oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Čas je za novi red

D.K., 12.06.2023 01:12:17

Potem, ko je pevec Ian Curtis 18. maja 1980 s samomorom zapečatil usodo skupine Joy Division, je na njenem pogorišču nastala nova, še bolj uspešna.

Delite na:
Čas je za novi red
New Order igrajo že od 1980 in še niso upehani. Razen Petra Hooka so tu še vsi originalni člani zasedbe in dva novinca. Warren Jackson

Dogovor med člani Joy Division je bil, da če kdorkoli od njih odide iz skupine, mora ta spremeniti ime. Tako je Joy Dividion že po Curtisovi smrt izdal svoj drugi album Closure in tudi največjo uspešnico Love Will Tear Us Apart.

Kitarist Bernard Sumner, basist Peter Hook in bobnar Stephen Morris so sestavili svoje misli v novem projektu New Order, kjer novi post-punkovski slog z elektroniki on plesnimi ritmi zaznamoval eno najbolj vplivnih skupin osemdesetih. Sploh hit Blue Monday iz leta 1983 je postal najbolje prodajani 12-palčni single vseh časov. Skupina je dvakrat prenehala delovati, a so se vedno znova našli in živijo še danes.

Iz ruševin bo vstal Novi red

Na premier filma Control o Ianu Curtisu 20078. Od leve proti desni, Bernard Sumner, igralec Sam Rile
Na premier filma Control o Ianu Curtisu 20078. Od leve proti desni, Bernard Sumner, igralec Sam Riley, Stephen Morris in Peter Hook.
Profimedia

Dne 29. julija 1980 je trio, ki se mu je s tragedijo Joy Divisiona izmuznila tudi ameriška turneja, prvič zaigral v manchesterskem Beach Clubu še brez imena. Za New Order je poskrbel njihov menedžer Rob Gretton, ki je v Guardianu bral članek Ljudski novi red v Kampučiji. Skupina se je za ime odločila kljub temu, da je že obstajala skupina z imenom The New Order, prav tako so javno zanikali, da ime izhaja iz nacistične zgodovine, podobno kot Joy Division.

Skupina je nujno rabila vokalista. Namesto, da bi iskali pevca izven skupine, so se po več internih testih odločili, da bo pel Sumner, a le takrat ko ne bo igral kitare. Da bi si olajšali delo, so v skupino povabili še Morrisovo punco, Gillian Gilbert, ki je nastopila delo oktobra 1980 kot klaviaturistka in kitaristka. Gilbertova je že pred tem za Joy Division občasno igrala klaviature, prvič pa je uradno nastopila kot članica Novega reda 25. oktobra 1980 v The Squatu v Manchestru.

Prvi album kot nadaljevanje Joy Division

Barnard Sumner, kitarist New Order na koncertu pred nekaj dnevi v portugalskem Portu.
Barnard Sumner, kitarist New Order na koncertu pred nekaj dnevi v portugalskem Portu.
Profimedia

New Order je izdal dva singla, Ceremony in In a Lonely Place, pesmi sta bili napisani še pred Curtisovo smrtjo. Prvi album, Movement, izdan novembra 1981, je bil narejen v enako temnem slogu kot pred tem pesmi Joy Division, le da je bil izdatno napolnjen s sintetizatorji. Za novi band, ki se je še vedno pobiral po Curtisovi smrti, so bili to težki časi. Hook je nekoč omenil, da je bila edina svetla točka tega albuma, da jim je producent Martin Hannett pokazal, kako se upravlja z mešalko, kar jim je omogočilo, da so poslej lahko sami producirali svojo glasbo.

»Glede na to, v kakih okoliščinah je Movement nastal, je generalno gledano fantastična plošča,« je povedal Hook. New Order so 1981 obiskali New York, kjer so se seznanili s post-diskom, freestyle in electro slogom. Za sproščanje so poslušali italijanski disko, Morris pa se je naučil programirati ritem mašino. Sledila sta singla Everything Gone Green in Temtaion, ki sta napovedala velikanski preobrat v glasbenem slogu proti plesni glasbi. Maja 1982 je založba Factory Records, katere paradni konj so bili New Order in pred tem Joy Division, v Manchestru odprla svoj klub, ki velja za prvi superklub na Otoku. Tam sta na otvoritvi Sumner in Morris igrala 23-minutni instrumental Prime 5 8 6, ki je vseboval elemente, ki so pozneje pristali v kultnem Blue Mondayu.

Novi sintovski val

Od samega začetka je del New Order tudi Gillian Gilbert na klaviaturah.
Od samega začetka je del New Order tudi Gillian Gilbert na klaviaturah.
Profimedia

Maja 1983 so New Order izdali novi album Power, Corruption & Lies, album, napolnjen z elektronskim zvokom sintetizatorjev, čeprav je skupina že prej začela izdatneje posegati po osnovnem inštrumentu osemdesetih. Na albumu so se zaznali vplivi Kraftwerkov, pa Girogia Moroderja. Izšel je tudi single Blue Monday, ki je kot rečeno postal najbolje prodajani 12-palčni single v Angliji, ni pa bil del tega novega albuma na vinilki, pojavil se je le na kaseti v nekaterih državah in na severno ameriški CD izdaji albuma. Blue Monday bi lahko posvetili cel članek, tako genialna je njegova zgodba. Od dodajanja posameznih linij, ločeno posnetih bobnov, melodičnega basa in fraz, vzetih in navdihnjenih pri glasbi drugih izvajalcev. Tudi single Confusion je bil uspešen pri postavljanju skupine na vrh dance skupin, pa 1984 izdani Thieves Like Us z energičnimi linijami vseh inštrumentov. Mnogi glasbeni zgodovinarji pravijo, da so prav New Order znanilci in začetniki house glasbe.

Dva skoraj eksperimentalna

Moevement je bil prvenec skupine New Order, ki je izšel 1981.
Moevement je bil prvenec skupine New Order, ki je izšel 1981.
Factory

Low-Life, izdan 1985, je bil tretji studijski album New Order, kjer se mešala kitarska in elektronska glasba. Na njem je The Perferct Kiss, ena največjih uspešnic skupine z znamenitim videospotom, ki ga je posnel Jonathan Demme. Pesmi Shellshock, Thieves Like Us in Elegia so se pojavili tudi v filmu Pretty in Pink. Samo leto pozneje je izšel Brotherhood, četrti album, s slogovno zelo različno A in B stranjo z singloma Bizarre Love Triangle in Angel Dust. 1987, ko so bili fantje (in dekle) na ameriški turneji skupaj s prijatelji Echo & the Bunnymen, je izšla njihova kompilacija Substance, na kateri je bil tudi novi single True Faith, ki je postal ob Blue Monday najbolj spevna in prepoznavna skladba New Order. Substance je bil poseben še v nečem – na dveh CD-jih so izšli vsi 12-palčni singli in prenovljeni verziji Temtaion in Confusion.

True Faith s svojim surrealističnim videom je postal hit na MTV in prva skladba med top 40 na ameriški Billboard lestvici, doma pa je prilezel do 4. mesta. Video je posnel koreograf in režiser Phillippe Decoufle, ki je podpisan tudi pod otvoritveno slovesnost zimskih olimpijskih iger v Albertvilleu 1992, ki črpa iz elementov tega videa

Decembra 1987 so New Order posneli še Tocuhed by the Hand of God, parodijo na glam metal pod režijsko taktirko Kathryn Bigelow, ki je postala tudi ena od štirih na novo posnetih pesmi za ameriško komedijo Odrešitev!.

Gremo na Ibizo

Angleška skupina Joy Division je bila zelo kratkega veka, a je v zgodovini glasbe pustila velikanski
Angleška skupina Joy Division je bila zelo kratkega veka, a je v zgodovini glasbe pustila velikanski pečat.
Wikipedia

Peti album, izdaj januarja 1989 z naslovom Technique, ki je bil posnet na Ibizi, kjer so člani skupine preživljali veliko časa in prinaša napoved vsega tega, kar se je zgodilo v glasbi na prelomu v devetdeseta, ko sta sint zvoka osemdesetih zamenjala plesna glasba in tehno. V tem času so člani skupine začeli delati tudi svoje solo projekte. 1991 je New Order tožil John Denver, češ da je kitarski solo na Run 2 preveč podoben njegovi Leaving on a Jet Plane. Po izvensodni poravnavi sta kot avtorja Run 2 navedena tako New Order kot pokojni ameriški country pevec. 1990 so New Order posneli tudi himno angleškenogometne rezprezentance za svetovno prvenstvo, World in Motion. 3. maja 1993 je izšel tudi šesti album, Republic, prvi po zlomu njihove založbe Factory Records, posnet pri London Records, prav tako sta tam izdala svoj prvenec Morris in Gilbertova. Na albumu je single Regret, ki je z 28. mestom na Billboardu pomenil največji uspeh skupine v ZDA. Po promociji albuma je skupina začasno ugasnila, 1994 je izšla še kompilacija največjih uspehov.

Na koncertih redno spomnijo tudi na prezgodaj umrlega člana Iana Curtisa, pevca Joy Division.-
Na koncertih redno spomnijo tudi na prezgodaj umrlega člana Iana Curtisa, pevca Joy Division.-
-------

New Order so se ponovno sestali 1998 na predlog menedžerja Roba Grettona. Na sestankih pred objavo vrnitve so se dogovorili o vseh podrobnostih in tudi o tem, da bodo igrali tudi pesmi Joy Division. Njihov koncert bi moral biti na Phoenix Festivalu, po odpovedi pa so nastopili na Readingu v Leedsu.

Nazaj h koreninam

1988 je video za True Faith dobil nagrado Brit. V njem si je francoski koreograf Phillippe Decoufle
1988 je video za True Faith dobil nagrado Brit. V njem si je francoski koreograf Phillippe Decoufle dal duška z nenavadnimi figurami.
New Order

Album Get Ready, izdan 2001, se je odmaknil od elektronskega zvoka in forsiral kitaro. Sumner je to opisal kot opravičilo kitari, ki so jo dolga leta zanemarjali kot zvok. Na turneji se jim je pridružil tudi dolgoletni fan in kitarist Smashing Pumpkins, Billy Corgan. V tem obdobju se je iz skupine poslovila tudi Gillian, ki jo zamenjal Phil Cunningham, ki se je New Order pridružil kot kitarist na turneji 2001. Gillianova si je vzela premor, da bi v miru vzgajala otroke, ki jih je rodila v zvezi z Morrisom. Novembra 2006 je basist Peter Hook, potem ko je skupina že nekaj let neprekinjeno igrala na turnejah in koncertih širom sveta, predlagal, da počasi ustavijo konje. Novico o razpadu je objavila spletna stran fanov skupine, kar pa je Sumner zanikal.

Blue Monday spada med ene najbolj vplivnih skladb osemdesetih in je še vedno najbolj prodajani 12-pa
Blue Monday spada med ene najbolj vplivnih skladb osemdesetih in je še vedno najbolj prodajani 12-palčni single vseh časov.
New ORder

»Hook lahko odide iz New Order, kadar hoče, to pa ne pomeni konca skupine,« je povedal Sumner. 2009 je tudi Sumner izjavil, da ne želi več delati glasbe kot New Order. A potem vedno pride zarečeni kruh in od 2011 naprej so New Order spet aktivni, v zasedbo se je vrnila Gillian Gilbert, ob Cunninghamu na kitari pa je bas od Hooka prevzel Tom Chapman.

Vpliv in dediščina

Peter Hook, legendarni basist Joy Division in New Order danes igra v svoji skupini The Light.
Peter Hook, legendarni basist Joy Division in New Order danes igra v svoji skupini The Light.
Profimedia

New Order prav danes igrajo nekje v Evropi, Joy Division in New Order pa spadajo med najbolj uspešne skupine Factory Records, ki ga je vodil voditelj na Granada TV, Tony Wilson. Phil Oakey iz skupine Human League, je New Order opisal kot kultne glasbenike, ki so preživeli nenavadno dolgo in uspešno kariero.

New Order so dobili tudi kar nekaj nagrad, 1983 na NME so postali najboljša skupina, Blue Monday pa najboljši single. 1988 so za video True Faith pričakovano dobili nagrado Brit. Letos jih je končno doletela tudi nominacija (skupaj z Joy Division) za Rock and Roll halo slavnih. Pot manchesterskih mladeničev, ki so želeli postati pankerji, bili pa so vse drugo, tako traja že skoraj 50 let.