kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

Emma Bunton Odkrito.si

Praznuje že 46. rojstni dan

porzingis Ekipa24.si

Brez USMILJENJA: Dončićev soigralec prejel kazen...

Ima samo šest urni spomin

kl, 16.11.2021 16:30:16

Šest let po prometni nesreči si Nemec Daniel Schmidt mora vsak dan, preden gre spat, zapisati, kaj se je čez dan dogajalo, sicer se zjutraj ničesar ne spomni.

Delite na:
Ima samo šest urni spomin
Daniel Schmidt arte.tv

Če ste gledali film "Preden zaspim" z Nicole Kidman v glavni vlogi, ali brali knjigo z istim naslovom, potem veste, da glavna junakinja trpi za amnezijo - izgubo spomina - in se vsako jutro zbudi, ne da bi vedela, kje je, kdo so ljudje, ki jih srečuje in kaj se je dogajalo prejšnji dan.

Morda se komu zdi, da kaj takega v resničnem življenju ni mogoče, pa je. 

daniel-schmidt, amnezija, arte-tv
Vse, kar se mu zgodi čez dan, si mora zapisati
arte.tv

PROMETNA NESREČA MU JE SPREMENILA ŽIVLJENJE

Daniel Schmidt je lahko srečen, da je živ. Leta 2015 je bil žrtev hude prometne nesreče, v kateri je utrpel hude telesne in možganske poškodbe. "Šel sem na obisk k sestri in vozil sem se po avtocesti. Nastal je zastoj in bil sem zadnji v koloni," se spominja Daniel. "Nenadoma se je za menoj pojavil avtomobil, kombi, v katerem je bila mlada družina. Voznik ni opazil zastoja in je treščil vame z več kot 140 km na uro. Celo avtocesto so potem zaprli, mene pa so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Imel sem veliko poškodb. Na srečo niso bile življenjsko nevarne, sem pa utrpel možganske poškodbe, ki so jih označili kot 'poškodbe tretje stopnje'."

Po nesreči se je moral ponovno učiti hoditi in govoriti, ni pa si mogel povrniti svojega spomina. Njegovi možgani namreč ne morejo več spremeniti kratkoročnih spominov v dolgotrajne, kar pomeni, da si ne zapomni ničesar, kar se je zgodilo čez dan - ljudi, ki jih je srečal, krajev, ki jih je obiskal, stvari, ki jih je naredil ali so se mu zgodile ... ničesar.

Daniel Schmidt arte tv 4.jpg
Da si zapomni tudi vsakdanjo pot, mora uporabljati zapiske
arte.tv

NAJVEČ ŠEST UR SPOMINA

Kljub temu, da je Daniel uspel povrniti kontrolo nad svojim telesom, pa se je njegovo življenje močno spremenilo. Zaradi izgube spomina se recimo ne spominja več svojih starih prijateljev, močno ga motita hrup in množice ljudi. Njegovi možgani preprosto ne zmorejo sprocesirati vseh slišnih in vidnih informacij in takrat se mu začne vrteti v glavi. Zato si v množici ali hrupnem okolju nadene slušalke in z glasbo prežene hrup. Tudi za vsakodnevno pot s tramvajem in vlakom mora uporabiti zapiske, da ve, na kateri postaji mora izstopiti ali kako pride do perona, na katerem stoji njegov vlak.

Dogodke, ki se mu zgodijo čez dan, si lahko zapomni za največ šest ur, so ugotovili zdravniki. Zato si mora vse, kar se mu je čez dan zgodilo zapisovati, da si tako 'ohranja' spomin. Naslednje jutro se namreč ne spomni ničesar. Za malo dlje časa se mu v spomin vtisnejo dogodki, ki trajajo dlje časa.

daniel-schmidt, amnezija, arte-tv
Daniel se ne spominja več dne, ko je bil rojen njegov sin
arte.tv

"NAJBOLJ OBŽALUJEM, DA SE NE SPOMINJAM DNE, KO JE BIL ROJEN MOJ SIN"

O njem je televizija Arte posnela dokumentarec. (ogledate si ga lahko TUKAJ) "Snemali smo ga dlje časa in običajno po dva dni zaporedoma, da si nas je Daniel zapomnil. Če bi naredili pavzo za teden ali dva, si nas nikakor ne bi mogel zapomniti," pripoveduje režiserka Nadine Nieman. "Vendar smo se pripravili. Vedno sem z njim govorila dan pred snemanjem. Lahko si zapomni glasove. In naše fotografije je imel obešene v kuhinji."

Tudi njegova zveza s tedanjim dekletom je popolnoma drugačna. Danes ne živita več skupaj. "Moram biti v stiku z njo vsaj enkrat v treh dneh,"pripoveduje Daniel."Vsaj enkrat v tem času moram slišati njen glas, se z njo pogovarjati in kar je najpomembnejše, morava se videti. Če tega ne bi naredila, bi bilo srečanje z njo po več kot treh dneh zame kot prvo."

Daniel in njegovo tedanje dekle imata majhnega sina in ena od stvari, ki jih Daniel najbolj obžaluje je, da se ne spominja več dne, ko je njegov sin bil rojen. Se pa s svojo izgubo spomina še vedno uči živeti. Priznava, da je kakšen dan hujši kot ostali in da se občasno bori z depresijo.