stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

HAARP - tajna naprava za nadzor vremena?

KŠ, 20.07.2023 11:09:42

HAARP je raziskovalni program, zasnovan za analizo ionosfere, dela zgornje atmosfere, ki se razteza od približno 85 kilometrov nad površjem Zemlje do 600 kilometrov navzgor. Program financirajo ameriško letalstvo, mornarica, Univerza na Aljaski in Agencija za napredne obrambne raziskovalne projekte, ali DARPA.

Delite na:
HAARP - tajna naprava za nadzor vremena?
HAARP YT

HAARP, kar je dejansko kratica za High Frequency Active Auroral Research Program (Program za aktivne avroralne raziskave z visokofrekvenčnimi valovi), je raziskovalni program, ki ga financirajo Združene države Amerike. Glavni cilj programa HAARP je preučevanje lastnosti in vedenja ionosfere, kar ima pomembne posledice za razumevanje in izboljšanje tehnologij za radijsko komunikacijo in navigacijo.

HAARP je ameriški program, namenjen raziskovanju ionosfere za izboljšanje radijskih komunikacij in n
HAARP
YT

HAARP se nahaja v Gakoni na Aljaski in je sestavljen iz mreže 180 anten, ki oddajajo visokofrekvenčne radijske valove v ionosfero - plast atmosfere, ki se nahaja približno 75 do 1000 kilometrov nad površjem Zemlje. Te valove lahko uporabimo za preučevanje sprememb v ionosferi.

Tajno orožje za nadzorovanje vremena 

V več objavah na raznih družabnih omrežjih se širijo informacije, da je za uničujoče vremenske razmere, ki pustošijo prav pri in okoli nas, kriv geoinženiring, natančneje HAARP. Nekateri posamezniki in skupine trdijo, da lahko raziskovalni objekt HAARP na Aljaski s pomočjo radijskih valov vpliva na vreme na Zemlji. To naj bi dosegli z vibriranjem kovinskih delcev. V več objavah o domnevnem geoinženiringu našega vremena, je navedeno, da letala razpršijo suspendirane kovine v ozračje, nato pa objekt oddaja radijske valove, ki "vzburijo" te kovine in tako spremenijo vreme.

Že leta 1995 so vzeli pod drobnogled to neznano tehnologijo in že takoj dvignili veliko prahu:

Ne samo vreme, vpliv tudi na naš um?

Skratka, trditev, da lahko HAARP pozvroči razno razne naravne nesreče je res veliko. Jesse Ventura, nekdanji član Navy Underwater Demolition Team (UDT), profesionalni rokoborec, igralec in guverner Minnesote, preučuje različne teorije zarote na temah, kot so globalno segrevanje, napadi 11. septembra, skrivna družba, vladni nadzor in skrivni projekti orožja. V epizodi "HAARP" serije "Conspiracy Theory with Jesse Ventura", ki je bila prvič predvajana 2. decembra 2009, je Ventura osebno obiskal HAARP. Raziskoval je namreč govorice, ki trdijo, da se HAARP uporablja celo kot instrument za nadzor uma.

Poleg vplivanja na vreme, nekateri trdijo, da HAARP lahko sproži naravne nesreče ali celo nadzoruje
HAARP
YT

Vpliv celo na potrese?

Že leta 2010 je voditelj Venezuele Hugo Chavez trdil, da je HAARP ali podoben program sprožil potres na Haitiju. Kasneje je v javnost prišlo, da je potres na Haitiju leta 2010 povzročilo premikanje prej neznanega tektonskega preloma na meji karibske in severnoameriške tektonske plošče.

Na spletu se pojavljajo teorije, da je bil HAARP kriv za potres in cunami na Japonskem leta 2011; tornado v Mooreu, Oklahoma, leta 2013; zemeljski plaz leta 2006 na Filipinih, letošnji potres v Turčiji in še veliko več naravnih nesreč.

Strokovnjaki kategorično zanikajo!

Profesor Fred Menk, strokovnjak za zemeljsko ionosfero in magnetosfero z univerze v Newcastlu, je trditve objavljene na družbenih omrežjih označil za "nesmiselne".

"Pri visokofrekvenčnih radijskih prenosih gre za interakcijo z ioniziranimi delci - elektroni - v ionosferi na višini nad 100 km. Vreme na zemeljski ravni je posledica geofizikalnih učinkov, večinoma sončnega segrevanja, v nevtralni atmosferi, ki je veliko bližje zemlji," je dejal v elektronskem sporočilu.

"... Na svetu je veliko število visokofrekvenčnih oddajnikov, ki usmerjajo signale srednje ali visoke moči v ionosfero. Ti se uporabljajo za radijsko oddajanje na velike razdalje in druge namene, kot so nadzor (radarji) in spremljanje stanja ionosfere. Nobene možnosti ni, da bi to vplivalo na vsakodnevno vreme. Kakršni koli takšni predlogi so nesmisel."

Projekt HAARP, lociran na Aljaski, uporablja mrežo 180 anten za oddajanje visokofrekvenčnih valov v
HAARP
YT

Povedal je, da se večina vremena, ki se pojavlja na zemeljski površini, dogaja v troposferi in stratosferi, do približno 15 kilometrov višine. To je precej pod minimalno višino ionosfere.

Ionosfero sestavlja več pasov, ki se premikajo in spreminjajo velikost glede na različne dejavnike. Najnižji pas se začne na približno 60-70 km nadmorske višine in sega do 500 km.

"Če povzamemo, med zrakom (opaznim vremenom) in ionosfero je zelo velika vrzel. Mednarodna vesoljska postaja leti na višini 400 km, v ionosferi, in tam zagotovo ne dežuje," je dejal profesor Menk.

AAP FactCheck je profesorja Brucea Warda, raziskovalca ionosfere na Univerzi v Adelaidi, vprašal, ali obstaja možnost, da bi HAARP vplival na vreme.

"Kategorično ne," je odgovoril v elektronskem sporočilu.

Strinjal se je s profesorjem Menkom in dodal: "Vreme v troposferi je posledica sončnega segrevanja kopnega in morja."

Povedal je še: "Količina energije, ki je vključena v ionosferske grelnike, kot je HAARP, je za več velikostnih razredov manjša od tiste, ki je vključena v sončno segrevanje zemeljskega površja, in je omejena na majhno območje. Za kakršen koli učinek na vreme bi morali obstajati fizikalni pojavi, ki bi energijo zelo nelinearno prenašali v nižje plasti ozračja (tj. jo močno povečali)."

Kljub spletnim teorijam, ki HAARP povezujejo z večjimi naravnimi katastrofami, strokovnjaki takšne t
HAARP
YT

Profesor Ward je dejal, da trditve, da lahko ionosferski grelniki, kot je HAARP, spreminjajo vreme, "spodbujajo ljudje, ki sploh ne razumejo fizike, povezane z atmosfersko cirkulacijo in vremenskimi sistemi".

Dodal je: "Ta posebna teorija zarote kroži že 30 let. Nikoli nisem zasledil trditve, ki bi bila podprta z vsaj malo znanstveno verodostojne teorije."