stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Obsedena lutka, ki si želi večnega počitka

kš, 01.04.2023 14:15:31

Ljubitelje starin je presenetila zgodba o obsedeni lutki, ki so jo predstavili v priljubljeni britanski oddaji o starinah.

Delite na:
Obsedena lutka, ki si želi večnega počitka
Oddaja o starinah se je spremenila v oddajo v demonih YT

Demon ali navadna lutka?

V britanski oddaji o starinah, BBC Bargain Hunt, je voditelj Charlie Ross intervjuval Marie Wesson iz Nottinghamskega muzeja strahov, ki je predstavila nekaj srhljivih eksponatov iz njihove zbirke. Med njimi je strašljiva lutka, poimenovana George, pritegnila pozornost gledalcev in povzročila nemalo razburjenja na spletu.

Lutka v spomin na pokojnika

Marie Wesson je pojasnila, da je bila lutka ustvarjena v spomin na preminulega moškega, pri čemer naj bi imela vgrajene pokojnikove lase in oči. Seveda oči niso prave, ampak so iz stekla, narejene po vzoru pokojnikovih, lasje pa naj bi bili avtentični. Žal je ljubezen do pokojnika povzročila neželene posledice: v lutko naj bi prenesli tudi jezno dušo pokojnika, ki bi rad legel k večnemu počitku, a tega prav zaradi lutke ne more storiti.

George je nastal okoli leta 1930
George je nastal okoli leta 1930
YT

Paranormalne izkušnje

Družina, ki je imela v lasti lutko, je doživela vrsto neprijetnih dogodkov. Ljudje v bližini lutke so poročali o neznosnih glavobolih in nerazložljivih bolečinah v očeh. Po posvetu z mediji je družina ugotovila, da George želi nazaj svoje lase in oči, saj brez njih ne more počivati.

Ker pokojniku niso mogli vrniti las ...

Ker morda ni bilo mogoče vrniti las in oči, se je družina odločila, da lutko pošlje v Nottinghamski muzej strahov. Zaradi njenega srhljivega videza in zgodbe, povezane z njo, so številni gledalci oddaje zamenjali kanal ...

George naj bi imel lase pokojnika
George naj bi imel lase pokojnika
YT


V zgodovini je bilo kar nekaj lutk, ki so jih označili za obsedene. Tu so tri najbolj znane.

Lutka Robert

Lutka Robert je bila ustvarjena na začetku 20. stoletja. Sprva je bila namenjena kot darilo za malega Roberta Eugena Otta, ki je lutko klical kar s svojim imenom, torej Robert. Lutka je bila velika, narejena iz strnjene tkanine in obuta v belo mornarsko uniformo. Po pričevanjih naj bi bila lutka obsedena in povzročala različne težave v družini Otta. Ljudje so poročali o premikanju lutke po hiši, spreminjanju izraza na njenem obrazu in celo o tem, da je bila lutka sposobna vplivati na dogodke v njihovem življenju. Lutka Robert je danes razstavljena v muzeju v Key Westu na Floridi, kjer še vedno privablja radovedne obiskovalce.

Mornarček Robert
Mornareček Robert
YT

Annabelle

Morda najbolj znana obsedena lutka, Annabelle, je bila podlaga za filmsko franšizo Priklicano zlo (The Conjuring). Lutka je bila darilo za medicinsko sestro Donno. Potem ko sta s sostanovalko opazili, da se lutka premika po stanovanju, sta k njima prišla parapsihologa Ed in Lorraine Warren. Warrenova sta ugotovila, da je lutka domnevno obsedena z zlonamernim duhom. Lutka Annabelle je trenutno shranjena v posebni stekleni vitrini v muzeju Warrenovih, kjer je opremljena z opozorilnimi tablami. Obstaja kar nekaj legend o tem, da so se nekateri obiskovalci posmehovali iz njene domnevne obsedenosti, ana koncu sami zelo slabo končali.

Annabelle je najbolj znana med obsedenimi lutkami.
Annabelle je najbolj znana med obsedenimi lutkami.
Occult museum

Mandy

Mandy je porcelanasta lutka, ki naj bi bila izdelana okoli leta 1910. Prvič je bila predstavljena javnosti, ko jo je njena lastnica darovala muzeju Quesnel v Britanski Kolumbiji. Po navedbah muzejskega osebja naj bi se dogajale čudne stvari, ko je bila lutka v njihovi bližini. Med drugim naj bi se slišali jokajoči dojenčki, predmeti naj bi se premikali, stvari pa celo izginjale. Nekateri obiskovalci so poročali, da so čutili prisotnost duha, ko so bili v bližini lutke Mandy. Muzejsko osebje je prepričano, da je lutka obsedena, vendar verjamejo, da duh ni zlonameren.

Strašljiva porcelanasta Mandy
Strašljiva porcelanasta Mandy
Muzej Quesnel