900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Ojej, vse to je na naših rokah?!

IV, 12.04.2021 16:01:35

Roke uporabljamo za prijemanje različnih predmetov, vendar s tem sočasno poberemo tudi bakterije in viruse. Ti si na naših dlaneh ustvarijo igrišče in se pridružijo že obstoječim bakterijam. Če vam še ni dovolj higienskih napotkov iz kovidovega leta, jih predstavljamo še nekaj, čisto za vsak primer!

Delite na:
Ojej, vse to je na naših rokah?!
JASLICE ZA KLICE Politikin Zabavnik

RINOVIRUS

Povzroča prehlad in dobite ga lahko zapakiranega v slino, medtem ko se dotaknete tistega, v kar je kihnila okužena oseba. Nato pa se dotaknete nosu ali ust – in prehlad je tu.

VIRUS GRIPE

Če pridete v stik z njim, vas čakajo temperatura, bolečine v mišicah, vneto grlo in glavobol – treba se je le dotakniti okužene površine, nato pa ust ali nosu. 

SALMONELA

Njeni priljubljeni gostitelji so kokoši. Če za kosilo pripravljate okuženo meso, bodo bakterije prešle na vas in povzročile hude krče v trebuhu in neverjetno močno drisko.

NOROVIRUS

Eden od najpogostejših povzročiteljev želodčnih težav, ki se širijo kot gozdni požar. Če za nekom, ki je okužen, uporabite stranišče, v katerem je bruhal ali imel drisko, in si ne umijete rok, ste naslednji na vrsti!

PAPILOMA VIRUS

Ta majhna bitjeca prodrejo skozi našo kožo in povzročijo, da se njene celice množijo. Rezultat je izrastlina na koži, ki spominja na cvetačo. Se še vedno rokujete z vsemi?

STAFILOKOK

Po navadi živi na koži ali v nosni votlini. Nekateri sevi pa lahko povzročijo odpiranje hudih čirov ali zastrupitev krvi in vnetje možganov. Spomnite se tega, ko boste naslednjič bezali po nosu!

ESCHERICHIA COLI

Večina sevov te bakterije je stalen prebivalec debelega čreva. Vendar pa škodljivi sevi, ki jih lahko dobite z rokovanjem ali uporabo napol surovega mesa, lahko izzovejo vnetje možganskih ovojnic pri novorojenčkih ali pa drisko.

PROPIONIBAKTERIJA

Je stalni prebivalec na naši koži in se hrani z izločki lojnic. Če se pore zamašijo in bakterija ostane v njih, poskuša priti na plano tako, da se razmnožuje. Zaradi tega  nastanejo boleči mozolji in akne. 

UMIVANJE ROK

Ali smo vam dovolj priskutili vsakodnevno rokovanje? Če hočete odstraniti te škodljivce in zmanjšati verjetnost okužbe, si redno umivajte roke – še posebno takrat, ko pridete iz stranišča, preden začnete pripravljati hrano, jesti ali potem, ko ste prijemali denar. Uporabljajte toplo vodo in milo, roki drgnite vsaj 20 sekund, vključno s prostori med prsti. Ščetka za nohte ni namenjena okrasju na umivalniku, uporabite jo! Umite roke dobro osušite z brisačo, saj so vlažne roke odlične jaslice za klice.

SKRITI TUDI ZA PRSTANI! 

Veliko ljudi zaradi vraževerja nikoli ne sname poročnega prstana. Vendar ta lahko gosti več milijonov bakterij in virusov, ker jih zaščiti pred delovanjem mila. Morali bi ga umiti vsaj enkrat na teden.

NOVA ŠTEVILKA ZABAVNIKA VAS ŽE ČAKA PRI VAŠEMU PRODAJALCU!