stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Tragična zgodba iz leta 1932, ki je pretresla ves planet

kš, 01.04.2023 14:30:35

Otročiček je imel le 20 mesecev!

Delite na:
Tragična zgodba iz leta 1932, ki je pretresla ves planet
Deček je bil star le 20 mesecev, ko ga je nekdo ugrabil in kasneje tudi umoril. Profimedia

V noči s 1. na 2. marec 1932 se je zgodila ena najpretresljivejših ugrabitev v zgodovini Združenih držav Amerike. Charlesa Augustusa Lindbergha Jr., 20-mesečnega sina slavnega letalca Charlesa Lindbergha in njegove žene Anne Morrow Lindbergh, so ugrabili iz družinskega doma v Hopewellu v New Jerseyju. Dogodek je pretresel ameriško javnost, saj je bil Charles Lindbergh zaradi svojega zgodovinskega preleta čez Atlantski ocean leta 1927 ena najbolj priljubljenih osebnosti tistega časa,.

Ugrabitev in iskanje

Charlesa Jr. so ugrabili iz otroške sobe v drugem nadstropju družinske hiše. Zločin so odkrili, ko je otrokova varuška Betty Gow ob 22. uri zvečer ugotovila, da otročička ni v postelji. Na kraju dogodka so našli nekaj pomembnih dokazov, kot je bila lestev, s katero je storilec verjetno vstopil v hišo, in grozilno pismo, ki je zahtevalo odkupnino v višini 50.000 ameriških dolarjev.

Takoj se je vključil FBI

Iskanje ugrabitelja in otroka je potekalo pod taktirko ameriškega FBI-ja, ki se je povezal z lokalnimi organi. Otrokov oče Charles Lindberghje bil močno vpleten v iskanje svojega sina, saj je uporabljal svoje znanje in zveze v letalski industriji za pomoč pri preiskavi. Kljub temu so bili vsi poskusi, da bi našli otroka, neuspešni.

Še ne dvoletni deček, katerega usoda je bila kruto povezana s popularnostjo svojega očeta.
Še ne dvoletni deček, katerega usoda je bila kruto povezana s popularnostjo svojega očeta.
Profimedia

Odkupnina in nadaljnja preiskava

10. marca 1932 so Lindberghovi prejeli drugo pismo, v katerem je ugrabitelj zahteval višjo odkupnino – torej kar 70.000 dolarjev. Po več poskusih komuniciranja z ugrabiteljem je Lindbergh 2. aprila 1932 plačal odkupnino, vendar sina ni dobil nazaj.

Dečka so umorili ...

Preiskava je bila dolgotrajna in naporna, 12. maja 1932 pa je prišlo do pretresljivega odkritja. Truplo majhnega Charlesa Jr. so našli le 4,5 km stran od doma. Obdukcija je razkrila, da je bil otrok umorjen kmalu po ugrabitvi. Umrl je zaradi udarca v glavo.

Storilec in sojenje

Preiskava okrutnega umora se je nadaljevala več let. Ključni preboj v primeru je bil leta 1934, ko je bil odkrit del odkupnine. Prišli so namreč na sled serijskim številkam bankovcev, s katerimi je Lindbergh izplačal odkupnino. Pri tem so ugotovili, kdo je z njimi plačeval različne nakupe.

Krivda je padla na nemškega priseljenca!

Septembra 1934 so aretirali nemškega priseljenca Bruna Richarda Hauptmanna in ga obtožili umora in ugrabitve malega Charlesa. Pri njem so našli del odkupnine in orodje, ki je bilo verjetno uporabljeno pri izdelavi lestve, s katero je storilec vstopil v Lindberghovo hišo.

Sojenje Brunu Richardu Hauptmannu je bilo eno izmed najrazvpitejših v zgodovini ZDA. Medijem in javnosti ni ušlo dejstvo, da je bil obtoženi priseljenec, kar je dodatno podžigalo strasti. Čeprav je Hauptmann ves čas trdil, da je nedolžen, so ga 13. februarja 1935 spoznali za krivega in obsodili na smrt.

Usmrtitev na električnem stolu

Hauptmanna so usmrtili na električnem stolu 3. aprila 1936, torej štiri leta po umoru malega Charlesa. Njegova žena Anna Hauptmann je do konca življenja trdila, da je bil njen mož nedolžen, in se borila za ponovno odprtje primera.

Je bil Bruno Richard Hauptmann po krivem obsojen in usmrčen
Je bil Bruno Richard Hauptmann po krivem obsojen in usmrčen
Profimedia

Posledice primera

Umor je imel dolgotrajne posledice na ameriško družbo in zakonodajo. Leta 1932 je bil sprejet t. i. Lindberghov zakon, ki je določal, da je meddržavna ugrabitev za namene izsiljevanja zvezni zločin, s čimer je omogočil večje pristojnosti zveznim preiskovalcem pri obravnavi takšnih primerov.

Varovanje zasebnosti javnih oseb

Primer Lindbergh je bil tudi opomin o pomenu varovanja zasebnosti javnih osebnosti in njihovih družin. Charles Lindbergh in njegova družina so se po tragediji umaknili z oči javnosti in skušali živeti bolj zasebno življenje. Lindberghova tragična izguba je nepozaben opomnik, kako zelo ranljive so tudi najslavnejše in najbolj priljubljene osebnosti ter kako krhko je človeško življenje.

Neverjetna teorija – ga je ugrabil sam oče?!

Med preiskavo in tudi pozneje so krožile različne teorije zarote, ki so postavljale dvom o uradni različici dogodkov. Nekateri so celo trdili, da je bil Charles Lindbergh sam vpleten v ugrabitev in smrt svojega sina. Vendar ni nobenih trdnih dokazov, ki bi podprli te teorije.

Obstajajo različni razlogi, zakaj so ljudje sumili Lindbergha. Da je vpleten, so nekateri menili zaradi njegovega vedenja med preiskavo, saj je aktivno sodeloval z organi pregona in bil včasih celo navzoč pri preiskavah kraja zločina. To je nekatere ljudi prepričalo, da je morda želel nadzorovati preiskavo ali odvrniti pozornost od sebe.

Poleg tega je bilo znano, da živi Lindbergh izjemno zasebno življenje, zaradi česar so nekateri verjeli, da bi lahko načrtoval ugrabitev, da bi pridobil več zasebnosti in se umaknil z oči javnosti. Vendar je treba opozoriti, da nobena od teh teorij ni bila nikoli dokazana, in uradno stališče je, da Lindbergh ni bil vpleten v ugrabitev in umor svojega sina.

Charles Lindbergh je bil eden večjih zvezdnikov tistega časa.
Charles Lindbergh je bil eden večjih zvezdnikov tistega časa.
Profimedia

Bo prava resnica kdaj razkrita?

Vse dokler ni bilo trdnih dokazov, ki bi povezovali Bruna Richarda Hauptmanna z ugrabitvijo in umorom, so se širile številne teorije zarote in ugibanja. Kljub temu pa uradna različica dogodkov, ki je bila podprta s sojenjem in obsodbo Hauptmanna, še vedno velja za najverjetnejšo razlago tragične usode malega Charlesa Lindbergha Jr.

Obstaja možnost, da je bil Bruno Richard Hauptmann po krivem obsojen in usmrčen, čeprav sta bila takratna preiskava in sodni postopek za mnoge prepričljiva. Kljub temu so se že od samega začetka postavljala vprašanja o Hauptmannovi krivdi in pravičnosti sojenja .

Je bil priseljenec po krivem usmrčen?!

Nekateri zagovorniki Hauptmannove nedolžnosti so poudarili pomanjkljivosti v zbranih dokazih in postopkih preiskave. Med drugim so trdili, da so bili dokazi, kot so del odkupnine, orodje in sledi na leseni lestvi, neprepričljivi ali celo podtaknjeni. Prav tako so opozarjali na morebitne kršitve pravic obtoženca med sojenjem, kot so pristranskost sodnika, pritisk medijev in javnosti ter neustrezna zagovorniška strategija.

Žena je bila prepričana, da je mož nedolžen

Hauptmannova žena Anna je bila do konca življenja popolnoma prepričana o moževi nedolžnosti in si prizadevala, da bi zadevo znova odprli. Nekateri raziskovalci in zgodovinarji še vedno razpravljajo o morebitnih alternativnih teorijah, vendar nobena od njih ni bila dovolj prepričljiva, da bi uradno spremenila razplet primera.

Vsi časopisi so seveda pisali o tej tragični zgodbi - med prvimi je bil Daily Mirror.
Vsi časopisi so seveda pisali o tej tragični zgodbi - med prvimi je bil Daily Mirror.
Profimedia

ALTERNATIVNE TEORIJE o storilcu ali storilcih:

Poleg teorij, ki vključujejo Charlesa Lindbergha, in tistih, ki dvomijo p krivdi Bruna Richarda Hauptmanna, obstajajo tudi druge teorije in potencialni osumljenci, ki so bili obravnavani v zvezi z ugrabitvijo in umorom Charlesa Lindbergha Jr. Tu so nekatere izmed teh teorij .

Vpletenost članov družine ali osebja

Nekateri so bili že takrat mnenja, da je storilec nekdo iz Lindberghovega gospodinjstva ali bližnje družine. Ta teorija temelji na dejstvu, da bi moral storilec poznati hišo in razporeditev sob ter biti seznanjen z Lindberghovim dnevnim urnikom. Vendar ni bilo nobenih trdnih dokazov, ki bi podprli to teorijo.

Zločinska združba

Druga teorija je, da je bila ugrabitev delo zločinske združbe, ki je želela izkoristiti Lindberghovo slavo, da bi pridobila denar. Vendar preiskovalci niso našli nobenih dokazov, ki bi povezovali znane zločinske združbe s tem primerom.

Nekateri so še vedno mnenja, da je bil
Nekateri so še vedno mnenja, da je bil "priseljenec" nedolžen in da je umor storil nekdo, ki je dobro poznal družino in hišo.
Profimedia

Teorija o nesreči

Nekateri so celo prepričani, da je bil umor malega Charles posledica nesreče, ki se je zgodila med ugrabitvijo. Po tej teoriji bi storilec lahko nenamerno poškodoval otroka, ko ga je skušal ugrabiti, nato pa se je odločil, da ga umori, da bi prikril sledi.

Teorija o maščevanju

Po tej teoriji bi bil motiv za ugrabitev in umor maščevanje Charlesu Lindberghu zaradi njegovih dejanj ali stališč. Vendar tudi za to teorijo ni bilo nobenih trdnih dokazov.

Čeprav so bile te teorije in drugi potencialni osumljenci obravnavani v času preiskave in tudi pozneje, ni bilo nobenih prepričljivih dokazov, ki bi teorije podprli ali povezali druge osumljence z zločinom. Kljub temu primer Lindbergh še vedno ostaja ena najbolj zapletenih in kriminalnih zgodb v zgodovini Združenih držav Amerike, o katerih še danes razpravljajo.

Ameriški letalec Charles Lindbergh in njegova žena Anne po letu na Japonsko, leta 1931.
Ameriški letalec Charles Lindbergh in njegova žena Anne po letu na Japonsko, leta 1931.
Profimedia