Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Edino belo žirafo bo varoval GPS

kl, 18.11.2020 16:04:36

Na svetu je znana samo ena bela žirafa. Gre za samca v severovzhodni Keniji. Ker je poseben, se bojijo, da utegne postati žrtev krivolovcev.

Delite na:
Edino belo žirafo bo varoval GPS
Upravitelji parka se bojijo, da bo samec postal žrtev krivolovcev splet

Žirafji samec ima skoraj povsem belo kožo in dlako zaradi redke genske mutacije, imenovane levkizem, ki povzroči izgubo pigmenta. Najverjetneje je edini takšen na svetu, potem ko so krivolovci marca ubili njegovo družino - samico in mladiča, ki sta bila prav tako bela.

Skrbniki na območju province Garissa na vzhodu Kenije se sedaj bojijo, da utegne tudi preživeli samec postati žrtev nelegalnega lova. Zato so samcu na enega naglavnih rožičkom namestili sledilno GPS napravo, ki bo spremljala njegovo gibanje. Upajo, da bodo s tem odvrnili krivolovce. Naprava bo nadzornikom vsako uro pošiljala signal o tem, kje se samec nahaja.

Bele žirafe so v Keniji prvič opazili marca 2016, dva meseca zatem, ko so o tovrstnih žirafah poročali iz sosednje Tanzanije.  Leto zatem so v kenijski provinci Garissa kamere ujele tudi samico in njenega mladiča, oba z belo kožo.

Žirafe so ene največjih kopenskih živali in najvišji sesalci. Mednarodna zveza za ohranitev živali jih je zaradi pogostega krivolova uvrstila na rdečo listo, kamor sodijo najbolj ogrožene živalske vrste. Ocenjujejo, da na svetu živi nekaj več kot 68.000 žiraf. V zadnjih 30-ih letih pa je izginilo skoraj 40% populacije, predvsem zaradi krivolova. Žirafe namreč lovijo zaradi mesa in kože.