Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Drevo je aretirano že 120 let

kl, 04.12.2021 14:06:47

Drevo na severozahodu Pakistana je že več kot stoletje vklenjeno v verige, potem ko ga je aretiral pijani britanski oficir. Nič ne kaže, da ga bodo kmalu izpusitli na prostost.

Delite na:
Drevo je aretirano že 120 let
Aretirani banjanovec je v verigah že več kot stoletje Facebook

Drevo vkleenjeno v verige je lokalna atrakcija, s svojo zgodbo pa v kraj Landi Kotal na severozahodu Pakistana, pa privlači tudi turiste. Drevo iz vrste banjanovcev (ne, ni tipkovna napaka) je leta 1898, ko je Pakistan bil še pod upravo Britancev, aretiral britanski oficir James Squid, ker je mislil, da ga bo drevo napadlo. Na to opozarja plošča, pribita na vklenjeno drevo, na kateri piše:

"Sem aretiran. Nekega večera je močno opit britanski ofici mislil, da se gibljem proti njemu in ukazal zmedenemu naredniku, naj me aretira. Od takrat dalje sem aretiran."

Abu Zar Khan Afridi, lokalni novinar, pravi, da aretirano drevo kaže kako je britanska oblast zatirala svoje kolonije. "Samo predstavljajte si: če je britanski oficir lahko v verige vklenil drevo, kako šele so ravnali z ljudmi v tistem času." Prebivalec kraja, Amran Shiwari pa pravi: "S tem dejanjem so Britanci pokazali vodjem lokalnega plemena, kako bodo kaznovani, če se bodo upirali britanski nadvladi."

Banyan tree Twitter.jpg
Plošča, ki pripoveduje zgodbo o aretaciji drevesa
Twitter

Ko se je Pakistan po drugi svetovni vojni otresel Britancev, so lokalni prebivalci sklenili, da bodo drevo pustili v verigah, da bi naslednjim generacijam pokazali, kako so kolonisti ravnali z ljudmi.