stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Gradijo Črno skrinjico Zemlje

kl, 14.01.2022 18:02:31

Kot črne skrinjice v letalih bo beležila podatke o tem, zakaj je propadla naša civilizacija in morda pomagala prihodnji izogniti se enaki katastrofi.

Delite na:
Gradijo Črno skrinjico Zemlje
Črna skrinjica Zemlje naj bi začela delovati še letos earthblackbox.com

Na zahodni obali Tasmanije gradijo 'črno skrinjico', ki bo spremljala podnebne spremembe in podnebne katastrofe, ki jih je ali bo povzročil človek - in morda bo zabeležila tudi propad naše civilizacije. Zamisel o njej je vzniknila na podlagi instrumenta, ki je vgrajen v letala, ki se prav tako imenuje črna skrinjica (čeprav je v resnici običajno oranžne barve - da ga v primeru nesreče lažje najdejo), ki pomagajo preiskovalcem letalskih nesreč najti vzroke za nesrečo.

Veliki "snemalnik" katastrofe

Podobno naj bi Črna skrinjica Zemlje pomagala prihodnji civilizaciji, če bo človeštvo doživelo velik apokaliptični dogodek. Gre za 32-metrov dolg neuničljiv jekleni monolit, napolnjen s trdimi diski, ki bodo snemali vse pomembnejše dogodke o podnebnih spremembah. Skrinjica bo predvidoma začela delovati v prvi polovici letošnjega leta, že zdaj pa zajema znanstvene podatke o temperaturi, gladini morja in količini CO2 v ozračju. Povezana je z internetom, odkoder bo iskala gradivo, povezano s podnebnimi spremembami - vključno z naslovi časopisov, objavami na družabnih omrežjih, ter novicami s ključnih dogodkov, kot so srečanja konference o podnebnih spremembah (COP)  - in jih hranila.

narava, onesnaženje, podnebne-spremembe, gibanje-proti-podnebnim-spremembam
Črna skrinjica Zemlje bo zabeležila vsak naš korak proti katastrofi.
Pixabay

"Vse nas bo preživela"

Lokacija, oddaljena od civilizacije, je bila izbrana zaradi svoje geopolitične in geološke stabilnosti, posneti podatki pa bodo zaščiteni s plastjo jekla debeline 7,5 cm. Črno skrinjico Zemlje napajajo sončne celice, tam pa bodo tudi baterije, ki bodo omogočale delovanje, če propade električno omrežje. Skrinjica je namreč načrtovana tako, da bo 'preživela vse nas'.

Projekt izvaja Clemenger BBDO, največje avstralsko podjetje za tržno komuniciranje, v sodelovanju z raziskovalci z Univerze v Tasmaniji. "Ideja je, da če Zemlja 'strmoglavi' zaradi podnebnih sprememb, bo ta neuničljiva snemalna naprava na voljo vsem, ki bodo ostali, da se iz tega nekaj naučijo," je povedal Jim Curtis iz Clemenger BBDO. Kot piše na spletni strani projekta, je namen naprave "priskrbeti nepristranski prikaz dogodkov, ki vodijo v propad planeta, prevzeti odgovornost za prihodnje generacije in spodbuditi nujne ukrepe."

Črna skrinjica Zemlje lokacija.jpg
Lokacija Črne skrinjice
Tek Deeps

Še vedno pa poskušajo najti način, kako bi bilo mogoče dostopati do podatkov po apokaliptičnem dogodku. "Če dramatično ne bomo spremenili svojega načina življenja, bodo podnebne spremembe in druge nevarnosti, ki jih je povzročil človek, povzročile sesutje naše civilizacije," piše na spletni strani. »Črna skrinjica Zemlje bo zabeležila vsak naš korak proti tej katastrofi."