Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Je vesolje samoučeči se stroj?

kl, 17.04.2021 20:07:03

V fascinantni novi raziskavi kozmologi pojasnjujejo zgodovino vesolja kot samoučečega algoritma.

Delite na:
Je vesolje samoučeči se stroj?
Se vesolje samo uči? Pixabay

Znanstveniki, vključno s fiziki iz univerze Brown, Michiganske univerze in inštituta Flatiron, pravijo, da je vesolje, preden je postalo takšno kot je, preizkusilo vse možne fizikalne zakone.

V svojem 79 strani dolgem prispevku ponujajo ideje, ki so, kot pravijo "na stičišču teoretične fizike, računalniške znanosti in filozofije znanosti".

Poenostavljeno, kolikor je to pač mogoče, gre za to:

Naše vesolje obstaja zahvaljujoč celemu kupu zakonov fizike, vendar raziskovalci pravi, da so tudi drugačni fizikalni zakoni popolnoma enakopravno mogoči, glede na to, kako "deluje" matematika. Torej, kako je mogoče, da so kljub temu "obveljali" ti zakoni, kakršnim smo priča?

"Gre za učenje," pravijo znanstveniki, "za prilagoditev." Vesolje je sestavljeno iz različnih sistemov, v katerih neprestano potekajo različni procesi. In vsak tak sistem je okrožen z drugimi sistemi - podobno kot človek v množici, ki je obkrožen z drugimi ljudmi. In v takšen okolju se mora vsak sistem "naučiti" kako lahko "obstane".

Eden od načinov "učenja" je razvoj, tudi evolucija, pravijo znanstveniki oziroma "naravna selekcija", po kateri na koncu prevladajo tisti fizikalni zakoni, ki bolje ali dlje časa zagotavljajo obstoj sistema.

Vendar so znanstveniki previdni pri tem, da bi ob pojmu "učenje", ki ga pripisujejo vesolju, uporabili tudi besedo "zavest". Toda, ali se lahko nekdo ali nekaj uči, brez zavedanja? Lahko, odgovarjajo znanstveniki. Organizmi in sistemi se neprestano "učijo" kako biti bolj uspešni v okolju, v katerega so postavljeni - bodisi z večjo uspešnostjo pri porabi energije, zmogljivostjo ali v primeru organskega življenja z višjo stopnjo reprodukcije. Pri tem "učenju" prisotnost zavesti ne igra nobene vloge. Gre samo za viden končni uspeh.

Cilj objave znanstvenega prispevka je spodbuditi razpravo in začeti novo vejo kozmoloških raziskav. Vendar to ni vse. "Če se fizikalni zakoni lahko razvijajo na podoben način kot to poznamo v razvoju v evoluciji, potem so sposobni še česa. Razmišljamo o tem, da se le v vesolju, ki se uči, lahko pojavijo nov pojavi, kot je recimo življenje - in fiziki," pravijo raziskovalci.