korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

datum Odkrito.si

SVARILO! Prihaja KATASTROFA na božični dan!

doncic 1 Ekipa24.si

Prvič za Dončića: Slovenec proti trenerju, ki ...

Grozljivo, a resnično: Sifilis eksperiment

M.K., 15.07.2021 12:13:40

Neverjetna teorija zarote, ki se je izkazala za resnično.

Delite na:
Grozljivo, a resnično: Sifilis eksperiment
Zdravniki so jim redno jemali in pregledovali kri. V javni domeni

Leta 1932 sta Služba za javno zdravje Združenih držav Amerike in Inštitut Tuskegee začela izvajati študijo Tuskegee Study of Untreated Syphilis in the Negro Male (Študija nezdravljenega sifilisa pri temnopoltih), da bi ugotovila naravno zgodovino sifilisa in analizirala razlike med temnopoltimi in belci. 

V študijo je bilo vključenih 600 temnopoltih moških iz okrožja Macon v Alabami, od katerih jih je 399 zbolelo za sifilisom, 201 pa ne. Trajala naj bi le 6 mesecev, a v resnici je trajala več kot 40 let. V tem času pa so moškim govorili, da imajo "slabo kri".

tuskagee, sifilis, študija
Študija, ki bi morala trajati le 6 mesecev, se je nadaljevala več kot 40 let.
V javni domeni

Udeleženci so bili deležni brezplačnih zdravniških pregledov, prehrane in pokopališkega zavarovanja, vendar jim nikoli niso povedali, da imajo sifilis, in nikoli niso bili zdravljeni zaradi njega. Mnogi so svojo bolezen odkrili po prijavi na nabor v drugi svetovni vojni, vendar jim kljub temu niso dali penicilina ali jih izključili iz študije.

Leta 1972 je Associated Press objavil zgodbo, ki je povzročila ogorčenje javnosti in imenovanje začasnega svetovalnega odbora, ki je ugotovil, da je študija etično neupravičena. Študija se je končala, sledila pa je skupinska tožba, ki je bila izvensodno poravnana za 10 milijonov dolarjev in doživljenjske zdravstvene ugodnosti. 

A za mnoge je bilo to prepozno; v 70. letih 20. stoletja je od prvotnih 399 oseb živelo le še 128, zbolelo pa je tudi 49 žena in 19 otrok prvotno okuženih. Kljub predsednikovemu opravičilu ostaja eksperiment Tuskegee močan simbol ameriškega rasizma in vladne zlorabe revnih.

tuskagee, sifilis, študija
Okužilo se je tudi 49 žena in 19 otrok moških, vključenih v študijo.
V javni domeni