kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Danes obeležujemo svetovni dan haikuja

kl, 17.04.2021 18:10:59

Malokdo še ni slišal za haiku, japonsko zvrst poezije. Malokdo pri nas pa ve kaj več o njegovi zgodovini ali o tem, kakšen pravzaprav mora biti haiku.

Delite na:
Danes obeležujemo svetovni dan haikuja
Zvezdni utrinek in haiku Pixabay

Za lepoto ali izražanje občutkov ni vedno potrebno veliko. Dostikrat se kaže tudi v preprostih, a kljub vsemu elegantnih potezah čopiča ali v zgolj nekaj besedah.

Japonska že od nekdaj velja kot dežela "minimalizma", ki pa mu ne moremo oporekati elegance in lepote. In takšen je tudi haiku, oblika poezije, ki je v deželi vzhajajočega sonca cenjena kot visoka umetnost, nekako tako kot pri nas sonet. Le da je za razliko od soneta haiku zelo kratek.

Haiku bi lahko imenovali tudi "poezija v 17-ih zlogih". Kajti natančno toliko zlogov mora imeti pravi haiku. Tudi njegova oblika je predpisana. Haiku mora biti napisan v treh vrsticah. V prvi mora biti pet zlogov, v drugi sedem in v tretji spet pet.

Haiku v začetku ni bil samostojna poezija. Razvil se je iz uvodnih verzov v drugi obliki japonske poezije, imenovani Rengu. Kot samostojna oblika poezije pa se je pričel pojavljati v sredini 17. stoletja in sicer kot poezija imenovana Hokku. Šele dobri dve stoletji kasneje je dobil novo ime, pod katerim ga poznamo še danes. Za njegovo priljubljenost je takrat poskrbel japonski poet Masaoka Shiki. Čeprav je živel kratkih 35 let, pa je v tem času napisal okoli 20.000 verzov haikuja, kar je zares velik dosežek. Še danes na Japonskem velja kot eden največjih mojstrov haikuja.

Slovenska Wikipedija vsebino haikuja opisuje takole: "Haiku skrajno zgoščeno prikazuje trenutek iz narave, ki se povezuje z dogajanji v človekovi notranjosti. Haiku je tematsko svoboden, zelo pogosto pa vsebuje besedo, ki se navezuje na določen letni čas."
Poglejmo primer haikuja, ki smo si smo si ga izposodili izraziskovalne naloge mariborskih učencev:
Poglej utrinek,
ta mali leteči kres
poletne noči.
In kako lahko proslavite dan haikuja? Tako, da ga poskusite napisati tudi sami. Za navdih lahko greste recimo na sprehod v naravo, ali postojite pred kakšnim cvetočim drevesom, lahko tudi le opazujete ptico na vašem vrtu ali sosednji strehi. Navdih lahko pride nepričakovano.
In nenazadnje, kreativnost je lahko zabavna in izziv, ne glede na starost.