zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Nekaj zanimivosti o kronanju

kš, 30.04.2023 12:00:54

Priprave na Karlovo kronanje 6. maja v Westminstrski opatiji, ki se ga bodo udeležili visoki predstavniki z vsega sveta, spremljalo pa ga bo več milijard ljudi, se še naprej pospešujejo.

Delite na:
Nekaj zanimivosti o kronanju
Kronski stol, znan tudi kot stol svetega Edvarda ali stol kralja Edvarda. Profimedia

6. maja 2023 bo zgodovinski dan - kronanje kralja Karla III. V nadaljevanju pa nekaj ključnih predmetov, ki jih bodo uporabili med slovesnostjo v Westminstrski opatiji. Vsak od njih ima določen pomen.

Pomen in vrednost angleške krone

Kot je mogoče zlahka uganiti, bo kronanje kralja Karla III. potekalo po strogem protokolu, ki ga kraljeva družina spoštuje že stoletja. Gre za epohalni dogodek, ki zahteva uporabo nekaterih najpomembnejših regalij Združenega kraljestva.

Krona svetega Edvarda

Na vladarjevi glavi bo krona svetega Edvarda, zaradi česar bo moral 74-letni monarh na glavi nositi nekaj več kot dva kilograma teže. Predmet vrhunske izdelave je bil izdelan leta 1661. Struktura je iz čistega zlata, okrašena z rubini, topazi, safirji, cirkoni, turmalini in akvamarini. Poleg tega so štirje križi in prav toliko cvetov.

Krona svetega Edvarda, krogla (vladarjevo jabolk), žezlo s križem (znano tudi kot kraljevo žezlo), ž
Krona svetega Edvarda, krogla (vladarjevo jabolko), žezlo s križem (znano tudi kot kraljevo žezlo), žezlo z golobom in vladarjev prstan. Kronanje leta 1953 je bilo v težkih povojnih letih moralna spodbuda, saj je zgodovinski dan praznovalo več milijonov ljudi.
Profimedia

Poglobljeno razumevanje zgodovinskih predmetov

Angleško kronanje je torej več kot le prehod moči od enega vladarja k drugemu. Je pompozna, bogato simbolna ceremonija, ki ponazarja tisočletno zgodovino in kulturo naroda. Vsak predmet, ki se uporablja v tej slovesnosti, ima globok simbolni pomen, ki sega daleč v preteklost.

Krona: Simbol kraljevske moči in dostojanstva

Krona je nedvomno najbolj prepoznaven simbol monarhije. Kot simbol kraljeve avtoritete je izdelana iz najdragocenejših materialov in okrašena z dragimi kamni. Na dan kronanja kralj ali kraljica nosi krono svetega Edvarda, ki je najstarejša in najpomembnejša britanska krona. Ta izjemno dragocena krona je bila izdelana za kronanje Karla II. leta 1661 in je okrašena s 444 dragimi in poldragimi kamni.

Toda to ni edina krona, ki jo nosi monarh. Krona cesarja Indije je bila na primer narejena posebej za kralja Jurija V., da jo je nosil na Durbarju leta 1911, ko je bil razglašen za cesarja Indije. Ta krona je izdelana iz zlata in srebra ter okrašena s safirji, rubini, smaragdi in diamanti.

Vrednost teh kron je težko določiti, saj so nekateri dragi kamni neprecenljive vrednosti. Poleg tega pa imajo krone tudi izjemno zgodovinsko in simbolno vrednost.

Priprave so že v polnem teku
Priprave so že v polnem teku.
Profimedia

Žezla in meči: Simboli avtoritete in pravičnosti

Poleg krone monarh na dan kronanja prejme tudi kraljevo žezlo s križem in kraljevo žezlo z golobom. Ti žezli simbolizirata kraljevo temporalno in duhovno oblast. Kraljevo žezlo s križem je izdelano iz zlata in okrašeno z dragimi kamni, vključno z največjim rezanim diamantom na svetu, znanim kot zvezda Afrike.

Med kronanjem se uporabljajo tudi štirje meči, ki simbolizirajo kraljevo pravico do obrambe in pravičnosti. To so meč kraljeve moči, meč duhovne pravičnosti, meč temporalne pravičnosti in meč državnosti.

Kralj bo prejel tudi simpatično Lego krono.
Kralj bo prejel tudi simpatično Lego krono.
Profimedia

Drugi predmeti: Simboli zaveze in dostojanstva

Še nekaj drugih predmetov igra pomembno vlogo pri kronanju. Kraljevi prstan, ki ga kralj prejme med obredom, simbolizira njegovo »poroko« z državo. Prstan je izdelan iz zlata in okrašen z dragulji.

Kraljevi plašč, ki ga nosi monarh, je izdelan iz rdečega žameta in okrašen z zlatom in srebrom. Simbolizira zaščito in dostojanstvo monarha.

Sveta olja, ki se uporabljajo za maziljenje monarha, simbolizirajo duhovni blagoslov. Ta olja so mešanica oljčnega olja in dišav. Uporaba svetih olj za maziljenje vladarjev sega v staro zavezo in se nadaljuje v krščanskem obredu. Vendar pa sveto olje ne bo šlo neposredno s krožnika na glavo kralja Karla III. Vlili ga bodo v kronsko žlico, ki je najstarejši element regalij, ki je prišel do današnjega časa. Canterburyjski nadškof bo vanjo pomočil prst in nato mazilil kralja. V petdesetih letih prejšnjega stoletja tega niso snemali s kamerami, tudi tokrat se lahko zgodi, da se bodo odločili za zasebnost, ki jo zagotavlja zlati baldahin.

Kraljica Elizabeta II. med kronanjem v Westminstrski opatiji v Londonu z dne 2. 6. 1953. Westminstrs
Kraljica Elizabeta II. med kronanjem v Westminstrski opatiji v Londonu 2. junija 1953. Westminstrska opatija se kot kronska cerkev uporablja vse od Viljema Osvajalca leta 1066, z izjemo kraljev Edvarda V. in Edvarda VIII., ki nista bila kronana. Kralj Karel III. bo 40. vladajoči monarh, ki bo tam kronan na slovesnosti 6. maja.
Profimedia

Simbolno izjemno bogat obred

Kronanje je zelo kompleksen in simbolno bogat obred, ki se je razvijal skozi stoletja. Vsak predmet, ki se uporablja v obredu, ima svojo zgodovino, pomen in vrednost. Medtem ko so nekateri materialno dragoceni, so drugi neprecenljivi zaradi svoje simbolne in zgodovinske vrednosti.

Vrednost teh predmetov ni v njihovi materialni vrednosti, temveč v tem, kar predstavljajo: kontinuiteto, tradicijo in zgodovino angleške monarhije. So materialna povezava s preteklostjo in simbolizirajo trajnost in stabilnost monarhije skozi stoletja.

Vsak od njiju bo prejel svojo krono.
Vsak od njiju bo prejel svojo krono.
Profimedia

Elizabeta na svojem kronanju, leta 1953
Elizabeta na svojem kronanju leta 1953
Profimedia

Krona kraljice Camille: sprememba protokola

Oči vsega sveta bodo uprte tudi v Camillo. Zanjo je predvidena krona kraljice Marije, ki je bila izdelana leta 1911 ob kronanju njenega moža, kralja Jurija V.

Ponovna uporaba predstavlja edinstven primer. Buckinghamska palača je zgodovinski primer pojasnila takole: »Izbira v interesu trajnosti.« Kraljica soproga torej ne bo imela krone, izdelane le zanjo, so pa bile narejene spremembe z dodajanjem diamantov Cullinan III, IV in V, ki so del osebne zbirke kraljice Elizabete II. Zelo priljubljena monarhinja, ki je umrla 8. septembra 2022, jih je ob številnih priložnostih razkazovala in dragocene kamne uporabljala tudi kot broške.

profimedia-0163698911.jpg
Krona, težka dva kilograma
Profimedia

Vladarsko jabolko: Simbol kraljevske oblasti

Vladarsko jabolko, znano tudi kot kraljevo jabolko ali globus, je še en pomemben predmet, ki se uporablja med kronanjem v angleški monarhiji. To je zlati globus, okrašen z dragulji in s križem, ki simbolizira kraljevsko oblast nad svetom in vladarjevo dolžnost, da vlada pravično in pobožno.

Koncept kraljevega jabolka izhaja iz srednjega veka, ko so vladarji pogosto upodobljeni s kroglo ali globusom v eni roki, kar simbolizira njihovo zemeljsko oblast. V kontekstu kronanja je vladarjevo jabolko fizični predmet, ki ga monarh prejme kot del obreda in ki ponazarja to idejo oblasti.

Ko monarh prejme vladarsko jabolko, to simbolizira njegovo obveznost do naroda in sveta. V tem smislu je vladarjevo jabolko ne le simbol moči, ampak tudi odgovornosti.

Vladarsko jabolko, ki se uporablja v britanskih kronanjih, je bilo izdelano za kronanje kralja Williama in kraljice Marije leta 1689. Izdelano je iz zlata in okrašeno z emajlom in dragulji. Kot mnogi drugi predmeti, ki se uporabljajo v obredu, je tudi vladarjevo jabolko neprecenljivo zaradi svoje zgodovinske in simbolne vrednosti.

Vladarjevo jabolko: Simbol kraljevske oblasti
Vladarjevo jabolko: Simbol kraljevske oblasti
Profimedia