pika nogavička Svet24.si

Kako je nastala slavna Pika Nogavička?

siler1 Svet24.si

Nina nekega jutra ni mogla več vstati iz ...

anton prijatelj Reporter.si

Izginotje župnika Prijatelja: pregnali naj bi ga ...

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o Janu Boklevu in »izgubljenih sinovih ...

beović Necenzurirano

Čas je, da Krek in Beovićeva odstopita #kolumna

Zala Kralj, Gašper Šantl Odkrito.si

Zala in Gašper o prvem prepiru ...

luka doncic Njena.si

Ime 'Luka' zaradi Luke Dončića v ZDA vse bolj ...

Izdelali zametek "Sport Billy torbice"

kl, 14.04.2021 20:30:18

Na ameriškem institutu MIT so razvili napravo, ki od začetka do konca izdela uporaben predmet brez vključitve človeka

Delite na:
Izdelali zametek "Sport Billy torbice"
LaserFactory YouTube/zajem zaslona

Se spomnite "Sport Billy torbice", v katero je risani junak samo segel in iz nje izvlekel poljuben predmet, ali pa malo bolj resnih "replikatorjev" iz serije Zvezdne steze, ki so bili visokotehnološka verzija nečesa podobnega?

Očitno tovrstne naprave iz domene domišljije postajajo realnost. Vse potrebno že imamo. 3D tiskalniki danes lahko proizvedejo množice predmetov - od rezervnih delov za stroje, nakita, igrač, obutve, gradbenega materiala ...

Kljub vsemu pa doslej ni bilo mogoče narediti takega tiskalnika, ki bi lahko izdelovali bolj zapletene naprave. Zdaj so v ameriškem inštitutu za napredne tehnologije MIT izdelali prvi tovrstni tiskalnik, ki pa je zaenkrat sposoben narediti samo popolnoma funkcionalen dron. Na prvi pogled morda nič zelo impresivnega, vendar je prvi korak storjen.

Naprava, imenovana LaserFactory, vključuje že znane proizvajalne platforme, kot so 3D tiskalnik in laserski rezalnik, ki so povezane v enoten in avtomatiziran sistem, ki omogoča proizvodnjo v "enem koraku", razlaga doktorand Martin Nisser, eden od avtorjev naprave.

Laser Factory bo po njegovem mnenju lahko nekoč koristil raziskovalcem, razvijalcem in izdelovalcem proizvodov in prototipov v robotiki in elektroniki,  "Ostaja pa izziv, da tovrstno proizvodnjo naredimo uporabno in dostopno tudi običajnim ljudem," dodaja.

Razlago in prikaz LaserFactoryja pa si poglejte v videu pod člankom (v angleščini)