kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Gangster je odšel v raj

D.K., 29.09.2022 15:24:54

V 60. letu starosti se je nenadoma poslovil eden od velikih zvezdnikov zlate dobe rapa v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, Coolio.

TA ČLANEK LAHKO TUDI POSLUŠATE - COOLIO

Delite na:
Gangster je odšel v raj
Raper Coolio je umrl v 60. letu starosti. Profimedia

Glasbenika je v sredo popoldne našel negibnega na tleh kopalnice v njegovem stanovanju prijatelj in menedžer Jarez Posey, potem ko je Coolio odšel v kopalnico in se nje dolgo ni vrnil. Reševalci so ga sicer oživljali, a so lahko le potrdili smrt. Najverjetneje je Coolio umrl zaradi zastoja srca.

V Kaliforniji živeči raper, producent in igralec se je rodil 1. avgusta 1963 v Monessenu v Pennsylvaniji kot Artis Leon Ivey Jr., družina pa se je kmalu preselila v Compton v Kaliforniji, kjer je v osemdesetih, preden je postal slaven, delal kot prostovoljni gasilec in glasbenik. Svojo prvo pesem Watcha gonna do je posnel 1987, z zvezami in poznanstvi pa se prebil na rap sceno v Los Angelesu. 1991 se je pridružil skupini WC and the Maad Circle, ki jo je vodil raper WC in bil podpisan tudi pod nekaj njihovi pesmi na uvodnem albumu.

Preboj med velike

1994 je Cooliu uspel veliki met – podpisal je pogodbo z založbo Tommy Boy Records in izdal prvi samostojni album It takes a Thief, pesem Fantastic Voyage pa je postala zelo prepoznavna na MTV in na Billboardovi lestvic dosegla 3. mest. Album, ki je dosegel 8. mesto na Billboardovi lestvici albumov, je bil precejšnja osvežitev v tej glasbeni zvrsti, saj se je naslanjal na humor in bolj pozitivne teme v primerjavi s takrat precej nasilnim in profanim gangsta rapom.

1995 je Coolio izdal svojo najbolj znano pesem, Gangsta's Paradise, ki je bila tudi naslovna pesem filma Dangerous Minds z Michelle Pfeiffer, ki igra tudi v videospotu. Film govori o učiteljici, ki se spopade z nediscipliniranim razredom srednje šole v getu in vsemi tegobami najstnikov, vključno z drogami.

coolio
Raper Coolio je umrl v 60. letu starosti.
Profimedia

Največja uspešnica je tudi ena največjih v rapu

Pesem je postala ena najbolj znanih in uspešnih rapov vseh časov in je bila na vrhu Billboard 100 kar tri tedne, vrh lestvic pa je dosegla tudi v številnih drugih državah po svetu. Coolio je 1996 prejel Grammyja za najboljšo rap pesem, kot Amish paradise pa jo je prepesnil tudi (sicer brez dovoljenja Coolia) zloglasni Al Yankovich. Gangsta's Paradise je julija letos na You Tubeu presegla milijardo ogledov.

Njegov tretji album, My Soul, je luč sveta ugledal 1997 in ni dosegel uspeha prvih dveh albumov, odpovedala pa se mu je tudi založba in Coolio je počasi utonil v povprečje in pozabo.

Podobno kot vsi umetniki s tako usodo se je potem pojavil v nekaj resničnostnih šovih in zaigral kot gost v nekaj serijah. Coolio se je veliko ukvarjal s filantropijo, bil je predstavnik Ameriške fundacije za astmo in alergije, saj je tudi sam kot otrok trpel za astmo in bil večkrat hospitaliziran, opozarjal je tudi na klimatske spremembe.

Coolio.jpg
Coolio je 2002 nastopil v Sarajevu za ameriške vojake
Wikimedia

Temna plat

Coolio je hodil tudi po robu zakona in 1998 je bil v Stuttgartu v Nemčiji obsojen pogojno na 6 mesecev in 17 tisoč dolarjev kazni zaradi sodelovanja pri ropu. 2016 so ga aretirali na letališču v Los Angeles, ker je imel njegov varnostnik boršo, v kateri je bila pištola. Raper je dobil 3 leta pogojne kazni, opraviti pa je moral 45 dni javnih del. 2017 bi moral kot gost nastopiti v Singapurju na dirki Formule 1, vendar mu oblasti niso dovolile v stopa v državo.

1996 se je poročil z Josefo Salinas, ločila sta se leta 2000, Coolio pa ima tudi šest otrok. V intervjuju za Los Angeles Times 1994 je povedal, da se je v osemdesetih skušal rešiti odvisnosti od drog, zato je našel smisel v gasilstvu, kjer so bili zelo strogi treningi, prenehal pa je tudi piti in kaditi.