EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Da Vincijeva umetnina skriva datum konca sveta

kl, 25.07.2021 09:00:34

V to je prepričana raziskovalka vatikanskih arhivov in del velikega renesančnega umetnika in izumitelja.

Delite na:
Da Vincijeva umetnina skriva datum konca sveta
Freska "Zadnja večerja" je eno najbolj znanih Lenardovih del Wikipedia

"Da Vincijeva šifra v resnici obstaja, vendar ne takšna kot jo je populariziral Dan Brown" pravi Sabrina Sforza Galitzia, italijanska raziskovalka vatikanskih arhivov. Njena analiza ene od največjih Leonardovih mojstrovin, "Zadnje večerje" razkriva, da freska vsebuje skrivnostno sporočilo, ki je nič več in nič manj kot datum konca sveta.

Freska iz leta 1498, ki krasi obednico v samostanu Santa Maria Delle Grazie v Milanu, prikazuje zadnji obrok Jezusa Kristusa s svojimi učenci, apostoli, je največkrat reproducirana religiozna slikovna stvaritev. Zgodbo o zadnji večerji pa je opisana v Svetem pismu, v Janezovem evangeliju.

Na freski je upodobljen ganljivi trenutek, ko Jezus svojim učencem razkrije, da ga bo še ta večer nekdo izdal nekdo od njih.

Po prepričanju Galitzie je šifra o koncu sveta skrita nad osrednjim oknom za Jezusom, v središču freske, ki vsebuje "matematično in astrološko" uganko, za katero trdi, da jo je razvozljala. Tam naj bi bila upodobljena astrološka znamenja in črke, ki v obliki šifre razkrivajo njegovo prepričanje, da bo konec sveta prišel 1. novembra 4006.

Raziskovalka sicer ni študirala freske same, saj je ta močno poškodovana, pač pa tapiserijo, narejeno za francoskega kralja Louisa XIII, na kateri je upodobljena zadnja večerja po Leonardovem originalu in na kateri so znamenja in črke vidne.

Leta 4006 se bo, tako Galitzia, po Leonardovih napovedih, 24. marca začela velikanska svetovna poplava, nekakšen svetovni potop, ki se bo končal 1. novembra. Leonardo pa tega ni predvidel kot konec človeštva, pač pa je verjel, da ta datum označuje "nov začetek za človeštvo".

Leonardo se je poleg znanosti in umetnosti namreč ukvarjal tudi s filozofijo in astrologijo, napisal pa je tudi knjigo z naslovom "Knjiga razkritij", v kateri je slavni učenjak zapisal svoje prerokbe v obliki stihov. Leonardo je bil znanstvenik in zelo veren človek, ki je živel v "težkih časih" in je svoja sporočila skrival v svoja umetniška dela, da ga zaradi njih ne bi napadali sodobniki, ki bi jih lahko razumeli kot krivoverstvo, pojasnjuje Galitzia.

Fresko "Zadnja večerja" je v novejšem času populariziral že omenjeni ameriški pisatelj Dan Brown v delu "Da Vincijeva šifra", v kateri namiguje, da je Leonardo v liku apostola Janeza na Jezusovi levi strani v resnici upodobil Marijo Magdaleno, njegovo učenko, in po nekaterih razlagah tudi njegovo ženo, s katero naj bi imel otroka, kar pa Katoliška cerkev zanika.