Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Film, ki mu je uničil kariero! Uganete kateri?

M.K., 28.09.2021 11:00:00

Eddie Murphy ima za seboj dolgo in uspešno kariero, a en film mu jo je skoraj uničil.

Delite na:
Film, ki mu je uničil kariero! Uganete kateri?
eddie murphy Profimedia

Eddie Murphy (60) je bil uspešen na televiziji in v stand-up komediji, pa tudi nekaj filmskih uspešnicah, kot sta 48 ur in Policaj z Beverly Hillsa. Osemdeseta in devetdeseta so bila zanj odlična in v kinematografiji je bil zelo uspešen. Vendar pa je en film nekoliko omajal in skoraj uničil njegovo kariero. Kateri?

policaj z beverly hillsa, eddie murphy, judge reinhold,
Axel Foley (Eddie Murphy) in Billy Rosewood (Judge Reinhold).
Profimedia

STAND-UP

Murphy se je začel ukvarjati s stand-up komedijo v New Yorku. Ko je bil star komaj 19 let se je pridružil igralski zasedbi oddaje Saturday Night Live (SNL). To je bila pametna karierna poteza s katero se je izkazal kot en najboljših nastopajočih v oddaji. Tudi gledanost oddaje, ki je bila takrat iz več razlogov precej slaba, je začela strmo naraščati - kar je predvsem njegova zasluga. S svojim smislom za humor in nepozabnimi nastopi je rešil oddajo. In tako se je začela tudi njegova kariera na velikem platnu. 

eddie murphy.jpg
Eddie Murphy
Profimedia

NA VELIKEM PLATNU

Murphyjev prvi večji film, 48 ur, je bil zelo uspešen. Sledili so mu še trije: Trading Places leta 1983, Policaj z Beverly Hillsa leta 1984 in Zlati otrok leta 1986. Leta 1984 je zapustil SNL in se v celoti posvetil svoji igralski in stand-up karieri. 

Poleg nadaljevanj filmov 48 ur in Policaj z Beverly Hillsa je Murphy svoje humoristične misli preizkusil v filmu Eddie Murphy Raw. Verjetno ena njegovih najbolj prepoznanih vlog pa je tista iz filma Coming to America (Princ odkriva Ameriko), kjer je zaigral v štirih različnih vlogah. To formulo je pozneje ponovil tudi v filmu The Nutty Professor (Trčeni profesor), ki je bil tudi izjemno uspešen. 

Eddie Murphy - še vedno zelo mladosten in v izjemni formi
Eddie Murphy
Profiemedia

FILM, KI GA JE SKORAJ UNIČIL

Murphy je bil kot igralec izjemno uspešen, a se je leta 2002 vse spremenilo. Naenkrat se je znašel na dnu seznama igralcev A kategorije in to le zaradi enega filma - obskurnega in nenavadnega znanstvenofantastičnega filma, komedije The Adventures of Pluto Nash, ki še danes ostaja en največjih blagajniških neuspehov vseh časov

Film je v svetovnih kinematografih ob proračunu 100 milijonov dolarjev zaslužil slabih 7 milijonov. Zakaj je propadel? Scenarij naj bi bil velikokrat prepisan in spremenjen, premiera v kinematografih pa je zamujala. Oba dejavnika bi lahko bila razlog za katastrofalen propad filma, saj imajo številni filmi, ki zamujajo, pogosto težave, ko končno pridejo na spored (kar ne velja za nedavne zamude zaradi pandemije). Ne glede na razlog propada, je bil katastrofalni učinek takojšen in Murphyjeva karieri si ni nikoli več popolnoma opomogla. Nekdanji sijaj igralca je bil za vedno omadeževan. 

To sicer ne pomeni, da Murphy ni bil uspešen tudi kasneje. Letos je ponovil vlogo princa, ki odkriva Ameriko v nadaljevanju filma iz leta 1988 in čeprav je film dosegel mlačne odzive kritikov, so si ga oboževalci izvirnika z veseljem ogledali. Murphyjeva kariera pa ni na takšnem vrhuncu, kot je bila nekoč in kot bi lahko bila, če ne bi posnel “znanstvenofantastičnega kariernega samomora” v vlogi Pluta Nasha. 

eddie1.jpg
Eddieja Murphyja je Comedy Central uvrstil med deset najboljših komikov vseh časov.
Profimedia