v Jupiter trčil komet Shoemaker-Levy 9 in pred tem razpadel na več večjih kosov, ki so izgoreli v planetovi atmosferi, opazovalcem na Zemlji pa priredili izjemno predstavo.

Tokratna eksplozija ni bila tako močna, vendar še vedno dovolj, da so jo zabeležile kamere. Na spodnjem posnetku lahko vidite eksplozijo na okoli 12-sekundi.

Sicer pa Jupiter, z maso 318-krat večjo od Zemljine in velikim gravitacijskim privlakom tudi ščiti naš planet pred padci masivnih asteroidov, ki bi ob trčenju lahko naredili veliko škode ali celo pokončali življenje. Seveda pa ta obramba ni stoodstotna, o čemer priča tudi izumrtje dinozavrov, ki ga je povzročil prav padec velikega meteorita pred 65-milijoni let.