Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ikonično "Zemljino oko" bo ugasnilo

kl, 29.11.2020 21:12:37

Eden najbolj znanih radijskih teleskopov na svetu je nepopravljivo poškodovan. Zdaj ga bodo razstavili.

Delite na:
Ikonično "Zemljino oko" bo ugasnilo
Arecibo splet

Radijski teleskop Arecibo na antilskem otoku Portoriko je v zadnjih mesecih doživel dve nesreči, v katerih sta popustila dva izmed nosilnih kablov, ki podpirajo 305 m široko anteno, nameščeno sredi tropskega pragozda.

Teleskop, ki je postal svetovno znan potem, ko se je pojavil v filmu iz serije o Jamesu Bondu "GoldenEye" in v znanstveno-fanatastičnem filmu "Stik", so zgradili leta 1963, da bi z njim zbirali podatke iz vesolja, ki jih z navadnimi teleskopi ne moremo. Tako so z njim odkrili veliko izbruhov radijskih valov iz globokega vesolja, ki jih še danes ne znajo zadovoljivo razložiti, spremljali poti asteroidov, ki lahko za Zemljo pomenijo potencialno nevarnost in iskali znake, ki bi morda razkrili obstoj zunajzemeljskih civilizacij.

Arecibo poškodba.jpg
Poškodba, ki jo je povzročil nosilni kabel na "posodi" Areciba
splet

Avgusta letos je eden izmed kablov, ki držijo veliko "posodo" teleskopa, zdrsnil iz svojega okova in v posodi naredil veliko luknjo. Najprej so luknjo poskusili "zakrpati", vendar je pred slabimi tremi tedni nepričakovano popustil še en kabel. Če bi popustil še kateri, bi lahko to uničilo celotno strukturo. In ko so strokovnjaki ocenili nastalo škodo, so ugotovili, da je ta nepopravljiva, zato bodo teleskop razstavili. Zaradi nestabilnosti celotne konstrukcije pa bo tudi to delo zelo nevarno.

"To je smrt v družini," pravi astronomka Marta Haynes, ki je teleskop uporabljala za preučevanje vodika v vesolju že vse od leta 1973. "Za vse, ki smo uporabljali Arecibo in se nadejali, da bo tako tudi v prihodnje, njegovo porušenje pomeni katastrofo."