favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Ali je Arnold Schwarzenegger res udaril kamelo?!

C. R., 27.06.2022 11:00:02

Konan Barbar je leta 1982 Američanom predstavil verjetno največjo zvezdo akcijskih filmov, Arnolda Schwarzeneggerja.

Delite na:
Ali je Arnold Schwarzenegger res udaril kamelo?!
Arnold Schwarzenegger Profimedia

Film, ki sta ga ustvarila Oliver Stone in John Milius, je bil za avstrijskega mišičnjaka priložnost, da dokaže, da zmore nositi težo celotnega filma. Danes lahko le ugibamo, kako bi se razvijala njegova kariera, če ne bi bilo na njenem samem začetku Konana – bi ga sploh gledali v Komandosu, Predatorju, Terminatorju?

Moral je shujšati

Preden je vlogo dobil Schwarzenegger, je filmski studio razmišljal o Sylvestru Stallonu in Charlesu Bronsonu, a se na koncu poslovneži le niso mogli odpovedati groteskno mišičasti pojavi Avstrijca. Ta je moral za vlogo barbara v 18 mesecih celo shujšati, in sicer za približno 10 kilogramov, da bi bilo njegovo gibanje čim bolj naravno.

arnold-schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger
Profimedia

Barbarsko snemanje

V tem času se je uril v mečevanju, borilnih veščinah in ježi konj. Las si ni strigel – lasje, ki jih lahko vidite v filmu, so res njegovi.

Urjenje je Schwarzeneggerju prišlo nadvse prav, saj je bilo že samo snemanje barbarsko. Njegova soigralka Sandahl Bergman je menda med mečevanjem s statistom skoraj ostala brez prsta, v prizoru, kjer Konana preganjajo divji psi, pa so za bežečim Schwarzeneggerjem spustili tudi v resnici nevarne pse, ki so napadli celo svojega dreserja. Tu je še dekle, ki je skočilo v smrt, da bi dokazalo svojo pripadnost negativcu Thulsi Doomu – postavilo je namreč svetovni rekord. In ja, Arnold je zares udaril kamelo.

Predanosti vseh vpletenih navkljub pa uspeh filma niti približno ni bil zagotovljen. Film verjetno sploh ne bi ugledal luči sveta, če Vojna zvezd ne bi dokazala, da je tudi fantazija lahko dobičkonosna.

arnold-schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger
Profimedia

Pametne odločitve

Da bi torej Avstrijca obdali z odličnimi igralci, je studio vloge dal Jamesu Earlu Jonesu in Maxu von Sydnowu. Oba sta v zameno za vadbene režime mišičnjaku pomagala z nasveti. Koliko so se med seboj dejansko upoštevali, ostaja skrivnost.

V filmskem studiu pa so sprejeli še eno pametno odločitev. V zadnjem trenutku so namreč spoznali, da se Schwarzenegger zaradi krepkega avstrijskega naglasa ne bo obnesel kot pripovedovalec, saj bi bili gledalci prikrajšani za katero od krilatic, ki jih v filmu ne primanjkuje. K sreči je Avstrijec marsikatero od njih uporabil tudi 21 let pozneje, ko je bil izvoljen za guvernerja Kalifornije.

arnold-schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger
Profimedia