ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Izdelali so najbolj belo barvo doslej

kl, 20.04.2021 15:30:03

Morda bo pomagala ohladiti naš planet, ki se segreva.

Delite na:
Izdelali so najbolj belo barvo doslej
Xiulin Ruan z ultra-belo barvo dezeen.com

Belo je belo, kajne? Pa vendar ni čisto tako. Tudi bela barva obstaja v veliko odtenkih, tako kot druge barve - lahko je na primer malo bolj rumenkasta, rdečkasta, modrikasta, ... in ne glede na to bi jih še vedno prepoznali kot belo barvo.

Glavna lastnost površin, ki se nam zdijo bele je, da odbijejo skoraj vso svetlobo, ki pade nanje.

Sedaj so inženirji izdelali ultrabelo barvo, ki odbije kar 98.1 odstotka vse sončne svetlobe, ki pade nanjo. Ta barva je nasprotje t.i. ultračrne, ki za razliko vpije 99,9 odstotkov vse svetlobe.

Za izdelavo nove barve so izbrali več kot 100 materialov, od katerih so jih kasneje preizkusili okoli 10 v različnih kombinacijah. Na koncu so barvo izdelali z uporabo visoke koncentracije barijevega sulfata (BaSO4), spojine brez vonja, ki jo sicer uporabljajo v mediciji, kozmetiki in izdelavi fotografskega papirja.

Pri uporabi barve pa so odkrili tudi, da so površine, pobarvane s to ultrabelo barvo, veliko hladnejše od okolice, ki z njo ni pobarvana. Tako lahko v času, ko je sonce najmočnejše - okoli poldneva - ultrabele površine ostanejo za 4 stopinje hladnejše od okolice, ponoči pa kar za 10 stopinj.

Tako, domnevajo, bi lahko to barvo uporabili za pomoč pri ohlajanju našega planeta, ki se, kot vemo segreva. "Naredili smo zelo grobo oceno in menimo, da bi za učinek ohlajanja zadostovalo, da bi z barvo prekrili okoli 1 odstotek Zemljine površine na območjih, kjer ljudje ne živijo," pravi Xiulin Ruan, profesor na ameriški univerzi Purdue v Indiani.

Nekatera mesta so sicer že začela uporabljati belo barvo, da bi tako prihranila pri energiji. V New Yorku so tako prebarvali strehe hiš v skupni površini skoraj milijona kvadratnih metrov, da bi tako zmanjšali segrevanje mesta in s tem uporabo klimatskih naprav.