bris, koronavirus, covid-19 Svet24.si

Število okužb še naprej narašča, dnevno ...

nočna, ponoči, gasilci, reševalci, policisti Svet24.si

Beg pred slovenskimi policisti usoden za ...

plaža, grčija, santorini Svet24.si

V tej balkanski državi bi se lahko temperature ...

janez jansa franci matoz bobo 2 Reporter.si

Če pade Janševa vlada, bo Franci Matoz na vrhu ...

janez-janša, sds Necenzurirano

Inšpektorji nad SDS zaradi tabora v Bovcu #foto

1_saša einsiedler Dobra karma

Za Sašo Einsiedler je nujno, da se upočasni, ...

001mv Njena.si

Boštjan Meglič (Siddharta) se je razveselil ...

Če bi Zemlja bila žogica za golf ...

kl, 14.06.2021 15:00:30

Ko govorimo o Vesolju, ljudje nimamo prave predstave, kako velikanske so razdalje med planeti, zvezdami in galaksijami. Zato so včasih koristne primerjave s predmeti, ki jih poznamo.

Delite na:
Če bi Zemlja bila žogica za golf ...
Če bi bila Zemlja velika kot žogica za golf ... Pixabay

Da bi bila Zemlja velika kot žogica kot golf (premera okoli 4,2 cm), bi celotno vidno Vesolje morali skrčiti z približno 300 milijonkrat. Pa tudi v tem primeru bi še vedno bilo velikansko.

Ampak poglejmo najprej v najbližjo okolico naše žogice za golf. Najbližje nebesno telo bi seveda še vedno bil naš naravni satelit, Luna, ki bi v tem primeru bila malo večja od male frnikole (približno 1 cm premera), ki pa bi bila oddaljena 1,3 m. Ne zdi se veliko, kajne. Z enim korakom bi bili tam.

Izza Lune pa razdalje začnejo postajati že precej velike. Sonce, na primer, bi v tem primeru bila 500 m oddaljena krogla s premerom 4,6 m.

Mars (s premerom malo večjim od 2 cm) bi našli okoli 750 m daleč od Sonca. Največji planet našega osončja, Jupiter, bi bil od Sonca oddaljen že 2,5 kilometra, velik pa približno kot napihljiva žoga za plažo. Malo manjši Saturn bi bil daleč skoraj 5 kilometrov, Uran 9 kilometrov, zadnji planet, Neptun pa kar 15 kilometrov.

Če bi hoteli doseči najbolj oddaljen planetoid našega osončja, Sedno, bi do te kroglice s premerom nekaj mililimetrov morali prehoditi že maratonsko razdaljo - okoli 42 km. Trenutno najbolj oddaljen predmet, ki ga je izdelala človeška roka, plovilo Voyager 1 pa bi našli okoli 70 km daleč od Sonca.

Za to, da bi po tem dosegli karkoli zanimivega v Vesolju, bi potem potrebovali avtomobil. Do nam najbližje zvezde, Alfa Kentauri, bi morali potovati kar cel mesec, saj bi bila več kot 130.000 kilometrov daleč (približno tretjino resnične razdalje do Lune).

Naša galaksija, Rimska cesta, pa bi kljub gigantskemu skrčenju še vedno bila .. no, gigantska, saj bi imela premer 3,8 milijarde kilometrov, naša najbližja galaktična soseda Andromeda pa bi bila daleč 100.000,000.000 kilometrov in do tja z avtomobilom ne bi bilo več pametno potovati. Že z raketo bi potrebovali 317 let (!).

In kako veliko bi bilo naše celotno Vesolje? Še vedno velikansko .. gigantsko ... Imelo bi premer okoli 300 svetlobnih let - 283,800.000,000.000 kilometrov.

In še ena primerjava, kako velikansko je v resnici Vesolje, pravzaprav že naša Galasksija. Na spodnji sličici galaksije, podobne naši, je v malem rdečem krožcu zajeto območje, v katerega bi spravili vse zvezde, ki jih lahko s prostim očesom vidimo z Zemlje.

zvezde.jpg
V malem rdečem krožcu so vse zvezde, ki jih lahko vidimo s prostim očesom
space.com