korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

rebeka-dremelj, sebastian Odkrito.si

Ko sta izvedela, kaj ju čaka na Finskem, ju je ...

doncic Ekipa24.si

LUKAAAA! To se zgodi, ko na sceno stopi SLOVENEC! ...

Covid povečal zanimanje za paranormalno

kl, 18.10.2021 09:00:11

Nesigurnost in tesnoba, ki jo je pri mnogih sprožila pandemija covida-19, sta povzročili tudi zanimiv "stranski učinek".

Delite na:
Covid povečal zanimanje za paranormalno
"Stranski učinek" pandemije je povečano zanimanje za paranormalno. Pixabay

V Veliki Britaniji, pa tudi drugod po svetu so opazili, da ljudje na spletu in pretočnih platformah vedno bolj iščejo vsebine, ki so povezane s paranormalnim - predvsem z duhovi in življenjem po smrti, piše britanski Guardian. Tako so pri britanski javni televiziji BBC in na pretočni platformi Netflix zabeležili precejšnje zanimanje za serije in filme s tovrstno vsebino v zadnjem letu in pol.

grob, križ, pokopališče, grobišče
V ozadju vsega je vprašanje: "Ali smrt res pomeni konec?"
Profimedia

ORGANIZIRANA RELIGIJA NE ZMORE ZAPOLNITI 'LUKNJE'

Danny Robins iz priljubljenega BBC-jevega podcasta "Poltergeist iz Battersea" meni, da je to zaradi "kaotičnih in negotovih časov, v katerih smo se znašli. "Ljudje si postavljajo najbolj težko vprašanje: ali se, ko umremo, še kaj dogaja?" je povedal za časnik.

Trend zanimanja za paranormalno pa se tudi sicer pojavlja ob travmatičnih dogodkih. "Lahko narišemo vzporednico med današnjim časom in časom po prvi in drugi svetovni vojni, ko se je zgodil pravi razcvet zanimanja za nadnaravno in je bil povezan z žalovanjem, kaosom in negotovostjo - nekakšno luknjo, ki je organizirana religija ni bila zmožna zapolniti," pravi Robins. "Kadar izgubimo svoje bližnje sorodnike ali prijatelje, se začnemo obračati k duhovom," dodaja. "In stave so veliko višje kot samo to ... gre za nekaj, s čimer se vsi lahko poistovetimo, saj smo vsi na tem; vedeti želimo, ali se življenje po smrti nadaljuje."

PARANORMAL 2.jpg
V časih negotovosti se poveča nagnjenost k vraževerju
Picabay

POVEČANO VRAŽEVERJE IN VERA V TEORIJE ZAROT

Podobno razmišlja tudi profesor Chris French, psiholog iz londonske univerze in avtor knjig o paranormalnem. "V družbi vedno obstaja določena količina verovanja v paranormalno. Vendar kaže, da se ta poveča v času stresa in negotovosti. Zgodil se nam je Trump in (Britancem) Brexit, potem pa je prišel še covid."

Do podobnega pojava je prišlo tudi v Nemčiji med drugo svetovno vojno, psihološki poskusi pa so pokazali, da če ljudje močneje občutijo, da nimajo nadzora nad situacijo, se pri njih povečajo vraževerje, in vera v teorije zarot ter magijo. "In ko umre nekdo od dragih ljudi - in smrti je bilo veliko, prav tako skrbi - ljudje več premišljujejo o smrti in umiranju. Zato se interes za reinkarnacijo in paranormalno poveča, saj se zdi, da nudijo dokaz o tem, da smrt ne pomeni konca."